Παραμονή ενεργειακών υποδομών στο δημόσιο, ενόψει ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ
ecoinsiderΕνέργειαΕπιχειρήσεις 10 Απριλίου 2018 Αργύρης
Στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ επιχειρείται η παραμονή σημαντικών ενεργειακών υποδομών υπό τον πλειοψηφικό έλεγχο του Δημοσίου. Για αυτό το σκοπό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει στα χέρια του, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δύο εναλλακτικά σχέδια:
- Το πρώτο σενάριο προβλέπει την απόσχιση των δικτύων διανομής της ΔΕΠΑ και τη μεταφορά τους σε ξεχωριστή εταιρεία. Σε αυτή θα υπαχθούν τα ποσοστά της μητρικής στις δύο ΕΔΑ και τη ΔΕΔΑ. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία θα αναζητηθεί επενδυτής με πώληση ισχυρού μειοψηφικού πακέτου μετοχών. Για το υπόλοιπο κομμάτι της ΔΕΠΑ με την εμπορία (ΕΠΑ Αττικής) και τα διεθνή επενδυτικά σχέδια, το σχέδιο προβλέπει να πουληθεί σε πλειοψηφικό ποσοστό και με παραχώρηση μάνατζμεντ, αλλά με το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρά δικαιώματα.
- Το δεύτερο σενάριο θέλει τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών. Στην ομπρέλα της θα δημιουργηθούν τρεις θυγατρικές εταιρείες.
-Η πρώτη θα έχει τα δίκτυα και θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί με την πώληση ισχυρού μειοψηφικού ποσοστού.
-Η δεύτερη θα έχει το εμπορικό σκέλος, δηλαδή την ΕΠΑ Αττικής και τις διεθνείς συμβάσεις. Αυτή επίσης θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί σε πλειοψηφικό ποσοστό.
-Και η τρίτη εταιρεία που θα παραμείνει κατά 100% θυγατρική της εταιρείας συμμετοχών θα περιλαμβάνει τα μεγάλα ενεργειακά έργα.
Χρηματιστήριο
Η εταιρεία συμμετοχών επίσης θα είναι δυνατόν σε ένα μεγάλο ποσοστό να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Επίσης σε αυτή θα μπορούν να ανατεθούν έργα όπως η ανάπτυξη πρατηρίων φυσικού αερίου, μικρές υποδομές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα οποία θα προσφέρουν, σε συνδυασμό και με το πακέτο των μετοχών στο Χρηματιστήριο, έσοδα και κέρδη. Τα μερίσματα που θα εισπράττονται και από τις άλλες θυγατρικές θα αποδίδονται για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός πρόκειται να παρουσιάσει τα σενάρια στους θεσμούς και να διαπραγματευτεί έναντι της συμφωνίας που έχει γίνει στο τελευταίο Μνημόνιο για την ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, αφού πρώτα η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου χάσει τη δεσπόζουσα θέση της στην προμήθεια και στα δίκτυα διανομής..
Οι κινήσεις για την αποκρατικοποίηση έχουν σχεδόν κλειδώσει, αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», με τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ σε διάστημα μόλις τριών μηνών να έχει τελειώσει τις διαπραγματεύσεις με τους μετόχους της Shell και της Εni.
Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη θυγατρική της στην Εταιρεία Προμήθειας Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας πουλώντας το μερίδιό της 51% στην ιταλική Εni, η οποία κατέχει το 49% και το μάνατζμεντ. Η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει.
Επίσης, η ίδια παραμένει στο 51% της Εταιρείας Διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, όπως και η Eni με το 49%.
Σχετικά Άρθρα
- Νέος παίκτης στην ΔΕΠΑ Υποδομών
- ΔΕΠΑ Υποδομών: στη ΡΑΕ η τεχνολογίας ελέγχου δικτύων Picarro
- ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΠΑ Υποδομών: «ξεπούλημα του δικτύου φυσικού αερίου»
- Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Serbijagas
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ουγγαρίας
- Εφετείο Αθηνών: βγήκε η απόφαση για την αντιδικία ΔΕΠΑ-ELFE