Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: «παράγω την ενέργεια που καταναλώνω»
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΧρήμα 14 Οκτωβρίου 2024 Αργύρης
«Είμαστε εδώ για να κερδίσει ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας το περισσότερο δυνατό». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του κατά τη δεύτερη ημέρα του 2ου Αγροδιατροφικού Συνεδρίου Agrown 2024, που διοργανώθηκε στο «Corali Luxury Resort» στο Αγρίνιο. Ο ίδιος τόνισε ότι το σχέδιο της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει στόχο το «παράγω την ενέργεια που καταναλώνω» και στηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενεργειακή δημοκρατία.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, μιλώντας στην ενότητα με θέμα το «Σχεδιάζοντας το Μέλλον του Αγροδιατροφικού Κλάδου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» κι απαντώντας στις ερωτήσεις του εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Θεόδωρου Λουλούδη, ήταν ξεκάθαρος για πολλά ζητήματα και κυρίως για το θέμα με την ενέργεια.
Στην ερώτηση που έγινε στον Ν. Φαρμάκη για το υψηλό ενεργειακό κόστος και για το σχέδιο της ΠΔΕ για ελάφρυνση των παραγωγών, δήλωσε τα εξής: «Έχοντας διακρίνει από τα προηγούμενα χρόνια τις ανάγκες και διεκδικώντας και το έγκαιρο και το δίκαιο αίτημα για ενέργεια, έχουμε δομήσει ένα όχημα που μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού κόστους σε πολλά επίπεδα κι εν προκειμένω θα οδηγήσει και στην ελάφρυνση του κόστους άρδευσης των αγροτών. Είναι ένα σχέδιο που στηρίζει και την κοινωνική δικαιοσύνη και την ενεργειακή δημοκρατία. Το δίκαιό μας είναι με βάση τον Νόμο και όχι με μια ηθική. Αν δεν έχουμε δίκαιο με το μέρος μας, ας κριθεί ότι δεν έχουμε δίκιο. Δεν είναι μια διεκδίκηση αόριστη εκ μέρους μας, να διεκδικούμε π.χ. την ειρήνη στον κόσμο. Εμείς διεκδικούμε αυτό που μας έχουν δώσει το νόμιμο δικαίωμα να διεκδικούμε».
Και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας πρόσθεσε τα εξής: «Για τους γνωρίζοντες είναι απλό. Όποιος γνωρίζει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, καταλαβαίνει τι θέλουμε. Το δικό μας σχέδιο λέει «παράγω την ενέργεια που καταναλώνω». Παράγω το κρασί, το βάζω στο βαρέλι και παίρνω λεφτά. Στη μια περίπτωση έχεις έκπτωση επί της αξίας. Στην άλλη περίπτωση έχεις ανταλλαγή προϊόντων. Δεν θα σταματήσω να επιμένω στη διεκδίκησή μας. Δεν είναι για λόγους εγωισμού και αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχει καμία κόντρα, επειδή διαβάζω διάφορα. Υπάρχει ένα δίκαιο αίτημα και μια αντεπιχειρηματολογία. Έχω δικαίωμα να έχω άλλη άποψη με τον καθέναν. Είμαστε εδώ για να κερδίσει ο πολίτης της Δυτικής Ελλάδας το περισσότερο δυνατό. Λίγο παραπάνω από τον Απόλλωνα δηλαδή».
Ο Ν. Φαρμάκης ερωτήθηκε και για το σχέδιο της ΠΔΕ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων: «Είναι ένα ζήτημα που έγινε της μόδας με τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως με τις εικόνες που είδαμε στα ΜΜΕ, με στερεμένες λεκάνες απορροής, με χαμηλότερη στάθμη του νερού, κλπ. Κινδυνεύσαμε να το ζήσουμε φέτος στην Ηλεία. Διαγνώσαμε εγκαίρως το ζήτημα και το αντιμετωπίσαμε. Άρδευση δεν σημαίνει μόνον καλλιέργειες. Σημαίνει συνήθεια διαχείρισης του ύδατος από τον ίδιον τον παραγωγό. Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης (σ. Ανδρέας Φίλιας) κατάφερε να διαχειριστεί πολιτικά το θέμα. Το πρόβλημα θέλει δράσεις κι έργα υποδομής, με τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου κλπ. Υπάρχει και το θέμα της στρατηγικής των καλλιεργειών εδώ στην Αιτωλοακαρνανία. Μιλάμε για καλλιέργειες λιγότερο υδροβόρες από την Ηλεία. Στόχος μας είναι μια ευφυής γεωργία που θα αξιοποιήσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει με ολιστικό τρόπο. Για όλη τη χώρα. Είναι αναγκαία μια εθνική στρατηγική για να μην ακούγονται κι όλα αυτά για εκτροπές, κλπ. Όλα αυτά είναι παρωχημένα. Έχουμε να κάνουμε παρελθοντικές νοοτροπίες».
Για τα μέτρα που πήρε η ΠΔΕ για τη νόσο της πανώλης, ο Ν. Φαρμάκης τόνισε τα εξής: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το ευρύ κοινό έχει καταλάβει πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό που περάσαμε. Ήταν δραματικό πραγματικά. Γλιτώσαμε τα χειρότερα. Ναι, υπήρχε κόστος στους κτηνοτρόφους, όμως η αλήθεια είναι ότι γλιτώσαμε από ολική καταστροφή. Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο των υπηρεσιών που συνέβαλε στη γιγαντιαία επιχείρηση, που συνέβαλε στην οικονομία μας και στο βιός μας. Εμείς σαν ΠΔΕ στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και το δίκαιο αίτημα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποζημίωση των πληγέντων».
Στην ερώτηση του Θ. Λουλούδη για το πώς εξελίσσεται το ΠΑΑ στην ΠΔΕ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας απάντησε ως εξής: «Πρόκειται για μια βασική Ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη, για έναν κουβά με Ευρωπαϊκούς πόρους. Έχει ελαττώματα; Προφανώς κι έχει κι εμείς συμμετείχαμε στη δημόσια διαβούλευση για να δούμε τι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Έχει θετικά στοιχεία; Η ΚΑΠ παρέμεινε εκεί που ήταν την προηγούμενη περίοδο, ενώ ανέμεναν ψαλίδι. Η ΚΑΠ που έκλεισε κινητοποίησε 280.000.000 ευρώ για πολίτες της ΠΔΕ. Αυτά είναι κανονικά χρήματα. Όχι επιδόματα. Χρήματα που επενδύονται, παράγουν υπεραξία κι επιστρέφουν πολλαπλάσια στο τοπικό ΑΕΠ. Έχουμε αυξήσει κατά 75% τον χρόνο διαδικασιών στην ΠΔΕ. Απορροφούμε πιο γρήγορα και ο πολίτης βλέπει ουσία στο πορτοφόλι του. Μπροστά μας έχουμε μια νέα ΚΑΠ, με αρκετό πράσινο, έξυπνο, αλλά και με στρατηγικές. Η Αιτωλοακαρνανία πρέπει να σκέφτεται πιο δυναμικά τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Η Ηλεία είναι μπροστά σε αυτό το know how. Ας υπάρξει αυτή η ώσμωση μεταξύ των παραγωγών. Η αγροδιατροφή δεν είναι μόνον η καλλιέργεια, αλλά το branding. Το σήμα «Olympian Land» πρέπει να αξιοποιηθεί από τον παραγωγό, τον ξενοδόχο, κλπ. Όταν επισκεφθήκαμε πρόσφατα την Κίνα, μας είπαν ότι μας ζηλεύουν, γιατί δεν χρειάζεται να συστηθούμε από που είμαστε».
Σχετικά Άρθρα
- Δράσεις για το κλίμα από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ECOCITY
- Ενημερωτική εκδήλωση: η ΜΟΔ ως εργαλείο υποστήριξης του ΕΣΠΑ
- Δυτική Ελλάδα: ξεκινάει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2027
- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τα επίσημα τελικά εκλογικά αποτελέσματα
- Δυτική Ελλάδα: η βιωσιμότητα βασικός πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης
- Υπογραφές για την ενεργειακή κοινότητα Δυτικής Μακεδονίας