ΟΒΙ: ρεκόρ 1.000 αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
ΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομία 19 Ιουνίου 2023 Αργύρης
Η διοίκηση του ΟΒΙ ανακοίνωσε ρεκόρ των 1.000 αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που υποβλήθηκαν το 2022 και την ευθύνη που έχει αναλάβει ο φορέας για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών και των εμπορικών σημάτων, την προστασία των βιομηχανικών σχεδίων και την παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης.
Τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) επισκέφθηκε η υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελένη Λουρή-Δενδρινού και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ, Δημήτρη Χρόνη, τον γενικό διευθυντή, Παναγιώτη Κανελλόπουλο και εξειδικευμένα στελέχη του οργανισμού για τις υπηρεσίες που παρέχει και γενικότερα για την πορεία και τις προοπτικές του.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, η διοίκηση του ΟΒΙ ανέδειξε το ρεκόρ των 1.000 αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που υποβλήθηκαν το 2022 και παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν με αιχμή την ενοποίηση υπό μια στέγη της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, με την ανάθεση στον Οργανισμό της λειτουργίας της Υπηρεσίας Εμπορικών Σημάτων, με δικό της κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως επισήμανε η διοίκηση του ΟΒΙ, «μ’ αυτήν την μεταρρύθμιση-ορόσημο η Ελλάδα έχει καταφέρει και ακολουθεί το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ενιαίο εθνικό φορέα στον χώρο της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στον παγκόσμιο χάρτη. Σε συνδυασμό και με τη διασύνδεση του Μητρώου Σημάτων με το ΓΕΜΗ, αφαιρέθηκε ένα επιπλέον στάδιο από την διαδικασία ίδρυσης νέων επιχειρήσεων καθιστώντας την απλούστερη και ταχύτερη». Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΒΙ παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που προωθεί αφ’ ενός για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και αφ’ ετέρου για τη διασύνδεση της καινοτομίας με την οικονομική παραγωγή με όφελος για τους εφευρέτες, τους κατόχους εμπορικών σημάτων και τους δημιουργούς.
Η υπουργός επισήμανε σε δηλώσεις της: «Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, όπως ανέλυσαν η διοίκηση και τα στελέχη του, εξελίσσεται σε ένα μοντέρνο οργανισμό που λειτουργεί με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις εξελισσόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Η Διανοητική Ιδιοκτησία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι και η ανάγκη για την αποτελεσματική προστασία της καθίσταται εκ των πραγμάτων κεντρική προτεραιότητα για κάθε σύγχρονο κράτος».
Από την πλευρά του ο κ. Κανελλόπουλος, σημείωσε στη δήλωσή του: «Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως ο εθνικός φορέας που έχει την ευθύνη για την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών και των εμπορικών σημάτων, την προστασία των βιομηχανικών σχεδίων και την παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, προχωρεί σε συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του διασφαλίζοντας την άυλη περιουσία ιδιωτών και επιχειρηματιών».
Σχετικά Άρθρα
- Ευρεσιτεχνίες: τα νέα κίνητρα για επιχειρήσεις και εφευρέτες
- Εκκίνηση για έργο ΣΔΙΤ 24,33 εκατ. ευρώ της Ακαδημίας Αθηνών
- Ανάπτυξης: εντός χρονοδιαγράμματος η επένδυση στο Ελληνικό
- Στη Βουλή νομοσχέδιο για βιομηχανικά σχέδια και υποδείγματα
- ΤΕΕ, ΟΒΙ, ΕΑΒΙ: o μηχανικός σε ρόλο εφευρέτη και συμβούλου ευρεσιτεχνίας
- ΥΠΕΝ: ανακοίνωση παράτασης για το «Εξοικονομώ 2021»