«Ονησίφορος»: Πενιχρά τα αποτελέσματα από το West Capella – Υψηλές προσδοκίες για τις επόμενες γεωτρήσεις
ΕιδήσειςΕνέργειαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 11 Σεπτεμβρίου 2017 Αργύρης
Βρέθηκε κοίτασμα, μάλιστα με την προβλεπόμενη γεωλογική διαμόρφωση, αλλά το περιεχόμενό του δεν είναι σε αυτόνομα εμπορεύσιμες ποσότητες, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου από το γεωτρύπανο West Capella που ουσιαστικά ολοκλήρωσε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 τη γεώτρηση. Αναλυτικά σημειώνεται ότι πρόκειται για την προκαταρκτική, αλλά ασφαλή εικόνα, αφού επίκεινται ολοκληρωμένες αξιολογήσεις, που δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα. Ωστόσο, παρά την απογοήτευση που φέρνει εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα, στις TOTAL και ΕΝΙ που διενεργούν τη γεώτρηση, αλλά και την ExxonMobil που παρακολουθεί πολύ στενά, το αποτέλεσμα δεν θεωρείται αποτυχία, αλλά αντίθετα, χαρακτηρίζεται ως επιτυχία και έφερε αισιοδοξία. Κι αυτό επειδή επιβεβαίωσε το «μοντέλο Ζορ», κάτι που αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες για σημαντικά κοιτάσματα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και ιδιαίτερα στα τεμάχια 6,8,10 και 11.
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες του «Φ» από διασταυρωμένες τεχνοκρατικές πηγές που ασχολούνται με τη γεώτρηση, το γεωτρύπανο, έφτασε στο κοίτασμα, βρίσκοντας ακριβώς τη γεωλογική δομή, την ποιότητα και είδος πετρωμάτων που προσδοκούσαν, με την αναμενόμενη πορότητα που υπόσχεται καλή ποιότητα και ποσότητα φυσικού αερίου. Μάλιστα, οι έρευνες για τεχνολογική αξιολόγηση του κοιτάσματος, που έγιναν με τη «μέθοδο βεντούζας τοιχώματος», που δίνει διάφορα σημαντικά στοιχεία αλλά και μετρήσεις ρυθμού ροής φυσικού αερίου εξαιρετικής ακρίβειας, επιβεβαίωσαν ότι το κοίτασμα είχε τα αναμενόμενα μέσω ερμηνείας των σεισμογραφικών δεδομένων χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων και οι δύο από τις τρεις διαστάσεις του. Όμως, το αέριο που περιέχεται σε αυτό, υπολογίζεται –με βάση τις προκαταρκτικές αναλύσεις– σε ποσότητες που δεν φτάνουν στο 1 τρις κ. πόδια. Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι υπήρξε μέσα στις δεκάδες αιώνες διαρροή αερίου μέσα από το «μπαλόνι» του κοιτάσματος, μείωση της εσωτερικής πίεσης και η επακόλουθη σε τέτοιες περιπτώσεις εισροή νερού. Μάλιστα, μία από ερμηνείες που δίδονται μεταξύ των ειδικών γεωλόγων, είναι το αέριο να διέρρευσε με τους μεγάλους σεισμούς του 420 μ.χ. που περιγράφει ο Άγιος Ονισήφορος ή σε άλλη παρόμοια σεισμική δραστηριότητα δεκάδες αιώνες πριν. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αν και πρόκειται για τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις και πως η αξιολόγηση του κοιτάσματος θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες μελετών και επεξεργασίας δεδομένων, η εικόνα δεν μπορεί να αλλάξει αισθητά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κοίτασμα, σε ποσότητα που θα κάλυπτε για παράδειγμα τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου για 20 χρόνια. Όμως με τις ποσότητες που ανακαλύφθηκαν, για να υπάρχει οικονομική ανταπόδοση της ανάπτυξης του κοιτάσματος, θα πρέπει αυτό να γίνει συμπληρωματικά με άλλα κοιτάσματα στην περιοχή. Την ίδια ώρα, σε τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Αφενός γιατί από τη γεώτρηση «Ονισήφορος Δυτικό 1» οι ίδιοι –όπως και σε πολιτικό επίπεδο από πλευράς υπουργείου Eνέργειας– εξ αρχής έλεγαν ότι δεν περιμένουν μεγάλο κοίτασμα αλλά επιβεβαίωση της γεωλογικής ερμηνείας τύπου «Ζορ», δηλαδή για κοιτάσματα σε υφάλους ασβεστολίθων γύρω από τον Ερατοσθένη.
-«Χρυσάφι» ο «Ονησίφορος» για τις επικείμενες 5 γεωτρήσεις: Η επιβεβαίωση της επιστημονικής ανάλυσης που έδωσε η ΕΝΙ και δικαιώθηκε με το «Ζορ», τώρα επιβεβαιώνεται με τη γεώτρηση στο «Ερατοσθένης Δυτικό 1» σημειώνουν οι ειδικοί των εμπλεκόμενων εταιρειών. Εξάλλου, όπως μας τονίζουν, ο συγκεκριμένος στόχος επιλέγηκε όχι γιατί εντοπιζόταν μεγάλο κοίτασμα, αλλά επειδή είχε τα ενδεδειγμένα χαρακτηριστικά για επιβεβαίωση του «Ζορ». Οι προσδοκίες ήταν για κατά μερικές φορές πολλαπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου. Όμως, όπως υπέδειξε στον «Φ» άμεσα εμπλεκόμενη τεχνοκρατική πηγή των φορέων έρευνας, τα αποτελέσματα του «Ερατοσθένης 1», έδειξαν πιο καθαρά τους επόμενους στόχους γεωτρήσεων. Να σημειωθεί ότι επίκεινται μέχρι και το φθινόπωρο του 2018 ακόμα πέντε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται δύο –ενδεχομένως και τρεις– γεωτρήσεις από την ΕΝΙ από μόνη της και σε συνεργασία με την ΤΟΤΑL, ανάλογα με το σε ποιο τεμάχιο θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Ακόμα δύο γεωτρήσεις θα έχουμε το Β εξάμηνο του επόμενου έτους από την ExxonMobil σε ισάριθμους στόχους στο «11» και ακόμα μία από την ΤΟΤΑL – πιθανότατα στο «Ονισήφορος Ανατολικό». Η τελευταία χρονικά αναμένεται να καθοριστεί επακριβώς μετά την πλήρη ανάλυση των δεδομένων της γεώτρησης που ήδη ολοκληρώθηκε. Μια πρώτη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 που διενεργούν οι εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ είχε άμεσα από εκπροσώπους τους, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας επεξεργάζονται και αξιολογούν τα δεδομένα που έχουν ενώπιων τους και ακολούθως, ο κ. Λακκοτρύπης θα ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής και στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τη συνολική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις εταιρείες.
Σχετικά Άρθρα
- Εντοπίστηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου
- Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη γεώτρηση στα Ιωάννινα
- ΥΠΕΝ: υψηλές προσδοκίες από τα ελληνικά κοιτάσματα
- ΥΠΕΝ: ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη
- ΕΛΠΕ: συμφωνία με την ExxonMobil για τις έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης
- ΕΔΕΥ: επιτάχυνση των ερευνών στα “οικόπεδα” της Κρήτης