ecopress
Του Βλάση Οικονόμου – PInstitute for European Energy and Climate Policy (IEECP)  (www.ieecp.org) Για την αύξηση των τιμών δεν φταίει το κόστος του CO2 αλλά... Ορυκτά καύσιμα και αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος

Του Βλάση Οικονόμου – PInstitute for European Energy and Climate Policy (IEECP)  (www.ieecp.org)

Για την αύξηση των τιμών δεν φταίει το κόστος του CO2 αλλά το κόστος του Φυσικού Αερίου και των ορυκτών καυσίμων!

Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021 από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τιμμερμανς, ο βασικός λόγος αύξησης των τιμών ηλετκρισμού αυτές τις μέρες είναι τα ακριβά ορυκτά καύσιμα και αέρια και όχι οι επιβαρύνσεις σε τιμές CO2. Ο μόνος τρόπος διαφυγής από το κόστος αυτό είναι να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση.

Η ρητορική ότι για τις αυξημένες τιμές φταίει η κλιματική πολιτική είναι ψευδής (όπως φαίνεται και στο γράφημα) καθώς η συνεισφορά της στην αύξηση της τιμής είναι μόνο 1/5.

Πηγή – EMBER (https://pbs.twimg.com/media/E_P85j8WUAYgAYI?format=jpg&name=small)

-Τι κάνουν όμως αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και επιδεινώνουν ακόμα το πρόβλημα;

-Επιδοτούν συνεχώς ορυκτά καύσιμα ελπίζοντας ότι θα μειώσουν την αύξηση του κόστους στους καταναλωτές κάτω από την ομπρέλλα της κοινωνικής πολιτικής.

-Πώς:

α) Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης που φέτος διευρύνθηκε,

β) Επιδότηση καυστήρων φυσικού αερίου στα προγράμματα τύπου Εξοικονομώ,

γ) Επιδότηση ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο μέσω των μέτρων που εξήγγειλε το ΥΠΕΝ για την ελάφρυνση των καταναλωτών.

Η δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος προς τα ορυκτά καύσιμα και άερια έναντι των νέων καθαρότερων πηγών και ενεργειακής αναβάθμισης δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τελικά την ενεργειακή μετάβαση και σίγουρα να μην επιτυγχάνουν τον στόχο της μετάβασης για όλους. Ο λόγος είναι ότι η χρηματοδότηση στρέφεται στη μείωση του κόστους του ορυκτού καυσίμου αντί να στραφεί στην αλλαγή προς ένα καθαρότερο καύσιμο και καλύτερη διαχείρηση της ενεργειακής ζήτησης.

Η κοινωνική πολιτική προς τα ευάλωτα κυρίως νοικοκυριά και αυτά που βρίσκονται στο φάσμα της ενεργειακής ένδειας είναι συνυφασμένη με την ενεργειακή πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτάσει ότι ο βασικός αποτελεσματικός και διαρθρωτικός τρόπος ελάφρυνσης του προβλήματος της ενεργειακής ένδειας είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις.

-Μήπως λοιπόν θα έπρεπε αυτή η χρηματοδότηση του Ελληνικού κράτους (για να μην “χαθεί” και του χρόνου πάλι να συζητάμε τα ίδια για μετάβαση που άργησε ένα χρόνο) να στραφεί σε

α) γρήγορες φαστ τρακ επιδοτήσεις για επεμβάσεις σε κατοικίες – ξεκινώντας από ευάλωτα νοικοκυριά με συγχρηματοδότηση από το Εξιοκονομώ, τη Δημόσια χρηματοδότηση κάλυψης του αυξημένου κόστους και το εναπομείναν ποσοστό από Επιχειρησιακά Προγράμματα και Περιφερειακά Ταμεία, και

β) καλύψεις κόστους για ΦΒ σε στέγες τουλάχιστον για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν εσαεί oi λογαριασμοί είναι να μειωθούνοι ενεργειακές απώλειες μέσω ενεργειακών αναβαθμίσεων κατοικιών και να μειωθεί η εξάρτηση των νοικοκυριών από τις αυξητικές τιμές των ορυκτών καυσίμων. Τα άλλα όλα είναι μικροπολιτικές που μας βυθίζουν ακόμα περισσότερο στα ορυκτά καύσιμα και το 2022 πάλι θα συζητάμε για πανάκριβο υδρογόνο σε θέρμανση κατοικιών και αυξημένο ενεργειακό κόστος!

Είναι τέλος σημαντικό να αποδεχθούμε ότι από το 2023 και μετά, το υφιστάμενο καθεστώς θέρμανσης και ηλεκτρισμού θα κοστίζει ακριβότερα (όσο αργούμε την ενεργειακή μετάβαση), επομένως κάθε σωστή επένδυση τώρα θα μειώσει πολύ γρηγορότερα το κοινωνικό κόστος μετά.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας