Όλυμπος: παραμένει ο σχεδιασμός για εισιτήριο
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 19 Αυγούστου 2021 ecotypos
Της Ντίνας Καράτζιου/
Συγκεκριμένο σχεδιασμό φαίνεται να αποτελεί η επιβολή εισιτηρίου στον εθνικό δρυμό Ολύμπου, καθώς παρά το θόρυβο που προκλήθηκε μετά τη διαρροή προσχεδίου σχετικής υπουργικής απόφασης, ο ΟΦΥΠΕΚΑ διαμηνύει με ανακοίνωσή του, ότι η καθιέρωση εισιτηρίου αποτελεί βέλτιστη διεθνή πρακτική.
Με μία θεώρηση που βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) προτάσσει το χρηματικό αντίτιμο «ως ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων», την ίδια στιγμή που η προστασία του Ολύμπου πάσχει, καθώς το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα περί του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, το οποίο οριοθετεί τις ζώνες προστασίας, τις χρήσεις και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Το εισιτήριο
Όλα ξεκίνησαν όταν διέρρευσε στον Τύπο σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται επιβολή εισιτηρίου για δραστηριότητες όπως διέλευση, επίσκεψη, εκπαίδευση, έρευνα, επαγγελματική δραστηριότητα, επίσκεψη με μηχανοκίνητα μέσα, ορειβασία και ερασιτεχνική θήρα. Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος του ημερήσιου ατομικού εισιτήριου ανέρχεται στα 6 ευρώ για κάθε εισερχόμενο. Εξαιρούνται όσοιβρίσκονται κάτω από το ηλικιακό όριο των 15 ετών και άνω των 67 και ορισμένες άλλες κατηγορίες μεταξύ των οποίων ιερείς και ιερομόναχοι με καθήκοντα εντός της προστατευόμενης περιοχής και οι επισκέπτες της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου και τα οχήματά τους. Επίσης, το σχέδιο της ΚΥΑ προτείνεται ημερήσιο εισιτήριο για τα ΙX αυτοκίνητα το οποίο αανέρχεται στα 12 ευρώ, για δίκυκλα στα 10 ευρώ, και για τουριστικά οχήματα στα 70 ευρώ.
Αντιδράσεις
Η δημοσιοποίηση του σχεδίου της ΚΥΑ προκάλεσε μπαράζ δημοσιευμάτων και μεγάλων αντιδράσεων από ορειβατικούς συλλόγους και ομάδες ομάδες εθελοντών, με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά και κυβερνητικά στελέχη να προσπαθήσουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για μία πρωτοβουλία του ΟΦΥΠΕΚΑ που δεν τελούσε υπό την έγκριση των αρμόδιων υπουργών.
Συγκεκριμένος σχεδιασμός
Παρά την προσπάθεια, να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε τουλάχιστον από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, ειδικά σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο που ένα τεράστιο απόθεμα του φυσικού πλούτου της χώρας έχει γίνει στάχτη, καταδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο σχεδιασμός για την επιβολή εισιτηρίου στον Ολυμπο είναι υπαρκτός, και θα εφαρμοστεί όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Ως προς τούτο, αφενός υπάρχει η ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ ο οποίος μπορεί με να υποστηρίζει ότι «το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση»,και «πως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης», ωστόσο, στην κατακλείδα της σχετικής ανακοίνωσής του, επιβεβαιώνει σε όλους τους τόνους την υποστήριξη του σχεδίου: «Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει»
Προς θέσπιση εισιτηρίου…
Σε πυροσβεστικές κινήσεις για το θέμα προχώρησε και ο βουλευτής Πιερίας του κυβερνώντος κόμματος κ. Φ.Μπαραλιάκος, ωστόσο, η κατακλείδα της ανάρτησης του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μάλλον βάζει φωτιές, καθώς κάνει λόγο για την «προς θέσπιση εισιτηρίου περιοχή», η οποία βάσει των απαντήσεων που έλαβε από τον υφυπουργό ΠΕΝ θα δρομολογηθεί σε διαφορετική βάση μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση Εθνικού Πάρκου Δρυμού Ολύμπου.
Οι διευκρινίσεις
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Πιερίας, «μετά τον ‘’θόρυβο’’ που προκλήθηκε από δημοσιεύσεις περί θέσπισης εισιτηρίου στον Όλυμπο, επικοινώνησα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Giorgos Amiras – Γιώργος Αμυράς και έλαβα τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
*Το πρώιμο κείμενο που αναρτήθηκε στα μέσα αποτελεί άκαιρη πρόταση-σχέδιο ΚΥΑ- του ΟΦΥΠΕΚΑ( Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και αναφέρεται στα όρια της περιοχής Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1250001 και ονομασία «Όρος Όλυμπος».
*Οιαδήποτε απόφαση για τον Όλυμπο θα ληφθεί κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου με τους τοπικούς φορείς ( ΟΤΑ, Ορειβατικούς Συλλόγους κ.α) με την απόλυτη συμφωνία τους και στην βάση της πλήρους ανταποδοτικότητας για την προστασία του βουνού και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
*Επιπροσθέτως ο Υπουργός με διαβεβαίωσε πως το αναμενόμενο -προς υπογραφή – Προεδρικό Διάταγμα, θα μας δώσει τη δυνατότητα να οριοθετήσουμε αλλιώς την προς θέσπιση εισιτηρίου περιοχή .
*Εν κατακλείδι ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει σε χρόνο που οι συγκυρίες το επιτρέψουν και πάντα με σεβασμό στον φυσικό πλούτο και στην ιστορία του Μυθικού Βουνού».
Η ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:
Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής ‘Εκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»
Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.
Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει. Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.
Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει.
Σχετικά Άρθρα
- Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO
- Ο Όλυμπος θέτει υποψηφιότητα στην UNESCO
- ΚΙΝΑΛ: οπισθοδρόμηση η κατάργηση των φορέων διαχείρισης
- ΟΦΥΠΕΚΑ: τριήμερο συνέδριο για τις προστατευόμενες περιοχές
- Φαράγγι Σαμαριάς: έργα αναβάθμισης του κεντρικού μονοπατιού
- ΥΠΕΝ: στον ΟΦΥΠΕΚΑ οι 36 πρώην Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών