«Ώσμωση των Πολιτισμών» – 2η διάλεξη: “Ο Le Corbusier στο Άγιον Όρος”, 9/11/2017
ΑρχιτεκτονικήΕκδηλώσεις 1 Νοεμβρίου 2017 Αργύρης
Η «Ώσμωση των Πολιτισμών» – νέος κύκλος διαλέξεων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για το Φθινόπωρο 2017 – συνεχίζεται! Την πρωτοβουλία και την οργάνωση των διαλέξεων έχει ο Αν. Πρόεδρος του Συμβουλίου Γιώργος Χατζηστεργίου.
Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μμ στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ (Τριπόδων 28, Πλάκα) θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάλεξη με θέμα “Ο Le Corbusier στο Άγιον Όρος” και ομιλητή τον Δρα Σοφοκλή Κωτσόπουλο, ενώ το πρόγραμμα του 2017 θα ολοκληρωθεί με μια ακόμα διάλεξη στις 14 Δεκεμβρίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μετά τη διάλεξη, το Εντευκτήριο της ΕΛΛΕΤ θα είναι ανοικτό, για όσους θέλουν να συνεχίσουν την συζήτηση με φίλους και ένα ποτήρι κρασί.
(για κράτηση θέσεων: κα Κ. Βλάχου, τηλ. 210 – 32 25 245 / εσωτ. 112 )
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
28 / 9 / 2017: “Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη”, Σωτήρης Βογιατζής, αρχιτέκτων και Δρ. Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής.
Το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, έργο του κορυφαίου Οθωμανού Γάλλου αρχιτέκτονα Vallaury για λογαριασμό της βελγικής εταιρείας του Orient Express και του Pera Palace. Κατασκευασμένο ως πολυτελές ξενοδοχείο της μπελ επόκ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τελικά αγοράστηκε από τη σύζυγο του τραπεζικού μεγιστάνα της Κωνσταντινούπολης Γεωργίου Ζαρίφη και παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να λειτουργήσει ως Ορφανοτροφείο. Σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών, μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τεχνολογία, έδρα εξέχουσας φιλανθρωπίας… Ποιά είναι η σημερινή του κατάσταση, περίπου 120 χρόνια μετά την ανέγερσή του; Ο φέρων οργανισμός, τα υλικά, το σύστημα κατασκευής, η παθολογία τους και ζητήματα αποκατάστασης.
9 / 11 / 2017: “Ο Le Corbusier στο Άγιον Όρος”, Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Δρ. Αρχιτεκτονικής. Προλογίζει ο Γιώργος Μ. Χατζηστεργίου, Αν. Πρόεδρος ΣΑΚ.
Ενώ ο βυζαντινισμός και ο μοντερνισμός φαντάζουν δύο έννοιες ασύμπτωτες, τί ήταν αυτό που κίνησε το ενδιαφέρον του πρωτοπόρου του μοντερνισμού αρχιτέκτονα να επισκεφθεί τον Άθω και ποιούς συσχετισμούς βρήκε με την υπό διαμόρφωση ιδεολογία του;
14 / 12 / 2017: “Η τέχνη της περιπλάνησης εν μεσω ερειπίων: ο Κυριάκος Αγκωνίτης και το “ξύπνημα των νεκρών”, Νικήτας Σινιόσογλου, Δρ. Φιλοσοφίας Παν/μίου Καίμπριτζ.
Ταξιδεύοντας ακατάπαυστα στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία λίγο πριν την κατάρρευση του Βυζαντίου, ο Κυριάκος Αγκωνίτης (Ciriaco di Ancona, 1391- 1452) αναθεωρεί τα όρια Ανατολής και Δύσης, Χριστιανισμού και παγανιστικού κόσμου, Βυζαντίου και Αναγέννησης, μυθολογίας και ιστορίας.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΛΕΤ: εκλογή νέου Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου
- ΕΛΛΕΤ: εκδήλωση για προστασία της Πλάκας από τον υπερτουρισμό
- HAEE-ΕΛΛΕΤ: «κόστος πράσινης μετάβασης και απανθρακοποίηση νήσων»
- Ηράκλειο Αττικής: με επιτυχία εκδήλωση για διαδίκτυο και ασφαλή χρήση του
- Ξεκινά το 17ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών -15 ταινίες από 9 χώρες