Πέντε αναπλάσεις: Δεν φεύγει η Αρχιτεκτονική Σχολή – αντιδράσεις για ΔΕΘ
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 22 Ιουλίου 2019 Αργύρης
«Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ παραμένει στους χώρους της», διευκρίνισε η υπουργός η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας το σχέδιο ενοποίησης του Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ΕΜΠ και Ακροπόλ, το οποίο περιλαμβάνεται στα πέντε έργα αναπλάσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Τα πέντε έργα αναπλάσεων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είναι:
1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης.
2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.
3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Υπόγειες διασυνδέσεις
Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος για τον Πολιτισμό από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ειδικά για την Αθήνα, τόνισε: «Έχει δρομολογηθεί η αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δημιουργούν έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο. Συλλειτουργούν. Το Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για τη σωστή έκθεση των πολύτιμων συλλογών του που το καθιστούν διεθνώς μοναδικό. Διασυνδέεται υπογείως και αξιοποιεί τις υποδομές του Ακροπόλ -το οποίο θα λειτουργήσει, όπως είχε προβλεφθεί από το 2014, ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Αναπτύσσει συνέργειες με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, η οποία παραμένει στους χώρους της».
Επανέλαβε, δε, ότι οι πόροι για τις μελέτες έχουν εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην άμεση ολοκλήρωση και επαναλειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και τη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Ακόμη, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα και θα επεκταθεί το σύστημα Αναγνώρισης Μουσείων και παράλληλα θα εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη λειτουργία των κρατικών μουσείων, με τη δημιουργία ΝΠΔΔ, όπου κρίνεται απαραίτητο. «Τα μουσεία παραμένουν κρατικά, όμως λειτουργούν αυτόνομα εφαρμόζοντας προφανώς τη μουσειακή πολιτική του Υπουργείου», είπε η υπουργός.
Σχόλιο Σωκ. Φάμελλου
Στο θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ αναφέρεται με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τις σχετικές επισημάνσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
«Προγραμματικές δηλώσεις 2019. Ο κος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Ανάπλαση της ΔΕΘ, που ήδη έχουμε ξεκινήσει και εγκρίνει με απόδοση Πάρκου στο κέντρο της πόλης μετά από εκτενή δημόσια διαβούλευση, ενώ “έκοψε” τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που έχουμε ξεκινήσει: το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, την ανάπλαση στο παράκτιο μέτωπο, τον φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου κλπ» επισημαίνει.
Αναφέρει επίσης ότι δεν γίνεται «κουβέντα για γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη» ενώ προσθέτει: «Δυστυχώς όλα αυτά αποδεικνύουν μια μεγάλη υποβάθμιση και υποτίμηση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας από τη νέα Κυβέρνηση».
Πρόεδρος ΔΕΘ
Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Τάσος Τζήκας το γεγονός ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης “ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πέντε εμβληματικά έργα που αφορούν τη χώρα και ένα από αυτά είναι η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ”.
Ο ίδιος επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι “η Θεσσαλονίκη χρειάζεται την ανάπλαση, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο” και τόνισε: “το χωρικό σχέδιο που έχουμε υποβάλλει το 2018 αλλά το δουλεύουμε από το ΄13 που έγινε η ενοποίηση των δύο εταιρειών, ουσιαστικά προτείνει ένα νέο εκθεσιακό κέντρο στο κέντρο της πόλης, όπου στο μισό οικόπεδο των 165 στρεμμάτων θα αναπτυχθεί ένα εμβληματικό και βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο και το υπόλοιπο 50% θα δοθεί για χρήση στην πόλη. Για το χωρικό σχέδιο που έχουμε καταθέσει έχει τελειώσει η διαβούλευση και περιμένουμε την τελική έγκριση”.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, “η πόλη, για να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, χρειάζεται ένα νέο εκθεσιακό κέντρο”.
“Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία πολύ καλά και έχουμε την υποστήριξη όλων των φορέων της πόλης, της Περιφέρειας και του Δήμου. Υπάρχει διακομματική υποστήριξη σε αυτό το project που ενώνει την πόλη. Είναι σημαντικό μέσα στο 2020 να δρομολογηθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ελπίζουμε ότι το 2026, όπως έχουμε προγραμματίσει, στα 100 χρόνια της ΔΕΘ θα εγκαινιάσουμε το νέο εκθεσιακό” πρόσθεσε ο κ. Τζήκας.
Σχετικά Άρθρα
- Νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: επιλέχθηκε αρχιτεκτονική πρόταση
- «Κλείδωσε» χρηματοδότηση για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
- Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
- Μινωικός πολιτισμός: μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, να δράσει το ΥΠΠΟ
- ΥΠΠΟ: αναβαθμίζεται η προσβασιμότητα στην Κνωσό
- ΕλεΜ: κεραυνοί για την υπόθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024