ecopress
Του Αλέξανδρου Παγουλάτου* Οικονομολόγου Για να μην είναι η Περιφέρεια Αττικής μονίμως απολογούμενη  και ενίοτε η βασική κατηγορούμενη για τις μεγάλες και καταστροφικές ζημιές... Περιφέρεια Αττικής: πως αντί να απολογείται θα ηγείται στην ανθεκτικότητα

Του Αλέξανδρου Παγουλάτου* Οικονομολόγου

Για να μην είναι η Περιφέρεια Αττικής μονίμως απολογούμενη  και ενίοτε η βασική κατηγορούμενη για τις μεγάλες και καταστροφικές ζημιές από φυσικές καταστροφές αλλά και αναποτελεσματικός παράγοντας στην εφαρμογή των μέτρων και έργων ενεργειακής πράσινης μετάβασης και κυκλικής οικονομίας χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης και του σχεδιασμού των έργων και προγραμμάτων στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Αττικής.

Έτσι λαϊκά να το πούμε έχουμε μάθει τα τσιμέντα, διαλέγουμε το τσιμέντωμα ενός ρέματος, που κάνει πχ 150 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπαίνουμε στον κόπο να φέρουμε καινούριους ανθρώπους να το φτιάξουν με φυσική μηχανική που κάνει …. 20 εκατομμύρια ευρώ!

Πολλές οι φωνές αγανάκτησης που ήχησαν μετά τις πρόσφατες τραγικές φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές και πλημμύρες. Και η αναμενόμενη πολιτική σπέκουλα εν είδη διλήμματος, «φταίει η κλιματική αλλαγή ή απουσία έργων και μέτρων πρόληψης από τις αρμόδιες Περιφέρειες;»

Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι φυσικά θέμα που αφορά μόνο την περιφέρεια Αττικής θα παραθέσω την άποψη μου ότι η επιχειρησιακή και οικονομική πολιτική της περιφέρειας μας υποφέρει από τα εξής:

Έλλειψη στόχευσης σε κατηγορίες παρεμβάσεων

Έχουμε ένα μπούσουλα ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες… και επίσης τα ποσά που κατανέμονται στις εν λόγω κατηγορίες είναι πολλάκις δυσανάλογα. Είδαμε στον απολογισμό, λες κι ήταν μακάβρια προφητικό, κονδύλια για επικοινωνιακή πολιτική (?!) παρόμοιας τάξης μεγέθους με αυτά για αντιπλημμυρικά.

Υπάρχουν κατηγορίες παρεμβάσεων/έργων, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, για την οποία δε γίνεται τίποτα. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πολύ ωφέλιμο έργο, θωρακίζοντας τα δημόσια κτίρια. Τα κτίρια της περιφέρειας αλλά και τα δημοτικά κτίρια. Και δουλειά για τον κόσμο αλλά και δουλειά και με τεράστιο ωφέλιμο ποιοτικό και ποσοτικό αποτύπωμα για το περιβάλλον. Την εποχή που η κλιματική αλλαγή χτυπάει την πόρτα. Η υιοθέτηση επίσης των πράσινων προμηθειών, υλικών και υπηρεσιών που χρησιμοποιεί η περιφέρεια για τη λειτουργία της, … το μέτρο εγκρίθηκε εδώ και πολύ καιρό, αναμένουμε με αγωνία, την πρώτη πράσινη σύμβαση. Η αλήθεια είναι ότι προτείναμε και πράγματα που υλοποιήθηκαν όπως το φεστιβάλ trash art στο Πεδίο του Άρεως, που είχε μεγάλη επιτυχία.

Έλλειψη σωστής μελέτης των τρόπων, που θα υλοποιηθούν οι στόχοι

Για παράδειγμα στην περίπτωση των αντιπλημμυρικών, να τα κάνουμε με φυσική μηχανική αντί του παρωχημένου και πλειστάκις ακατάλληλου τσιμεντώματος. Να καθαρίζουμε τα πάρκα και να μην πληρώνουμε αναδασώσεις και αποζημιώσεις σε αντιστάθμισμα.

Εδώ μπαίνει κι ένας οικονομικός παράγοντας. Δε μας πολυπειράζει η έλλειψη σωστής και οικονομικής υλοποίησης των έργων!!! Εδώ ο μη ειδικός κόσμος θα απορήσει, υπάρχει όμως οικονομική άποψη την οποία κάποιοι υποστηρίζουν!…  Είναι η γνωστή καραμέλα (μισο-οικονομίστικη, μισό-φαιδρή), «έλα μωρέ…μα είναι αναπτυξιακό το έργο», (κάποιοι θα έφταναν και στο «Κευνσιανό»), πέφτουν λεφτά στην οικονομία. Επίσης το ΕΣΠΑ θεωρείται τζάμπα χρήμα λες και ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν αφορά τη χώρα μας, λες και δεν είμαστε και μείς Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Έτσι λαϊκά να το πούμε έχουμε μάθει τα τσιμέντα, διαλέγουμε το τσιμέντωμα ενός ρέματος, που κάνει πχ 150 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπαίνουμε στον κόπο να φέρουμε καινούριους ανθρώπους να το φτιάξουν με φυσική μηχανική που κάνει …. 20 εκατομμύρια ευρώ!  Άρα κατευθύνουμε τους πόρους όλων μας και σε αμφίβολα χέρια και με ένα σωρό αρνητικές επιπτώσεις, αστοχία, αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καταστροφές και ζημιές. Νομίζω ότι αυτό το καλοκαίρι τα είδαμε όλα, δε χρειάζεται να πω παραπάνω.

Έλλειψη παρακολούθησης και συντονισμού διαδικασιών/έργων

Δεν μπορεί να χρηματοδοτείς ένα έργο και να μη σε νοιάζει, αν γίνεται και πως γίνεται. Αν τα χρήματα πήγανε σε σωστά χέρια. Αν πληρώθηκαν σωστά αυτοί που έπρεπε να πληρωθούν κι αν παρέδωσαν αυτά που έπρεπε να παραδώσουν. Εκείνος ο έρημος ο συντονισμός πολιτικής προστασίας που είναι;;; ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ… και στις προηγούμενες φωτιές… δε λέμε μόνο για τις σημερινές … ψάχνανε τους κρουνούς και δεν εφαρμόζανε οι μάνικες! Τα πυροσβεστικά οχήματα και οι δασικοί δρόμοι ήταν κλειστοί! Εκχιονιστικά απ το τηλέφωνο την ώρα που πέφτει το χιόνι!

Έλλειψης σωστής αξιοποίησης της περιουσίας της περιφέρειας

Έχουμε κανει πολλές τοποθετήσεις στο συγκεκριμένο σημείο και έχουμε κατεβάσει ρύθμιση για αξιοποίηση των εγκαταλελειμένων κτιρίων της Περιφέρειας, που ψηφίστηκε(!), όπως και ένσταση για εκμίσθωση ακινήτων της Περιφέρειας σε εντυπωσιακά ασύμφορες τιμές.

Έλλειψη σχεδίασης των έργων μεταξύ τους σε ένα κοινό άξονα

Το αιώνιο θέμα αυτής της χώρας γενικότερα η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού. Γι αυτό και είμαστε σαν παράταξη έτοιμοι να προτείνουμε σε όλες τις παρατάξεις ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, τους βασικούς άξονες της οποίας τους επεξεργάζεται ήδη ο καθ΄υλην αρμόδιος σε θέματα ανθεκτικότητας ο σεισμολόγος υποψήφιος Νοτίου τομέα Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Και πάλι να μην μείνουμε σ ένα γενικό κατηγορώ. Το θέμα είναι ΠΩΣ μπορούμε να πάμε ένα βήμα εμπρός την Περιφέρεια.

Να εντείνουμε την πίεση προς έργα εξοικονόμησης, αλλά και έργα πολιτικής προστασίας, αειφόρα, αποδοτικά αλλά και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος… ΣΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ …ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ …

Να εντείνουμε την πίεση για να δρομολογηθούν επιτέλους οι πράσινες προμήθειες

Να αναμορφώσουμε και να διαμορφώσουμε σωστά ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ έργων και διαδικασιών, ώστε εκτός από την ετοιμότητα της κάθε επιμέρους υπηρεσίας, ότι θα μπορέσουν να συντονιστούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους, έχοντας προετοιμαστεί/”προβάρει” από πριν.

Να ενεργοποιήσουμε επιτέλους τη λογοδοσία και τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών των Διοικητικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας. Και σε επίπεδο αιρετών.  Το κράτος, ναι, είναι δυστυχώς ακόμα ιδιαίτερα βαθύ, και η νομοθεσία σε μεγάλο μέρος «υπερ αυτού», υπάρχουν όμως δικλείδες ασφαλείας και νομικά και θεσμικά εργαλεία ελέγχου. Εμείς σαν παράταξη έμπρακτα στηρίζουμε την “επαγρύπνηση” και έχουμε επιτύχει πολλά και μετρήσιμα με αυτή μας την στάση, στην τετραετία.

Πρέπει  η λογοδοσία και ο έλεγχος αυτός να τεθεί σε νέα εθνική νομοθετική και κανονιστική βάση. Γιατί μια πικρή αλήθεια, πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας μετά και το τελευταίο καλοκαίρι…ΕΛΛΑΣ ΑΠΟΝΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ.

*Αλέξανδρος Παγουλάτος, Οκονομολόγος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος για την Περιφέρεια Αττικής με την “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ”

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας