Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομία 21 Δεκεμβρίου 2018 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
«Φτάσαμε αισίως στο τέλος μιας μακράς διαδρομής για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Στα πρώτα της στάδια υπήρξε ταραχώδης και με πολλές ανατροπές, αλλά η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να επιλύσει τα ζητήματα συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο, να εξασφαλίσει ένα σαφώς υψηλότερο τίμημα και να διασφαλίσει ισχυρά δικαιώματα στο Δημόσιο, όπως τον ορισμό της θέσης του προέδρου της εταιρείας».
Aυτό επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε δήλωσή του με αφορμή την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» με την καταβολή του τιμήματος των 535 εκατ. ευρώ.
«Σήμερα, προσθέτει ο υπουργός, περιήλθε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος το 34% του μετοχικού κεφαλαίου που μέχρι σήμερα ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Επιτύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, καθώς η κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό, έχει ήδη σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Θα το επαναλάβω: Τελικά, γίνεται διαφορετικά».
Υπενθυμίζεται ότι πωλητές ήταν το ΤΑΙΠΕΔ για το 31% των μετοχών και τα ΕΛΠΕ για το 35%, τα οποία εισέπραξαν 238,7 εκατ. ευρώ κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους.
ΕΛΠΕ
Σε σχετική ανακοίνωση τα ΕΛΠΕ τονίζουν: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής, αποτελεί ορόσημο για τον όμιλο και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική του για τη βέλτιστη αξιοποίηση συμμετοχών που δεν εντάσσονται στις βασικές του δραστηριότητες»
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος, «για την ΕΛΠΕ είναι μια σημαντική συναλλαγή, καθώς εστιάζει πλέον στον εμπορικό τομέα τις δραστηριότητές της στον κλάδο του φυσικού αερίου».
Υπογράμμισε επιπλέον, ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης θα ενισχύσει την χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απομόχλευσης του ισολογισμού της ΕΛΠΕ.
Ανάδοχος
Με την υποστήριξη των Snam, Enagás και Fluxys ο ΔΕΣΦΑ θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως την στρατηγική του θέση στη Μεσόγειο, η οποία θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας. Η κοινοπραξία θα προωθήσει επίσης καινοτόμες λύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, θα ενθαρρύνει την εισαγωγή ανανεώσιμων αερίων όπως το βιομεθάνιο, με σκοπό τη δημιουργία ενός βιώσιμου ενεργειακού συστήματος και θα συμβάλλει δραστικά στη μείωση των εκπομπών της χώρας τόσο των επιβλαβών ρύπων όσο και των αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτό επισημαίνει η κοινοπραξία των τριών εταιρειών μετά την ολοκλήρωση σήμερα της εξαγοράς του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Στην κοινοπραξία υπενθυμίζεται μετέχουν οι Snam (60%), Enagás (20%) και Fluxys (20%), ενώ πωλητές ήταν το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια έναντι τιμήματος των 535 εκατ ευρώ. Η κοινοπραξία σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα, αποτελεί ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και το άνοιγμα νέων δρόμων φυσικού αερίου που θα αναβαθμίσουν το επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου υφίστανται δυνατότητες να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην Νοτιανατολική Ευρώπη.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2018 με την ανάδειξη της κοινοπραξίας Senfluga Energy Infrastructure Holdings ως προτιμητέου επενδυτή. Ο ΔΕΣΦΑ λειτουργεί, αναπτύσσει και διαχειρίζεται, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ένα δίκτυο υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χιλιομέτρων μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΣΦΑ: εργασιακές αναταράξεις μετά από κυβερνοεπίθεση
- Intrakat: επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»
- Στο ΤΑΙΠΕΔ το 35% ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, κυριότητας HELLENiQ ENERGY
- ΥΠΕΝ: έκτακτη σύγκληση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: ολοκληρώθηκε η πώληση του κλάδου ΑΠΕ στη MOTOR OIL
- ΔΕΣΦΑ-ΠΑΠΕΙ: μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας