Παραγωγή ρεύματος: ιστορικό ρεκόρ των ΑΠΕ έναντι του φυσικού αερίου
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΥποδομές 2 Οκτωβρίου 2022 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η παραγωγή ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές στη χώρα μας ξεπέρασε εφέτος την αντίστοιχη παραγωγή από φυσικό αέριο, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται η συνεισφορά των μεγάλων υδροηλεκτρικών.
Στις δομικές ανατροπές στην αγορά ενέργειας που επέφερε η διεθνής κρίση, περιλαμβάνεται επίσης το γεγονός ότι η χώρα μας από εισαγωγέας έγινε εξαγωγέας ενέργειας και ενεργειακός δίαυλος για τις χώρες της Βαλκανικής, στηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Σύμφωνα με την ανάλυση των τάσεων στην ηλεκτροπαραγωγή του Green Tank:
-Αθροιστικά για τους 8 πρώτους μήνες του έτους, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν κάθε άλλη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με 13238 GWh, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ορυκτό αέριο με 13150 GWh, το οποίο μειώθηκε οριακά για πρώτη φορά από το 2018. Η πρωτιά των ΑΠΕ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία τον Ιούλιο και συνεχίστηκε στο 8μηνο.
-Με όρους μεριδίων στην κάλυψη της ζήτησης οι ΑΠΕ κάλυψαν το 37.5% της ζήτησης, το ορυκτό αέριο το 37.2% μειώνοντας για πρώτη φορά το μερίδιό του από το 2017, ο λιγνίτης το 11.3%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 8.6%, ενώ το μερίδιο των καθαρών εισαγωγών περιορίστηκε στο 5.4%.
-Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στις καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες με 1912 GWh κατά το πρώτο 8μηνο του 2022 ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013. Αυτό συνέβη καθώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που εισήγαγε (εξαγωγές Ιουλίου: 510 γιγαβατώρες, Αυγούστου: 361 γιγαβατώρες).
Όπως επεσήμανε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με την ανάπτυξη των ΑΠΕ για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ρεύματος επειδή έχουμε διπλάσια ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με τη Βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση πχ με τα ελληνικά κοιτάσματα λιγνίτη που έχουν χαμηλή θερμογόνο δύναμη). Ο ίδιος εκτίμησε ότι η παραγωγή “πράσινης” ενέργειας θα σημάνει εξοικονόμηση άνω των 2 δισεκ. Ευρώ το 2023 από την υποκατάσταση εισαγωγών φυσικού αερίου.
Θεαματικές είναι οι εξελίξεις και στις εξαγωγές φυσικού αερίου όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η υποδομή αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου στο Βουκουρέστι, πέρυσι η χώρα εξήγαγε 0.7 δισεκ. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ φέτος πλησιάζει ήδη τα 2 δισεκ. Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι οι εξαγωγές θα φθάσουν εφέτος τα 3 δισεκ.
Οι εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας θα ενισχυθούν με την εμπορική λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και την έναρξη λειτουργίας, το 2023, του νέου πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη
Σχετικά Άρθρα
- Από ΑΠΕ η μισή ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε στο δεκάμηνο
- Εννέα ρεκόρ προς την πράσινη μετάβαση έσπασε η ενεργειακή αγορά το 2022
- Μείωση εισαγωγών ρεύματος και ρεκόρ εισαγωγών φυσικού αερίου
- Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας
- Φυσικό αέριο: στο 33% η μείωση κατανάλωσης μετά τον Αύγουστο
- ΥΠΕΝ: το σχέδιο για τη διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού