ecopress
Από τον Βασίλη Σγούτα* Αξίζει να ανακαλύπτουμε και να ξανακαλύπτουμε τις τοποθεσίες και τα σημεία της Αθήνας που αγγίζουν τον καθένα από μας, ιδιαίτερα... Πανδαισία ιστορικής μνήμης και φυσικού κάλλους κάθε Άνοιξη στην Αθήνα

Από τον Βασίλη Σγούτα*

Αξίζει να ανακαλύπτουμε και να ξανακαλύπτουμε τις τοποθεσίες και τα σημεία της Αθήνας που αγγίζουν τον καθένα από μας, ιδιαίτερα την άνοιξη που η πόλη μας χαμογελάει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Και είναι τόσες πολλές αυτές οι τοποθεσίες, αρκεί να έχεις μάτια να βλέπεις και ψυχή να αισθάνεσαι. Η οδός Μελιδώνη είναι μια από αυτές – ενώνοντας την ζωντανή Αθήνα του σήμερα με την Αθήνα της ιστορίας μας. Και κάπου στην διαδρομή οι «κερκίδες» που δεσπόζουν του Κεραμεικού.

Οδός Μελιδώνη – με θέα όλο τον Κεραμεικό

Ω γλυκύ μου έαρ

Από τα μέσα του Φλεβάρη μέχρι και τον Απρίλη, έρχεται και ξαναέρχεται η σκέψη του πόσο αφύσικο είναι να αρχίζει ο χρόνος την 1η Ιανουαρίου, μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Στις πρωτόγονες φυλές, οι ιεροτελεστίες της άνοιξης σηματοδοτούσαν την αρχή κάθε νέου κύκλου ζωής, την αρχή του δικού τους καινούργιου χρόνου. Στην Κίνα ο νέος χρόνος αρχίζει με τις γιορτές της άνοιξης. Η μέρα της εαρινής ισημερίας, το Νορούζ, αποτελεί αφετηρία του έτους για το Ιράν και άλλα κράτη και περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Αλλά και στην Αρχαία Αθήνα γιόρταζαν την αρχή της άνοιξης με τα τριήμερα Ανθεστήρια.

Κεραμεικός

Σήμερα, το καλωσόρισμα αυτού του νέου κύκλου ζωής το αισθάνεσαι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, με τις μυγδαλιές που ανθίζουν τόσο πρόωρα. Αλλά και σε όλη την πόλη, ο ερχομός της άνοιξης αναζωογονεί κάθε χρόνο τους ελεύθερους χώρους με καινούργια βλάστηση και με τα πρώτα αυτοφυή μικρά λουλούδια. Πάνω απ’ όλα, τέτοια εποχή, η Αθήνα γιορτάζει την άνοιξη στην εαρινή πανδαισία του Κεραμεικού, ανάμεσα στις αναπαυόμενες μαρμάρινες μνήμες της ιστορίας μας.

*Βασίλης Σγούτας: Αρχιτέκτων. Μετά την Νότιο Αφρική και το Ιράκ, σταδιοδρομεί από το 1961 ως εταίρος του Κώστα Σγούτα και από το 1999 με τον Δημήτρη Σγούτα. Αντιπρόεδρος ΣΑΔΑΣ 1983-1984, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 1984-2006, Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) 1999-2002, και από το 2019 Επίτιμος Πρόεδρός της. Το 2007 θεσπίστηκε το Vassilis Sgoutas Prize το οποίο απονέμεται ανά τριετία σε αρχιτέκτονες με έργο σε περιοχές κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βιβλίο του A Journey with the Architects of the World (Jovis Verlag, 2017) έχει μεταφραστεί στην κινεζική.

-Πηγή του κειμένου είναι το βιβλίο του Βασίλη Σγούτα με τίτλο: «Ένας Αθηναίος για την πόλη του» από  τις εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ

-Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης, Κατερίνα Γληνού.

-Eξώφυλλο: Βάσω Αβραμοπούλου / Α4 Design

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας