ecopress
Αντιμέτωπο με τις πιέσεις της υπερδόμησης και του υπερτουρισμού είναι το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάρου, το οποίο τέθηκε σε γραμμή εκκίνησης. Η... Πάρος: το νέο ΤΠΣ αντιμέτωπο με τη δόμηση των ΕΣΧΑΣΕ

Αντιμέτωπο με τις πιέσεις της υπερδόμησης και του υπερτουρισμού είναι το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάρου, το οποίο τέθηκε σε γραμμή εκκίνησης. Η δημοτική αρχή, σε συνέχεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της μελετητικής κοινοπραξίας που θα εκπονήσουν το νέο ΤΠΣ της Πάρου γνωστοποίησε ότι έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την αποτροπή νέων μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, μέσω Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

sxedio

-«Εμείς μπορεί να συμφωνήσουμε σε ένα χωροταξικό και να υπάρξει ένας μεγάλος επενδυτής όπου με τις διαδικασίες του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) να  δημιουργήσει μία μεγάλη μονάδα. Για αυτό εμείς προσπαθούμε να θέσουμε τα όρια και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιες επενδύσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς μιλώντας για τις εξελίξεις για το νέο ΤΠΣ.

Η κατάρτιση του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στην Πάρο, με τη Δημοτική Αρχή να έχει αρχίσει τις διερευνητικές επαφές της με τους φορείς του νησιού. Προς αυτή την κατεύθυνση, προ ημερών πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Δήμου, των φορέων και των μελετητών που έχουν αναλάβει την κατάρτιση μελέτης με τον δήμαρχο Πάρου, Κώστα Μπιζά να αναφέρει στην «Κοινή Γνώμη», ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι καθοριστικός για τη ζωή και την αειφορία των επόμενων γενεών.

Σχεδιάζεται η χωροταξική οργάνωση του νησιού σε όλο το μήκος και πλάτος του

Για τις πρώτες επαφές, αλλά και για το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων, μίλησε ο δήμαρχος, Κώστας Μπιζάς.

Όπως ανάφερε, ήταν μία πρώτη παρουσία των μελετητών που έχουν αναλάβει την κατάρτιση του σχεδίου του πολεοδομικού σχεδιασμού, της Δημοτικής Αρχής, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού.

«Ήταν η πρώτη ενημερωτική συνάντηση που έγινε παρουσία των μελετητών και συγκεκριμένα του γραφείου «Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε. Σύμβουλοι Μηχανικοί – Ροϊκος Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», διοίκησης του δήμου Πάρου, του επάρχου και εκπροσώπων των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών και φορέων, όπως των μηχανικών, των ξενοδόχων και του εμπορικού συλλόγου του νησιού. Η πρώτη αυτή συνάντηση είχε ως αντικείμενο την καταγραφή, εκ μέρους του μελετητικού γραφείου, των απόψεών μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε στο επόμενο 6μηνο μα περάσουν σε μία αποτύπωση της κατάστασης και να καταλήξουν σε μία ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία και θα τεθεί υπό διαβούλευση», σημείωσε ότι κ. Μπιζάς, ο οποίος έκανε γνωστό ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων ή παρατηρήσεων από τους φορείς της Πάρου. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής προτάσεων για το τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο δήμαρχος Πάρου σε αυτή την πρώτη επαφή με το μελετητικό γραφείο, έκανε μία αναφορά για το σκεπτικό που έχει πάνω στη χωροταξική οργάνωση του νησιού, σε όλο το μήκος και πλάτος του, θέτοντας μάλιστα θέματα τουρισμού – υπερτουρισμού, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην ύπαρξη μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά και στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών.

Ο κ. Μπιζάς δεν παρέλειψε να επισημάνει το συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, το θέμα των απορριμμάτων και τη διαχείριση των υδάτων, ζητήματα – που όπως τόνισε – λειτουργούν οριακά και φθάνουν τις περισσότερες φορές στο «κόκκινο», ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

«Το ΤΠΣ θα πρέπει να στοχεύει στις αρχές της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης, η οποία περιλαμβάνει τις χωρικές, εδαφικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και αυτές που σχετίζονται με την ορθολογική οργάνωση του χώρου», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος, εάν υπάρχει ένα πρώτο δείγμα για το τι θα περιλαμβάνει ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός της Πάρου, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι αυτός θα έρθει ως μία μορφή αναθεώρησης  του γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού του 2012. «Δεν υπάρχουν περεταίρω λεπτομέρειες. Ήταν μία πρώτη διερευνητική συνάντηση», υπογράμμισε.

Δύο με τρία χρόνια για την έγκριση του πολεοδομικού σχεδιασμού

Ο δήμαρχος Πάρου μίλησε για την πορεία που θα ακολουθήσει η κατάρτιση του πολεοδομικού σχεδιασμού, η οποία θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να πάρει την οριστική έγκρισή της από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Οι μελετητές θα είναι σε μία συνεχή επαφή με τους φορείς, τον Δήμο, το Επαρχείο, με το Λιμενικό Ταμείο και με τους επαγγελματικούς συλλόγους, προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία. Θα εξεταστούν επιπλέον όλα τα Προεδρικά Διατάγματα και όποιες αποφάσεις υπάρχουν. Όλα τα στοιχεία θα καταλήξουν σε μία πρόταση που θα σταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αυτό με τη σειρά του θα την αποστείλει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η Περιφέρεια θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, προκειμένου το θέμα να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και από εκεί η μελέτη θα αποσταλεί και πάλι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να καταρτιστεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα πρέπει να πάρει και την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος», υπογράμμισε.

Στην επισήμανση εάν έχει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων για την κατάρτιση της μελέτης από όλους τους φορείς της Πάρου, ο κ. Μπιζάς δήλωσε ότι «θέλει να πιστεύει ότι ναι. Φυσικά υπάρχουν και τα ζητήματα σχετικά με την χρήση γης, θέμα που μπορεί να προκαλέσει κάποιες αντιθέσεις. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που έθεσα στη συζήτηση τη δημιουργία πολύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Εμείς μπορεί να συμφωνήσουμε σε ένα χωροταξικό και να υπάρξει ένας μεγάλος επενδυτής όπου με τις διαδικασίες του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανά-. πτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) να  δημιουργήσει μία μεγάλη μονάδα. Για αυτό εμείς προσπαθούμε να θέσουμε τα όρια και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιες επενδύσεις».

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός «ασπίδα» κατά της άναρχης δόμησης

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Πάρου και σταχυολογώντας τους στόχους τους οποίους θα πρέπει να έχει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, τόνισε ότι αυτός πρώτον και κύριον, θα λειτουργήσει ως «ασπίδα» κατά της άναρχης δόμησης που παρατηρείται στην Πάρο και κατά δεύτερον θα χαράξει την αειφορία του νησιού για τα επόμενα χρόνια.

«Ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι κάτι το θετικό. Θα καθορίσει την τύχη του νησιού μας για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια. Είναι μία «ασπίδα» στην άναρχη δόμηση που υπάρχει στην Πάρο. Και αν θέλουμε το νησί μας να συνεχίσει να μας ζει και τα επόμενα χρόνια, δηλαδή αυτό που λέμε αειφορία όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, θα πρέπει να μπουν κανόνες, οι οποίοι θα διασφαλίσουν τη λειτουργία του νησιού τα επόμενα χρόνια», κατέληξε στις δηλώσεις του.

«Κοινή Γνώμη»,

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας