Όλες οι ακτές, που απαγορεύεται η πρόσβαση και το κολύμπι σκύλου
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧωροταξία 14 Ιουνίου 2023 Αργύρης
Τι ισχύει για την πρόσβαση στην ακτή και το κολύμπι σκύλου στη θάλασσα, με τη νέα νομοθεσία. Ο χάρτης των ακτών σε όλη τη χώρα και τα αμέσως αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά στοιχεία των παραλιών, που σηκώνουν απαγορευτικό σήμα για τους τετράποδους φίλους μας. Οι κανόνες για τους σκύλους στις ακτές, που επιτρέπεται ελεύθερα η πρόσβαση και το κολύμπι τους.
Τρία είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία των ακτών, που χωρίς να ανοίξουμε τα κιτάπια της νομοθεσίας μπορούμε να αντιληφθούμε δια γυμνού οφθαλμού, ότι απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων και το κολύμπι τους στη θάλασσα. Αυτά είναι:
1.Οι 617 βραβευμένες ακτές με Γαλάζια Σημαία. Ποιές είναι οι 617 ακτές σε όλη τη χώρα. Δείτε εδώ στο ecopress
2.Οι οργανωμένες ακτές, που έχουν ναυαγοσώστη,
3.Οι οργανωμένες ακτές, που χαρακτηρίζονται από το Λιμενικό ως «πολυσύχναστες», με μέση ημερήσια προσέλευση 300 λουομένων τουλάχιστον, για κάθε παραλία με μήκος ακτογραμμής μέχρι ενός χιλιομέτρου, που είναι και το κριτήριο για να υπάρχει ναυαγοσώστης.
Τι λέει ο νόμος
Νέα δεδομένα για την πρόσβαση στις ακτές και το κολύμπι των σκύλων στη θάλασσα δημιουργεί ο νόμος 4830/21 για τα ζώα συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, που μετά από πολλά χρόνια νομοθετικών κενών και αντικρουόμενων εγκυκλίων έρχεται να προσδιορίσει συγκεκριμένα κριτήρια, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά θέματα προς διευθέτηση, καθώς διολισθαίνει σε οριζόντιες προσεγγίσεις.
Συγκεκριμένα ο νόμος του ΥΠΕΣ στο άρθρο 19 αναφέρει συγκεκριμένα ότι:
« 1. Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.
2.Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας και θεραπείας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.
3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 21, απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης».
Κριτήρια, αιτιάσεις και απαντήσεις
Οι αιτιάσεις, που αναπτύσσονται σχετικά με τις συγκεκριμένες προβλέψεις της νομοθεσίας είναι οι ακόλουθες:
-Για την «απαγόρευση της πρόσβασης σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο ecopress ότι «πράγματι η συγκεκριμένη απαγόρευση αποτελεί ένα από τα κριτήρια του διεθνούς διαγωνισμού για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας, που υλοποιεί στη χώρα μας η ΕΕΠΦ. Σε ενδεχόμενο έλεγχο, η παραβίαση του συγκεκριμένου κριτηρίου είναι επιβαρυντικό στοιχείο αξιολόγησης για τη διατήρηση της Γαλάζιας Σημαίας στην ακτή».
Το θέμα που αναδεικνύεται ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι «στη νομοθεσία μπήκε η σχετική πρόβλεψη από τους αρμόδιους της νομοθετικής εξουσίας, χωρίς να προηγηθεί συνεργασία και ενημέρωση τους από την ΕΠΕΦ, ώστε να αξιοποιηθούν ολοκληρωμένα και σωστά τα κριτήρια του διαγωνισμού για τις «Γαλάζιες σημαίες». Και αυτό διότι στα κριτήρια του διαγωνισμού υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση σκύλων δεμένων με λουρί, σε βραβευμένες στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη ακτές, υπό προϋπόθεσεις, όπως οι τοπικές αρχές, δήμοι η επιχειρήσεις, που έχουν την ευθύνη τήρησης των κριτηρίων Γαλάζιας Σημαίας, να έχουν δημιουργήσει ειδική ζώνη στην ακτή, (σε εσωτερική οριοθετημένη περιοχή) για σκύλους». Πράγμα που ερμηνεύεται ότι: «ο νομοθέτης ναι μεν θέλησε να θέσει κανόνες για οργανωμένες και πολυσύχναστες ακτές αλλά και ότι κινήθηκε και με κριτήρια οριζόντιας απαγόρευσης και μετάθεσης ευθυνών».
-Για τον χαρακτηρισμό των ακτών ως πολυσύχναστων (παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020), η νομοθεσία παραπέμπει σε επιτροπές που συγκροτούν οι κατά τόπους Λιμενικές αρχές και συνδέουν τον χαρακτηρισμό της «πολυσύχναστης παραλίας» με τη ναυαγοσωστική κάλυψη.
Σημειώνεται ότι οι επιτροπές που χαρακτηρίζουν τις παραλίες ως πολυσύχναστες, με ενδεικτικά κριτήρια όπως: τη μέση ημερήσια προσέλευση τριακοσίων λουομένων τουλάχιστον, για κάθε παραλία με μήκος ακτογραμμής μέχρι ενός χιλιομέτρου (ομοίως και για κάθε αντίστοιχο, μετά το πρώτο χιλιόμετρο, μήκος ακτογραμμής) κατά τις περιόδους αιχμής, τυχόν ατυχήματα που συνέβησαν κατά το παρελθόν, λόγους που ανάγονται στις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής κ.α. συγκροτούνται και αποφασίζουν κατόπιν αυτοψίας. Αποτελούνται από:
α) Τον προϊστάμενο της Λιμενικής Αρχής (Κεντρικά Λιμεναρχεία, Λιμεναρχεία, Λιμενικά Τμήματα και Λιμενικοί Σταθμοί), ως πρόεδρο, μαζί με τον αναπληρωτή του. Αντί του προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής, μπορεί να ορίζεται, από τον ίδιο, άλλος Αξιωματικός Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ., ως πρόεδρος, μαζί με τον αναπληρωτή του.
β) Έναν εκπρόσωπο της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ο οποίος ορίζεται αρμοδίως, μαζί με τον αναπληρωτή του.
γ) Έναν εκπρόσωπο του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) ή του Οργανισμού Λιμένα ή του Λιμενικού Ταμείου ή της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) ή άλλου φορέα διαχείρισης, κατά περίπτωση, οι οποίοι ορίζονται αρμοδίως, μαζί με τους αναπληρωτές τους.
Η επιτροπή τελεί σε απαρτία, εφόσον παρίστανται και τα τρία (03) μέλη της. Οι αποφάσεις της επιτροπής, η οποία πρέπει να τελεί σε απαρτία, λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.
Δεκάλογος «ορθής συμπεριφοράς» για όσους ιδιοκτήτες σκύλου
Σε όλες τις άλλες ακτές επιτρέπεται ελέυθρα η πρόσβαση των σκύλων και το κολύμπι τους στη θάλασσα. Χρήσιμες σε κάθε περίπτωση είναι οι οδηγίες για τους ιδιοκτήτες σκύλων που δίνουν φιλοζωϊκοί φορείς, οι οποίες έχουν ως εξής:
1.Ο σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του και όχι ελεύθερος, να ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους.
2.Πρέπει να είναι εμβολιασμένος, να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και το βιβλιάριο του ζώου να είναι στην διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών, σε περίπτωση που ζητηθεί.
3.Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου, σε περίπτωση που αυτός αφοδεύσει στην παραλία.
4.Να τηρούνται οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας.
5. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα, όχι από την παραλία.
6.Οι σκύλοι, μετά την επαφή τους με το νερό, συνηθίζουν να το τινάζουν από πάνω τους. Ο κάθε ιδιοκτήτης, λοιπόν, θα πρέπει να μεριμνά ώστε αυτή η συνήθεια του σκύλου να μην ενοχλεί τους άλλους λουόμενους.
7.Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που επιθυμούν να έχουν τα σκυλιά τους στην παραλία, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα ζώα τους να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα, για να μην δημιουργούν προβλήματα στους γύρω τους.
8.Κάτι πολύ σημαντικό, επίσης, είναι ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν πως στους περισσότερους σκύλους αρέσει μεν το νερό και το παιχνίδι στη θάλασσα, αλλά δεν αντέχουν τη ζέστη, όπως εμείς. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο με τις ώρες που επισκέπτονται τις παραλίες, όσο και με την εξασφάλιση σκιάς και παροχής φρέσκου νερού.
9.Για τα ίδια τα σκυλιά, πρέπει να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες και να προτιμώνται οι πολύ πρωινές ή οι απογευματινές.
10.Καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι οι σκύλοι δεν μπορούν, λόγω σκελετικής κατασκευής, να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν στην θάλασσα, αντίθετα με τους ανθρώπους.
Σχετικά Άρθρα
- Γαλάζια Σημαία: αφαίρεση του βραβείου από 13 ελληνικές ακτές
- Οι 22 ελληνικές ακτές, που έχασαν το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”
- Υπουργείο Υγείας: σε ποιες ακτές της Αττικής απαγορεύεται η κολύμβηση
- ΔΙΚΕΠΑΖ: δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση και εμβολιασμός σκύλων
- Ακτές: συρματοπλέγματα αποκλεισμού και εισιτήριο εκμετάλλευσης των πολιτών
- Διάσωση αδέσποτου σκύλου, που τραυματίστηκε… από αγριόχοιρο!