ecopress
Η απόλυτη επιτυχία του προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικά 1.250  εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε θέματα Περιβάλλοντος, από την Ομοσπονδία Συλλόγων... ΟΣΕΤΕΕ: κατάρτιση σε πράσινες δεξιότητες για 1250 εργαζόμενους

Η απόλυτη επιτυχία του προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικά 1.250  εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε θέματα Περιβάλλοντος, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) παρουσίαστηκε σε ειδική απολογιστική  εκδήλωση στην διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι  ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ο τομέας του παρόντος και του μέλλοντος της οικονομίας στη χώρα μας και διεθνώς.

Σε ανακοίνωση για την απολογιστική ημερίδα ΟΣΕΤΕΕ για το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε θέματα Περιβάλλοντος (mis 5003077), που υπογράφουν από το ΔΣ της ΟΣΕΤΕΕ ο πρόεδρος Δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης και ο γενικός γραμματέας Εμμανουήλ Κριτσωτάκης αναλυτικά σημειώνεται ότι:

Με τις εργασίες της ημερίδας προβολής και δημοσιότητας της Πράξης, που έλαβε χώρα την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στο ξενοδοχείο Novus City Hotel στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε θέματα Περιβάλλοντος (mis 5003077).

Ένα πρόγραμμα απαιτητικό που όμως με τη σκληρή δουλειά όλων όσοι εργάστηκαν πάνω σε αυτό επετεύχθη η υλοποίησή του.

Ανδρέας Στοϊμενίδης: καταρτίσαμε 1.250 εργαζόμενους 

«Ολοκληρώνουμε σήμερα έναν μεγάλο κύκλο υλοποίησης ενός προγράμματος το οποίο έδειχνε να είναι κάτι πάρα πολύ μεγάλο για το μέγεθος της Ομοσπονδίας μας» τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης και πρόσθεσε: «Η πρόκληση και το όραμα ήταν να καταρτίσουμε 1.250 εργαζόμενους σε θέματα τα οποία θα είχαν μία επαγγελματική αιχμή και μία καινοτομία ισχυρή. Και τα καταφέραμε. Ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ο τομέας του παρόντος και του μέλλοντος της οικονομίας στη χώρα μας και διεθνώς».

Γεώργιος Καββαθάς: πράσινες δεξιότητες ανά επάγγελμα

Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Γ.ΣΗ.Β.Ε.Ε., Γεώργιος Καββαθάς, ο οποίος συνεχάρη την ΟΣΕΤΕΕ για την πρωτοβουλία, ενώ τόνισε ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος μας αφορούν όλους. «Η Γ.ΣΗ.Β.Ε.Ε. με την ιδιότητά της ως θεσμικού κοινωνικού εταίρου έχει συνδράμει στις πράσινες δεξιότητες ανά επάγγελμα καθώς και στην ανάπτυξη και επικαιροποίηση των τεχνικών περιγραμμάτων ώστε αυτά να αποκτήσουν νέα στοιχεία, γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την ανάσχεση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης».

Κώστας Κουλούρης: οι δυνατότητες των συνδικάτων 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κώστας Κουλούρης, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος επεσήμανε ότι το έργο που υλοποίησε η ΟΣΕΤΕΕ «αναδεικνύει τις δυνατότητες των συνδικάτων να έχουν ενεργό δράση και παρουσία σε έναν τομέα αιχμής για την εργασία σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη, κεντρικός πυλώνας της οποίας είναι το περιβάλλον».

Οι συντελεστές του προγράμματος

Τον λόγο, στη συνέχεια, πήραν οι συντελεστές του προγράμματος, οι οποίοι μίλησαν για την πορεία του έργου, ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κυρίως λόγω πανδημίας αλλά και τους στόχους που επιτεύχθηκαν, δίνοντας παράλληλα σχετικές λεπτομέρειες αλλά και ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του έργου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντίνος Σινογεώργος, Οικονομικός Γραμματέας της ΟΣΕΤΕΕ τόνισε ότι η συνολική διοίκηση της Πράξης περιλάμβανε την προετοιμασία, διαχείριση, παρακολούθηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου καθώς και την πληρωμή των εκπαιδευτικών επιδομάτων σε όσους ολοκλήρωναν το πρόγραμμα κατάρτισης και συμμετείχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Ακολούθως, η Υπεύθυνη Φυσικού Αντικειμένου, κα. Ειρήνη Σύλλελη, έδωσε λεπτομέρειες του προγράμματος όπως το συνολικό κόστος, που ανέρχεται στο 1.475.000 ευρώ, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάρτιση των 1.000 και πλέον εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των περιφερειών της χώρας. Παράλληλα επεσήμανε τις καίριες παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος:

α) η διαμόρφωση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης,

β) η παροχή θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας 80 ωρών,

γ) η δημιουργία και διαπίστευση σχημάτων πιστοποίησης και

δ) η πιστοποίηση αποκτηθέντων προσόντων/δεξιοτήτων.

Την ίδια στιγμή υπενθύμισε τα δύο βασικά αντικείμενα κατάρτισης και πιστοποίησης:

α) Τήρηση περιβαλλοντικών όρων σε έργα και δραστηριότητες και

β) Σύγχρονα συστήματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.

Η κα. Σύλλελη στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν έγινε καμία αλλαγή σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό σε επίπεδο στόχων και αντικειμένων κατάρτισης και πιστοποίησης, κάτι το οποίο αποδεικνύει την επιτυχή πορεία του προγράμματος ενώ, τέλος, υπογράμμισε την υψηλή ποιότητα αλλά και την καινοτομία που χαρακτήρισαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα πολύ υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το πρόγραμμα, ποσοστά που προέκυψαν από τις θετικές αξιολογήσεις που έδωσαν οι ωφελούμενοι μετά το πέρας του προγράμματος, απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Συμπερασματικά, επιτεύχθηκε σχεδόν στο 100% ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί ως προς την κατάρτιση 1.240 ωφελουμένων (1.154 εργαζόμενοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση και 804 έλαβαν πιστοποίηση), ενώ η πράξη συνέβαλε στην επίτευξη των εθνικών στόχων για το Περιβάλλον, κινούμενη πάνω στις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2020» για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Η υπεύθυνη φυσικού αντικειμένου, κα. Ειρήνη Σύλλελη, η Χαρά Τριβυζάκη, συντονίστρια ενεργειών κατάρτισης της αναδόχου εταιρείας «Σαρωνίς» και η υπεύθυνη δημοσιότητας του έργου κ. Διαλεκτή Αγγελή παρουσίασαν την πορεία του έργου. 

Η κα. Χαρά Τριβυζάκη, συντονίστρια ενεργειών κατάρτισης της αναδόχου εταιρείας «Σαρωνίς», με τη σειρά της, έδωσε ορισμένα αριθμητικά δεδομένα: υλοποιήθηκαν 72 συνολικά τμήματα, τα οποία παρακολούθησαν 1.244 καταρτιζόμενοι, από όλες τις περιφέρειες της χώρας, με την πλειονότητα των τμημάτων να σχηματίζεται στις «λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες», όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος και Θεσσαλία.

Τέλος, η υπεύθυνη δημοσιότητας του έργου κ. Διαλεκτή Αγγελή τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή επικοινωνήθηκαν οι ενέργειες και οι δραστηριότητες που υλοποιούνταν στο πλαίσιο του προγράμματος, με συνεχή ροή δελτίων τύπου που αναδημοσιεύτηκαν σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και με δεκάδες δημοσιεύματα προβολής της δράσης σε ηλεκτρονικά μέσα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην πραγματοποίηση τεσσάρων εργαστηρίων στα οποία συμμετείχαν εξέχοντες προσκεκλημένοι ως ομιλητές και τα οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Παράλληλα τόνισε ότι για τα εργαστήρια παρήχθη έντυπο υλικό, ενώ μίλησε και για το λογότυπο που «συντρόφεψε» το έργο από την αρχή του.

Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014- 2020».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση σε βίντεο

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας