ecopress
Δημοπρατείται εντός διμήνου το βασικό έργο και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το νέο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Ηρακλείου Κρήτης, καθώς το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ,... Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Κρήτης: «κλείδωσε» η χρηματοδότηση

Δημοπρατείται εντός διμήνου το βασικό έργο και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το νέο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Ηρακλείου Κρήτης, καθώς το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ, ενέκρινε  χρηματοδότηση 30,9 εκ ευρώ για την υλοποίηση του.

Το Πάρκο αναπτύσσεται  σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου έκτασης 270 στρεμμάτων στην Δ.Ε. Αλικαρνασσού και αποτελείται από χώρους πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής (55%) και κατά 45% από χώρους επαναχρησιμοποίησης, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, ανάκτησης δημοτικών στερεών αποβλήτων και χώρους έρευνας-καινοτομίας και ενεργειακής αξιοποίησης .

Το βασικό έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) Ηρακλείου και την μετεξέλιξή της σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Ο  προϋπολογισμός χρηματοδότησης της κατασκευής της ΜΕΑ συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΧΥΤΥ  και των υποστηρικτικών δράσεων,  ανέρχεται στο ποσό των 30.925.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) Εντάχθηκε  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με δικαιούχο τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο, καθώς και το σημαντικότερο στο πλαίσιο του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας που σχεδιάζουν ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΕΣΔΑΚ.  O κεντρικός στόχος του είναι η μείωση  του όγκου των αποβλήτων που θα θάβονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και η αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού, καθώς και ανάκτηση και η επαναχρησιμοποποίηση των απορριμμάτων.

Η ταυτότητα του έργου 

Το έργο της ΜΕΑ αναπτύσσεται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» στην Δ.Ε. Νέας Αλικαρνασσού και αποτελεί το έργο «καρδιά» του νέου Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου .Το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας  που είναι σε φάση παράλληλης σταδιακής υλοποίησης αποτελείται  εκτός από το έργο της ΜΕΑ από διακριτά υποέργα που υλοποιούνται σταδιακά έως το 2025 , όπως το νέο  Κεντρικό Πράσινο Σημείο, το  νέο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, το νέο  πάρκο πρασίνου άνω των 100 στρεμμάτων  με πράσινες διαδρομές, ψυχαγωγία, ποδήλατο και βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης, και τα ακόλουθα 3 υφιστάμενα έργα με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό: Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων ( ΚΔΑΥ), Σταθμός Μεταφόρτωσης ( ΣΜΑ), Δημοτικό Αμαξοστάσιο.

Η ΜΕΑ θα μπορεί να επεξεργάζεται 59.200 tn/έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (υπολειπόμενα σύμμεικτα ΑΣΑ της ΔσΠ) και  αποτελείται από τα παρακάτω 5 τμήματα:

  • Υποδοχή, και προεπεξεργασία εισερχόμενων
  • Βιολογική επεξεργασία οργανικού κλάσματος
  • Μηχανικής διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και μετεπεξεργασία
  • Θερμική ξήρανση, δεματοποίηση
  • Αποθήκευση και πελλετοποίηση

Η μονάδα θα παράγει 10 προϊόντα (σιδηρούχα μέταλλα, μη σιδηρούχα μέταλλα. Ανάμικτο χαρτί, χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, πλαστικά PE, πλαστικό PET, πλαστικά PVC, Γυαλί, απορριμματογενές καύσιμο και Pellet καυσίμου).

Το υπόλειμμα που θα προκύπτει από την μονάδα μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων Ηρακλείου θα οδηγείται για ταφή στο κύτταρο της επέκτασης του ΧΥΤΥ Ηρακλείου (Πέρα Γαλήνων) με επιπλέον διάρκεια ζωής για τουλάχιστον 10 έτη.

Οι συντελεστές της επιτυχίας

Για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού περιβαλλοντικού έργου στην Κρήτη από το 2018 έως σήμερα έχουν συμβάλλει με τις πρωτοβουλίες και τη δράση του οι:

-Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός, που το 2018 με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε την σκοπιμότητα και χωροθέτηση του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας σε έκταση 340 στρεμμάτων του Δήμου

-Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , που υποστηρίζει  ουσιαστικά και χρηματοδοτικά όλη την περίοδο ωρίμανσης το έργου 2018-σήμερα

-τ. πρόεδρος Διαδημοτικού φορέα υλοποίησης του έργου ( ΕΣΔΑΚ) Χάρης Μαμουλάκης (σήμερα Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης) που είχε την αρχική ιδέα του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας,  ωρίμασε το έργο της ΜΕΑ περιβαλλοντικά και τεχνικά.

-Ο νυν Πρόεδρος  Ζαχαρίας Καλογεράκης και οι Τεχνικές υπηρεσίες του ΕΣΔΑΚ , που υπέβαλλαν   πλήρες  και τεκμηριωμένο αίτημα – φάκελο  χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ   και εξασφάλισαν την χρηματοδότηση του έργου με την στήριξη του ΥΠΕΝ και του καθ’ ύλην αρμοδίου  ΓΓ Συντονισμού Αποβλήτων   Μανώλη Γραφάκου.

-Το τεχνικό γραφείο ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές που εκπόνησε όλες τις σχετικές μελέτες  του Master Plan του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, την Περιβαλλοντική, Τεχνική Μελέτη και τον Φάκελο Χρηματοδότησης του έργου της ΜΕΑ Ηρακλείου.

Δηλώσεις

-«Καταλήξαμε σε ένα τεχνοκρατικά άρτιο σχέδιο με συναίνεση. Ταυτόχρονα, δεσμευτήκαμε ότι θα εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτήσεις από δημόσιες πηγές για την υλοποίηση των έργων. Μέχρι σήμερα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση εργοστασίων επεξεργασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, στο Αμάρι, ολοκληρώνεται αντίστοιχη μονάδα. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με τις μονάδες σε Σητεία και Ιεράπετρα, στο Δήμο Χερσόνησου και στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων. Σήμερα, με τη χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων του Ηρακλείου, ο σχεδιασμός αυτός ολοκληρώνεται με επιτυχία. Διασφαλίσαμε τη δημόσια χρηματοδότηση με 30 εκ. ευρώ.  Συνολικά, την περασμένη δεκαετία έχουμε διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 150 εκατομμυρίων για την υλοποίηση των υποδομών».

Παράλληλα, επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης, «ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο παρεμβάσεων. Έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο σε όλη την Περιφέρεια. Στόχος μας, με ταχείς ρυθμούς και κοινωνικά δίκαιο τρόπο να μεταβούμε στην κυκλική οικονομία, για να παραχθούν νέες αξίες από την αξιοποίηση των αποβλήτων: δευτερογενή προϊόντα και ενέργεια. Η δημιουργία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας στο Ηράκλειο αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία που εντάσσεται σε αυτή την προοπτική. Ως Περιφέρεια Κρήτης έχουμε, παράλληλα, διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την εκπόνηση των σχετικών μελετών για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και την προσαρμογή του σύμφωνα με τις τελευταίες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης θα πραγματοποιήσουμε ένα διευρυμένο κύκλο διαλόγου για να θέσουμε τους στόχους της νέας δεκαετίας».
Ο παραπάνω σχεδιασμός ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, τόνισε ο Περιφερειάρχης,  κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αείμνηστη Βιργινία Μανασάκη που είχε αναλάβει τον σχεδιασμό μαζί με τον ΕΣΔΑΚ και όλους τους Δήμους της Κρήτης. 
Παράλληλα, ευχαρίστησε για τη δημόσια χρηματοδότηση των έργων τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, τον Κωστή Χατζηδάκη που διατέλεσε Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκο, τον  Προϊστάμενο Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ. Νίκο Μαμαλούγκα, καθώς και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπ. Περιβάλλοντος.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης  Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο, οραματικό πλάνο μας για την δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τις διοικήσεις του ΕΣΔΑΚ διαχρονικά,  καθώς και το προσωπικό του Συνδέσμου, για την πολύ καλή συνεργασία, όπως επίσης και τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο για την βοήθεια του στην έγκριση της χρηματοδότησης της Μονάδας.

Ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά στην νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και ολοκληρωμένο σχέδιο, πλήρως εναρμονισμένο τόσο με τον Περιφερειακό όσο και με τον Εθνικό σχεδιασμό».

-Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης τόνισε από την πλευρά του: «Η σημερινή ένταξη της ΜΕΑ Ηρακλείου αποτελεί ένα σημαντικό έργο που ολοκληρώνει στο επίπεδο των μεγάλων έργων τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Παράλληλα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς μειώνει σημαντικά τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Στόχος μας το έργο να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει μέσα στο 2021. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του είναι 100% από ευρωπαϊκούς πόρους, με ελάχιστη  συμμετοχή  για τους δήμους – μέλη  μας και άρα ελάχιστη επιβάρυνση για τους δημότες.  Θέλω να ευχαριστήσω  τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, τους προηγούμενους προέδρους του ΕΣΔΑΚ αλλά πάνω από όλα την τεχνική μας υπηρεσία που με την τεχνογνωσία και την μεθοδική της δουλειά συνέβαλλε καθοριστικάa στην σημερινή  ένταξη. Μια ένταξη  η οποία είναι αποτέλεσμα της της άριστης συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και του ΕΣΔΑΚ».
-Ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Μόνο χαρά και ικανοποίηση,​ με γεμίζει η έγκριση χρηματοδότησης – έστω και με καθυστέρηση ενάμιση έτους από την κυβέρνηση – της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων, ενός έργου που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2018 και εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας.

Πρόκειται για ένα έργο που εκσυγχρονίζει την υφιστάμενη Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων, συντελώντας στην αύξηση του ανακτώμενου ανακυκλώσιμου υλικού με πρωτοποριακές μεθόδους διαχείρισης, μεταξύ των οποίων και η ρομποτική, ενώ μειώνει τα απορρίμματα που εκτρέπονται σε ταφή, καθώς και το κόστος διαχείρισής τους, προσφέροντας δυνητικά οικονομικά οφέλη στους πολίτες. Βελτιώνει παράλληλα ξεκάθαρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το συνολικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και φέρνει το Ηράκλειο πιο κοντά στη νέα εποχή της κυκλικής οικονομίας. Στη νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και κάθε προϊόν έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

Προσωπικά, δεσμεύομαι να συνεχίσω να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να πιέζω με κάθε τρόπο έτσι ώστε να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα έργα του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας: Ο χώρος πρασίνου και αναψυχής των 155 στρεμμάτων, οι υποδομές ενεργειακής αποδοτικότητας, το κεντρικό Πράσινο Σημείο Ανακύκλωσης, τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μονάδων ανακύκλωσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων, η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας με τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας, καθώς και το εξαιρετικά σημαντικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του τόπου μας. Το αξίζει ο τόπος μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενεές!».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας