ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Η αναγκαιότητα αλλά και η καθοριστική σημασία που έχει η συνεχής ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη διάρκεια του εργασιακού βίου των εργαζομένων... ΟΣΕΤΕΕ: το περιβάλλον ανοίγει το δρόμο της επαγγελματικής κατάρτισης

Της Ντίνας Καράτζιου/

Η αναγκαιότητα αλλά και η καθοριστική σημασία που έχει η συνεχής ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη διάρκεια του εργασιακού βίου των εργαζομένων ειδικά σε ζητήματα περιβάλλοντος, που βρίσκονται στην αιχμή των αλλαγών του παραγωγικού μοντέλου σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναδείχτηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ).

 

Η ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης  στο πλαίσιο των δράσεων δημοσιότητας του προγράμματος  «Κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε θέματα Περιβάλλοντος», με αφορμή και την πρόσκληση του δεύτερου κύκλου αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα. Με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που μεταδόθηκε διαδικτυακά, παρουσιάστηκε η ακτινογραφία του προγράμματος, οι στόχοι που εξυπηρετεί, οι νέες ανάγκες που έρχεται να καλύψει σε μία νέα απαιτητική αγορά εργασίας στην οποία η περιβαλλοντική γνώση και ειδίκευση βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, αλλά και ο απολογισμός από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Οι παρεμβάσεις

Από πλευράς Ομοσπονδίας μίλησε ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, από την ομάδα έργου συμμετείχαν οι: Ειρήνη Σύλλελη (Υπεύθυνη Φυσικού Αντικειμέ­νου) και Στυλιανός Μαυρίδης (Νομικός Σύμβουλος της Ομάδας Έργου), ο Αθανάσιος Σκορδάς ως μέλος του μητρώου εκπαιδευτών ενηλίκων ΕΟΠΠΕΠ (Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Msc, Περιβαλλοντολόγος) όπως και οι εκπρόσωποι του αναδόχου κ.κ. Παναγιώτης Δημητρακάς και Δήμητρα Γιαννακίδου. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν  ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Κυπριανίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ κ.Δημήτριος Βαργιάμης και το μέλος του κ. Θεοχάρης Κατσάνης μέλος ΔΣ ΣΤΥΕ Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης.

Ανδρέας Στοϊμενίδης : μείζον το θέμα της κατάρτισης των εργαζομένων

Ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι παρόλο που η χώρα βρίσκεται εν τω μέσω δύσκολων συνθηκών λόγω της πανδημίας, ο ΟΣΕΤΕ προσπερνά τις δυσκολίες, πραγματοποιώντας και την παρούσα ημερίδα που αφορά τη δημοσιότητα της πράξης που είναι σε εξέλιξη για την κατάρτιση και πιστοποίηση των εργαζομένων. Όπως ανέφερε ο κ. Στοϊμενίδης, το θέμα της ουσιαστικής κατάρτισης στη χώρας είναι μείζον. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, οι στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδεικνύουν ότι χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ, στην ανανέωση των δεξιοτήτων και των προσόντων των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Υπογράμμισε δε, ότι «Η Ομοσπονδία μας έχει και καταστατικά και στην πράξη, βασικό σκοπό λειτουργίας, τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την κατάρτιση των μελών της», ενώ παράλληλα συμβάλλει στην εκπαίδευση και την κατάρτιση του συνόλου των εργαζομένων: «Εχουν καταρτιστεί περί του 2. 900 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Β πρόσκληση, για την οποία, προσδοκούμε, μπορώ να πω ότι έχουμε τη βεβαιότητα, ότι θα κλείσουμε με 250 εργαζομένους οι οποίοι θα καταρτιστούν και ελπίζουμε οι περισσότεροι να πιστοποιηθούν».

Απαιτήσεις της νέας εποχής

Ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Κυπριανίδης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι μέσω της κατάρτισης μπορούν να ανταπεξέλθουν με το βέλτιστο τρόπο στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Ανέφερε μεταξύ άλλων ακόμη, ότι σήμερα  πολλές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν το απαιτούμενο προσωπικό για να ανταπεξέλθουν στις υπηρεσίες που αναζητούν. Εξήγησε ακόμη, ότι μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης, «θέλουμε να εξοπλίσουμε και τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, αλλά και τους εργαζόμενους να σηκώσουν το βάρος των απαιτήσεων που υπάρχουν στην εργασίας τους με την κατάρτιση και την εξειδίκευση».

Νέα επιχειρηματική κουλτούρα

Ο  Α’ Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτριος Βαργιάμης, τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του, ότι ακρογωνιαίος λάθος για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου μία χώρας, είναι το εκπαιδευτικό της σύστημα, υπογραμμίζοντας, ότι ένα κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας είναι η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Εξήγησε ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση για να αλλάξει το  παραγωγικό  μοντέλο, είναι η αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας, και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στοχεύσουμε  στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, για να επιτευχθεί η αλλαγή του παραγωγικού μοτίβου. Τόνισε δε, ότι προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο στην πορεία των κοινωνιών παγκόσμια παίζει ρόλο η διά βίου εκπαίδευση

Μεγάλη προσέλευση

Το μέλος του Δ.Σ ΣΤΥΕ Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης  κ. Θεοχάρης Κατσάνης, στάθηκε στην προθυμία προσέλευσης των εργαζομένων  σε προγράμματα κατάρτισης και στη  μεγάλη σημασία που δίνουν για να αυξήσουν τις γνώσεις τους πάνω σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Όπως ανέφερε, το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα στο οποίο τρέχει με εκατοντάδες αιτήσεις και μάλιστα όχι μόνο από εργαζόμενους που είναι στον τεχνικό κλάδο, αλλά ευρύτερα και από άλλους χώρους.

Αρχιτεκτονική της δράσης

Η Υπεύθυνη Φυσικού Αντικειμέ­νου κ. Ειρήνη Σύλλελη, ανέπτυξε την αρχιτεκτονική του προγράμματος, όπως τα γενικά  και ειδικά χαρακτηριστικά της δράσης, το αντικείμενο του έργου, και την εξέλιξή του.  Ο Νομικός Σύμβουλος της Ομάδας Έργου κ. Στυλιανός Μαυρίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις στρεβλώσεις αλλά και τις αλλαγές του  θεσμικού πλαισίου μέσω του   οποίου οι αναθέτουσες αρχές υλοποιούν προγράμματα καθορίζουν διαδικαστικούς νέους κανόνες με πολύ σημαντικές αλλαγές. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι ως χώρα Θα πρέπει να κυνηγάμε ευρωπαϊκές δράσεις, όσο δύσκολες και περίπλοκες κι αν είναι κάποιες φορές οι διαδικασίες,« να οραματιζόμαστε και να επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε τέτοιοι είδους εγχειρήματα, αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουμε ώς χώρα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν και αναβαθμίσουν τη ζωή μας»

Πλήρη θεματικά πεδία

Ο κ. Αθανάσιος Σκορδάς ως μέλος του μητρώου εκπαιδευτών ενηλίκων ΕΟΠΠΕΠ (Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Msc, Περιβαλλοντολόγος) μετέφερε την εμπειρία του από το εκπαιδευτικό κομμάτι του προγράμματος και αναφέρθηκε διεξοδικά στο περιεχόμενο των  γνωστικών  θεματικών πεδίων της δράσης, τα οποία όπως είπε είναι πλήρη και δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους, να μπουν δυναμικά στο στίβο της εργασίας και να παράγουν έργο.

926 εργαζόμενοι

Η εκπρόσωπος του αναδόχου κ Δήμητρα Γιαννακίδου εξήγησε ότι η δράση δημιούργησε τη δυνατότητα να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι τις δεξιότητές τους, γεγονός καθοριστικής σημασίας για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Επίσης έδωσε μία ποσοτική αποτίμηση των ωφελουμένων του πρώτου κύκλου, ανά Περιφέρεια. Όπως είπε , στην Α΄φάση υλοποίησης του έργου έχουν καταρτιστεί 926 εργαζόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα: 108 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 197 στην Κεντρική Μακεδονία, 172 στη Θεσσαλία, 27 στην Ηπειρο, 81 στη Δυτική Ελλάδα, 18 στη Δυτική Μακεδονία, 34 στην Πελοπόννησο, 39 στην Κρήτη, 41 στη Στερεά Ελλάδα, 17 στα Ιόνια Νησιά, 15 στο Νότιο Αιγαίο και 177 στην Αττική΄.

Ανοιξαν οι αιτήσεις

Υπενθυμίζεται ότι Άνοιξαν οι αιτήσεις για συμμετοχή εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα «Κατάρτισης και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον τομέα του Περιβάλλοντος», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ) και την Ελλάδα, υλοποίει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) και  προσφέρει στους συμμετέχοντες 80 ώρες κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ. Δείτε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ του «Ecopress»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας