ecopress
Η Περιφέρεια Αττικής, που το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για τα αντιπλημμυρικά έργα, στην περίπτωση του δήμου Αμαρουσίου, όπου ο δήμαρχός...

Η Περιφέρεια Αττικής, που το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής για τα αντιπλημμυρικά έργα, στην περίπτωση του δήμου Αμαρουσίου, όπου ο δήμαρχός και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ σήκωσε ψηλά τη σημαία των επιθέσεων, συγκέντρωσε στοιχεία και κάνει τώρα την αντεπίθεση της.

Σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής αναλυτικά σημειώνεται:

-«Η αντιπλημμυρική προστασία είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για να γίνεται επιχείρημα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και μέσο εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών. Με αίσθηση ευθύνης, μακριά από φωνασκίες, η Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίζει χωρίς διακρίσεις τις αντιπλημμυρικές ανάγκες των Δήμων, στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού που έχει καταρτίσει.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον Δήμο Αμαρουσίου η Περιφέρεια Αττικής, δια του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, επιχείρησε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Μαρούσι, με την αποστολή 22 εγγράφων – ντοκουμέντων προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (με πρωτόκολλο του Δήμου 55303/2017).

Ειδικότερα, στις 21 Νοεμβρίου 2017, η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε αναλυτικά στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την εξέλιξη προτάσεων ή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής ή έχει ζητηθεί η ένταξη και χρηματοδότησή τους. Στη βάση των εγγράφων αυτών (που ο πρόεδρος του ΔΣ δεν γνωστοποίησε στους Δημοτικούς Συμβούλους), αποδεικνύεται ότι:

  1. Από το σύνολο των δέκα έργων, συμπεριλαμβανομένου και του έργου της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, τα μισά πάσχουν καθώς πρόκειται για… τίτλους έργων χωρίς μελέτες (πρόκειται για έργα στις περιοχές Αναβρύτων, Κοκκινιάς, Σωρού, Παραδείσου και Νέου Αμαρούσιου).
  2. Τα υπόλοιπα έργα (για το Κέντρο Αμαρουσίου, το Νέο Τέρμα, τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Φιλοθέη) εμφανίζονται με αρκετή καθυστέρηση και προβληματικές μελέτες.
  3. Σε ό,τι αφορά στο ρέμα Σαπφούς, η απόπειρα της Δημοτικής Αρχής να κάνει το άσπρο μαύρο και να μεταφέρει τις δικές της αβελτηρίες, ολιγωρίες και ευθύνες στην Περιφέρεια απέτυχε. Αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί, στις 4/12/2017, ότι η «ώριμη» μελέτη που είχε διαβιβάσει πριν 15 μήνες στην Περιφέρεια ήταν τεχνικά ελλιπέστατη. Η αποστολή της «διορθωμένης» οριστικής μελέτης μετά τις τεχνικές επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό (από 6.230.000 σε 10.676.400!) αποτελεί αδιαμφισβήτητη ομολογία απουσίας άρτιας μελέτης.

Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να διαπιστώσει η διοίκηση του Δήμου την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος και άλλα 4 χρόνια για να εκπονήσει την οριστική μελέτη που είχε με αίτημά της διεκδικήσει και αναλάβει το 2013 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ευελπιστούμε ότι η «διορθωμένη» οριστική μελέτη θα συνοδεύεται με την οριζόμενη, εκ του νόμου 4014/2011, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).

Όπως ευελπιστούμε ότι θα αποσταλούν τελικά και οι «ώριμες» μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Αναβρύτων, Κοκκινιάς, Σωρού, Παραδείσου και Νέου Αμαρουσίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος δήλωσε σχετικά: «Οι ευθύνες του Δήμου Αμαρουσίου είναι τεράστιες και η Περιφέρεια Αττικής δεν μπορεί να υποκαθιστά την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής. Αναμένουμε από τη διοίκηση του Δήμου να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιπλημμυρική προστασία του Αμαρουσίου».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας