Οικονομικών: λύση για «ξεπάγωμα» πληρωμών στα δημόσια έργα
ΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΥποδομέςΧρήμα 6 Δεκεμβρίου 2021 Αργύρης
Λύση, με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, για την άμεση εκταμίευση 330-350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που αντιμετωπίζουν στάση πληρωμών από τον Οκτώβριο, λόγω εξάντλησης του προβλεπόμενου προϋπολογισμού. Δείτε εδώ στο ecopress.
Η στάση πληρωμών στα Δημόσια Έργα έχει προκαλέσει αντιδράσεις των εργοληπτών, όλων των τάξεων, οι οποίοι σημειώνουν ότι η διακοπή των πληρωμών τούς δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα, καθώς έρχεται να προστεθεί στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και μάλιστα σε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων, στο τέλος της χρονιάς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε στην “Καθημερινή” ότι η λύση βρέθηκε μέσω του προγράμματος React-EU ώστε να αντληθούν 330-350 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και δεν επηρεάζει το έλλειμμα, «και έτσι οι εργολάβοι θα πληρωθούν». Ταυτόχρονα, σκοπεύει να εξοφλήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς την Ε.Ε.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω συσσώρευσης πολλών έργων που ξεκίνησαν ταυτόχρονα μετά το«πάγωμα» του lockdown, υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Έτσι, παρότι ο προϋπολογισμός ήταν υψηλός, 8,3 δισ. ευρώ, εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι. Και ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι επαρκή, το υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να επιβαρύνει δημοσιονομικά το ισοζύγιο. Η λύση βρέθηκε τελικά μέσω του React-EU, ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για τη στήριξη της ανάκαμψης.
Σημειώνεται ότι πολλές από τις δαπάνες της πανδημίας καλύφθηκαν φέτος από κονδύλια του ΠΔΕ. Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών δρομολογούν την επιτάχυνση της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που αποτελούν μόνιμη αιτία τριβής με τους θεσμούς και ιδίως τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το συνολικό μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι περίπου 2,7 δισ. ευρώ, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι «καθαρές» οφειλές είναι περίπου 950 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες, όπως αναφέρουν, είτε εκκρεμούν στα δικαστήρια είτε αφορούν οφειλές νοσοκομείων προς φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες συμψηφίζονται εκ των υστέρων στο πλαίσιο του clawback. Συγκεκριμένα, από τις οφειλές των νοσοκομείων, που εμφανίζονται να ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ, μόνο τα 150 εκατ. ευρώ είναι «καθαρές» οφειλές.
Στο ύψος των «καθαρών» οφειλών φέρονται να έχουν συμφωνήσει και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αναγνωρίζοντας μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι περίπου τα μισά θα παραμείνουν ως ληξιπρόθεσμα «τριβής» σε μόνιμη βάση, όπως άλλωστε γίνεται και στις άλλες χώρες. Έτσι, ουσιαστικά ο στόχος είναι τώρα να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 500 εκατ. ευρώ, ώστε να θεωρηθεί ότι ανταποκρίθηκε η χώρα στη μεταμνημονιακή δέσμευσή της να τις μηδενίσει.
Από το ποσό αυτό, των 500 εκατ. ευρώ, τα 350 εκατ. ευρώ αφορούν τις συντάξεις ενώ τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ είναι όλες οι υπόλοιπες οφειλές, κυρίως των νοσοκομείων. Τα τελευταία συσσώρευσαν πολλές οφειλές λόγω κορωνοϊού, όχι επειδή δεν διέθεταν τα ποσά για να τις εξοφλήσουν, αλλά λόγω φόρτου εργασιών, υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Για τα 150 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορούν να εξοφληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα 350 εκατ., που αφορούν τις συντάξεις, επιδιώκεται να εξοφληθούν έως τα μέσα του επόμενου χρόνου.
Σχετικά Άρθρα
- Κατατέθηκε τροπολογία για «ξεπάγωμα» πληρωμών σε έργα-επιχειρήσεις
- «Αρπάχτηκαν» στη Βουλή για πληρωμές ΕΣΠΑ και «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
- Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: στο 1,2 δισ. η απορρόφηση πόρων
- Έργα: στάση πληρωμών και αδιαφορία υπουργών
- Άτυπη στάση πληρωμών του δημοσίου στον κατασκευαστικό κλάδο
- Ταμείο Ανάκαμψης: παραδείγματα το «Εξοικονομώ» και η δασική προστασία