ecopress
Στη σκιά ενός εργατικού δυστυχήματος στην Κρήτη και του σοβαρού ατυχήματος  λιμενεργάτη στον Πειραιά  που χαροπαλεύει, γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και... ΟΣΕΤΕΕ: θλιβερή πρωτιά εργατικών ατυχημάτων σε κατασκεύες, αγροτικό τομέα

Στη σκιά ενός εργατικού δυστυχήματος στην Κρήτη και του σοβαρού ατυχήματος  λιμενεργάτη στον Πειραιά  που χαροπαλεύει, γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών- Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων για Μηδενικούς Θανάτους στους Χώρους Εργασίας. Μία ημέρα, που αναδεικνύει άλλη μία θλιβερή πρωτιά: κατασκευαστικός και αγροτικός κλάδος, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πολυπληθέστερα εργατικά ατυχήματα.

Σε μία ανακοίνωση καταπέλτη, αντίστοιχη της βαρύτητας της ημέρας, η οποία σκιάζεται από τα δύο σοβαρά περιστατικά, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ),  που  υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ανδρέας Στοϊμενίδης και ο Γενικός γραμματέας Εμμανουήλ Κριτσιωτάκης καταγράφονται οι τρεις βασικές αιτίες για τη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων:  Η μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, η χρησιμοποίηση φθηνού, ανειδίκευτου, ανεκπαίδευτου εργατικού δυναμικού δίχως πιστοποιήσεις και εμπειρία και την παρεμπόδιση οργάνωσης συνδικάτων στον ιδιωτικό τομέα. Η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τα συνεχή μνημόνια και η παραμονή σε αυτό το καθεστώς επιδεινώνουν τα αίτια των εργατικών ατυχημάτων.

Χωρίς φορέα ασφάλισης

Υπογραμμίζουν ακόμη, ότι η Ελλάδα καταγράφει άλλη μία αρνητικη πρωτιά στην Ευρώπη, εις βάρος του εργατικού δυναμικού. Οπως τονίζουν,  είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει ιδρύσει Φορέα Ασφάλισης Εργατικού Κινδύνου και Επαγγελματικών Ασθενειών ο οποίος θα επιβραβεύει τους καλούς εργοδότες και θα υποχρεώνει σε καταβολή υψηλών ασφάλιστρων όσους έχουν την ευθύνη για επικίνδυνα περιστατικά.  «Η έννοια της επαγγελματικής ασθένειας είναι ανύπαρκτη στην χώρα μας, τονίζουν

Παγκόσμια ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Σήμερα είναι η  Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών- Μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων για Μηδενικούς Θανάτους στους Χώρους Εργασίας.  (δείτε σχετικό θέμα του Ecopress εδώ) Η ΟΣΕΤΕΕ εκφράζει την βαθύτατή της θλίψη και τον αποτροπιασμό της για τη συνεχή κλιμάκωση του δράματος των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα.  Και αναφέρει, ότι είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων για υγιείς και ασφαλείς χώρους εργασίας».

Αυξητική τάση θανάτων

Την χρονιά που διανύουμε επιβεβαιώνεται η αυξητική τάση των θανάτων στους χώρους εργασίας. Οι εργαζόμενοι που χάνονται άδικα στην δουλειά θα βρίσκονται για πάντα στο μυαλό μας και η δικαίωσή τους θα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στις οικογένειές τους και στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δεν καταγράφονται τα δυστυχήματα

Το συγκλονιστικότερο είναι ότι ουδείς καταγράφει άμεσα τον μεγάλο αριθμό των δυστυχημάτων και κατά συνέπεια δεν υπάρχει αντίληψη του μεγέθους του δράματος και της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλών και υγιών χώρων εργασίας. Όταν ύστερα από δύο χρόνια έρχονται τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει την ζωή τους, δεν έχουν ονοματεπώνυμα, ούτε οικογένειες. Είναι αριθμοί σε έναν στατιστικό πίνακα. Πολλές περιπτώσεις μάλιστα όπως αυτές του αγροτικού κλάδου δεν καταγράφονται ως εργατικά δυστυχήματα. Πρωταθλητές στα εργατικά δυστυχήματα είναι ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός κλάδος.

Επικίνδυνες συνθήκες

Ποτέ ένα θανατηφόρο περιστατικό δεν γίνεται “κατά τύχη” ή επειδή “είναι κακιά η ώρα”. Είναι πάντα το τελευταίο μίας σειράς ελαφρύτερων περιστατικών που έχουν επαναληφθεί λόγω επικίνδυνων συνθηκών. Και βέβαια το περιβάλλον εργασίας διαμορφώνεται με πλήρη επιχειρησιακή και νομική ευθύνη του εργοδότη.Ως τρεις βασικές αιτίες αναφέρουμε την μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας, την χρησιμοποίηση φθηνού, ανειδίκευτου, ανεκπαίδευτου εργατικού δυναμικού δίχως πιστοποιήσεις και εμπειρία και την παρεμπόδιση οργάνωσης συνδικάτων στον ιδιωτικό τομέα. Η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τα συνεχή μνημόνια και η παραμονή σε αυτό το καθεστώς επιδεινώνουν τα αίτια αυτά.

Επικοινωνιακή αντιμετώπιση

Συνήθως επικοινωνιακά κλείνει το θέμα με την σύλληψη του εργοδηγού, του προϊσταμένου ή του τεχνικού ασφαλείας. Ποιος όμως εξετάζει τι οδηγίες δέχονται και μεταφέρουν, ο εργοδηγός ή ο προϊστάμενος να εκτελέσουν για επίτευξη έργου ή υπηρεσίας σε ασφυκτικό χρονικό διάστημα και σε διαφορετικές περιοχές ή αν οι συμβουλές του τεχνικού ασφαλείας έχουν ακολουθηθεί από την επιχείρηση. Είναι τόσο πολλά τα περιστατικά όμως που οποιαδήποτε τεχνική συζήτηση θα υποβάθμιζε το θέμα αυτής της ανθρωποθυσίας.

Επιπλέον είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει ιδρύσει Φορέα Ασφάλισης Εργατικού Κινδύνου και Επαγγελματικών Ασθενειών ο οποίος θα επιβραβεύει τους καλούς εργοδότες και θα υποχρεώνει σε καταβολή υψηλών ασφάλιστρων όσους έχουν την ευθύνη για επικίνδυνα περιστατικά. Η έννοια της επαγγελματικής ασθένειας είναι ανύπαρκτη στην χώρα μας.

Να αναληφθεί ισχυρή πρωτοβουλία

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας είναι απαραίτητο να αναλάβουν ισχυρή πρωτοβουλία τοποθετώντας το θέμα ως κυρίαρχο στα θέματα εργασίας. Δυστυχώς όμως μετά την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση, ακολούθησε η απόσχισή του από το Υπουργείο Εργασίας, όταν μάλιστα κανείς δεν γνωρίζει το έως τώρα έργο της νέας δήθεν ανεξάρτητης αρχής. Παράλληλα διαλύει κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου και σεβασμού στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων με την απόπειρα που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες να εγκριθεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια 2021-2027 μέσα στο Πάσχα, όταν στις χώρες της Ε.Ε αποτελεί αντικείμενο ευρέος, πολύμηνου, ουσιαστικού διαλόγου.Η εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του μαθήματος Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) θα ήταν απολύτως χρήσιμη.

Τιμωρία εργοδοτών

Η τιμωρία όσων εργοδοτών παρανομούν είναι ένα σοβαρό ζητούμενο, καθώς συνήθως εφευρίσκονται εξιλαστήρια θύματα μεταξύ των εργαζομένων στο μέσο της διοικητικής πυραμίδας των εταιρειών, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις αμφισβητείται κατά πόσο αποδίδονται στα δημόσια ταμεία. Οι επιχειρήσεις πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής υποβαθμίζει και εξευτελίζει την έννοια του κέρδους. Η σύγχρονη, εταιρική ευθύνη απαιτεί υγιείς και ασφαλείς χώρους εργασίας, συνεχή διαβούλευση με τους εργαζόμενους και διαρκή εκπαίδευσή τους. Απαιτεί συμμόρφωση στα Ευρωπαϊκά και Εθνικά δεδομένα.

Αποφασισμένοι

Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε αποφασισμένοι να συμμετέχουμε στις επιτροπές ΥΑΕ στις επιχειρήσεις όπως μας επιτρέπει ο νόμος και να συμμετέχουμε ενεργητικά στη διαβούλευση και διαμόρφωση θέσεων για τα θέματα αυτά. Ότι γίνεται με την απουσία ή τον αποκλεισμό των εργαζομένων είναι καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς αφενός μεν δεν εντοπίζει τις πραγματικές επικίνδυνες συνθήκες, αφετέρου δε, δεν υιοθετεί τις κατάλληλες πρακτικές για την εφαρμογή τους από τον εργαζόμενο.

Εκπαίδευση εργατικού και υπαλληλικού προσωπικού

Η πρότασή μας για εκπαίδευση και πιστοποίηση του συνόλου του εργατικού και υπαλληλικού προσωπικού στα θέματα εργασίας θα σώσει ζωές και θα κάνει την εργασία ευκολότερη και παραγωγικότερη. Η χρηματοδότηση μπορεί να προγραμματιστεί με πόρους του νέου ΕΣΠΑ το οποίο σχεδιάζεται.

Χαροπαλεύει ο λιμενεργάτη της Cosco

Την ώρα που γράφεται αυτή η ανακοίνωση πληροφορούμαστε,  ότι σήμερα τα ξημερώματα λιμενεργάτης έπεσε από ύψος 12 μέτρων και χαροπαλεύει στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Cosco, κατά τη διάρκεια εργασιών πάνω σε πλοίο. Μόλις προχθές Τρίτη, 45χρονος έχασε τη ζωή του σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Χερσόνησο στην Κρήτη.Θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δράσουμε όλοι, άμεσα. Κυβέρνηση, εργαζόμενοι και εργοδότες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων και πολιτικών είναι εγκληματική. Κοστίζει ζωές.

Ενημέρωση από ΟΣΕΤΕΕ για υπουργείο Εργασίας

Στη σκιά των δύο εργατικών δυστυχημάτων στην Κρήτη και στον Πειραιά, αναβλήθηκε σήμερα και η δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, με θέμα την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2021- 2027, καθώς το σύνολο των εκπροσώπων της εργατικής πλευράς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ ΟΤΑ) απουσίασε από την διαδικασία προσχηματικού διαλόγου του Υπουργείου Εργασίας. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, συμφώνησαν στην συμμετοχή τους στην έναρξη της διαβούλευσης στην συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Μαΐου, ύστερα από την επικοινωνία της Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Στρατινάκη με τον Πρόεδρο της ΟΣΕΤΕΕ συν. Ανδρέα Στοϊμενίδη και την διαβεβαίωσή της, ότι η συνεδρίαση αυτή θα είναι η εναρκτήρια και θα ακολουθήσει ουσιαστική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους.Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να χάλασε η φιέστα του Υπουργείου Εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, αλλά εξασφαλίστηκαν καλύτεροι όροι κοινωνικού διαλόγου για τη δημιουργία ασφαλέστερων και υγιέστερων χώρων εργασίας στην χώρα μας.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας