Όλες οι πολεοδομικές αποφάσεις στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 1 Ιουλίου 2025 Αργύρης

Όλες οι αποφάσεις πολεοδομικού ενδιαφέροντος από τη νέα χρονιά θα αναρτώνται υποχρεωτικά στον Ενιαίο ψηφιακό Χάρτη, που έχει υλοποιήσει και θέσει σε κανονική λειτουργία το ΤΕΕ ανακοίνωσε ο Yφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ανταποκρινόμενος άμεσα στη σχετική ανάγκη, που επισήμανε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στο συνέδριο με θέμα: «Το ΤΕΕ στην πρώτη γραμμή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού» στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Μία πλήρη ανάλυση των πληροφοριών αλλά και των δυνατοτήτων που προσφέρει ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης προσέφεραν οι ομιλητές του πάνελ με τίτλο «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης & Εθνικό Μητρώο Υποδομών: Ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, των πολιτών και των επενδυτών».
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα ολοκληρωμένο GIS σύστημα, που βρίσκεται σε κανονική λειτουργία. Συγκεντρώνει θεσμική γεωχωρική πληροφορία και τη διαθέτει μέσω ψηφιακών υπηρεσιών, εξυπηρετώντας άμεσα και με ασφάλεια μηχανικούς, πολίτες, και επενδυτές για κάθε πολεοδομική πληροφορία. Κατά τη λειτουργία του θα και αναδεικνύει διαρκώς σε μεγάλο βάθος χρόνου θέματα, τα οποία θα πρέπει να επιλύονται από την Πολιτεία.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Έργων και Επιστημονικών και Επαγγελματικών Θεμάτων του ΤΕΕ, εξήγησε ότι πρόκειται για την ολοκληρωμένη «διαχείριση της γεωχωρικής και θεσμικής πληροφορίας και τη διάθεση αυτής μέσω εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών “μίας στάσης”».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για την καταγραφή όλου του νομικού πλαισίου που αφορά σε ένα περιουσιακό στοιχείο (για παράδειγμα αν απαιτούνται άδειες από δασαρχείο, αρχαιολογία) για μία επένδυση επί της γης.
«Σήμερα είμαστε σε μία φάση “αποσφαλμάτωσης”, έργο που έχει αναλάβει το ΤΕΕ με ιδίους πόρους αλλά και με την αξιοποίηση 300 υπαλλήλων από τις πολεοδομίες» τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος. «Κάνουμε διορθώσεις στους χάρτες, ενώ σε επόμενο βήμα θα συνδέσουμε τον Χάρτη με το e-Άδειες.»
Απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας της συζήτησης, δημοσιογράφου Τέτης Ηγουμενίδη, για την χρήση της εφαρμογής από τους απλούς πολίτες, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «μέχρι τώρα η αγωνία μας ήταν να συμπεριλάβουμε όλη την πληροφορία που έχει πάρα πολλά επίπεδα. Είναι πράγματι δύσκολο για έναν πολίτη να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδρομή, αλλά θα μπορούμε να δώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για το οικόπεδό του σε ένα μόνο βήμα» και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χρωστάμε στον πολίτη μία εκλαϊκευμένη έκδοση της εφαρμογής».
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα ολοκληρωμένο GIS σύστημα, που βρίσκεται σε κανονική λειτουργία. Συγκεντρώνει θεσμική γεωχωρική πληροφορία και τη διαθέτει μέσω ψηφιακών υπηρεσιών, εξυπηρετώντας άμεσα και με ασφάλεια μηχανικούς, πολίτες, και επενδυτές για κάθε πολεοδομική πληροφορία. Κατά τη λειτουργία του θα και αναδεικνύει διαρκώς σε μεγάλο βάθος χρόνου θέματα, τα οποία θα πρέπει να επιλύονται από την Πολιτεία.
Τις μεγάλες προκλήσεις στην υλοποίηση του έργου περιέγραψε ο Στρατής Τσαμουράς, Delivery&ProgramManager της Netcompany, που παράλληλα τόνισε ότι για την επόμενη ημέρα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης μπορεί να αποτελέσει την κύρια πλατφόρμα που θα ολοκληρώσει όλη την πληροφορία για τις χρήσεις γης, για παράδειγμα στο έργο του εντοπισμού της αυθαίρετης δόμησης.
«Ο Ψηφιακός Χάρτης θα είναι το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο που ξεκινάει τον Ιούλιο για τον εντοπισμό της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονες τεχνολογίες» είπε.
«Δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα για την διεκπεραίωση των αιτημάτων που λαμβάνουμε από όλες τις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους της Αττικής και μετέχουμε ενεργά στο e-poledomia όπου δίνουμε δεδομένα μία φορά τον χρόνο» είπε ο Ελευθέριος Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού στην περιφέρεια Αττικής.
Παράλληλα κατέθεσε πρόταση για το «επόμενο βήμα», ώστε, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, να συμπεριληφθούν στον Ψηφιακό Χάρτη, οι διοικητικές πράξεις που προέρχονται από τους δήμους.
Σχετικά Άρθρα
- Οι εργοληπτικές οργανώσεις στηρίζουν το ψηφιακό μητρώο υποδομών
- ΥΠΕΝ: σε γραμμή αναμονής ΝΟΚ, οικισμοί, εκτός σχεδίου, αυθαίρετα κατηγορίας 5
- Με μοντέλο φορολογικών δηλώσεων οι καταχωρήσεις στο Μητρώο Υποδομών
- TEE: έτοιμος προς παραγωγική λειτουργία ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης
- ΤΕΕ: στη Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 2025
- ΥΠΕΝ: νέος ΝΟΚ από τη νέα χρονιά, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ
