Περιφέρεια: Λουκέτο στο ΧΥΤΑ Φυλής το 2023
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΠεριβάλλον 1 Νοεμβρίου 2019 Αργύρης
Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει κλείσει στη Φυλή ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης, που δέχεται 1,7 εκατ. τόνους σκουπιδιών και η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα γίνεται κατά κύριο λόγο με ρεύματα ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή» ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα».
Ως ωρολογιακή βόμβα χαρακτήρισε τα απορρίμματα για την Περιφέρεια Αττικής ο νέος περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. Μιλώντας στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα» αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση για τις καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης αποτελεί ανάγκη και προτεραιότητα για την Αττική. «Είναι απαράδεκτο η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μας που φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της Ελλάδος να διαχειρίζεται με τόσο απαρχαιωμένο και αδιανόητο τρόπο τα απορρίμματά της. Αδιανόητο να μην ανακυκλώνει και να μην έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο που να δίνει βάρος στα απορρίμματα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης για να συμπληρώσει πως «ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα που η Αττική βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που εξακολουθούν να φέρονται ανεύθυνα. Δεν επιδιώκουν καμία λύση. Εγώ είμαι απέναντι σ’ αυτές τις δυνάμεις. Πρόσωπα και δυνάμεις που κατείχαν θέσεις και είχαν την ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα της Αττικής, όχι μόνο δεν έδωσαν εξηγήσεις, αλλά από υπόλογοι έγιναν κατήγοροι».
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στους άξονες που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα των απορριμμάτων. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μίλησε για τα εξής:
– Εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ με αναθεωρήσεις όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αφού προηγηθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο.
– Θέσπιση μετρήσιμων στόχων για κάθε δήμο στην ανακύκλωση και συλλογή βιοαποβλήτων.
– Ενίσχυση των δήμων με νέους κάδους και απορριμματοφόρα. Θα δοθούν 8.000 – 10.000 καφέ κάδοι και 66 απορριμματοφόρα στους δήμους
– Ίδρυση παρατηρητηρίου ανακύκλωσης το α’ εξάμηνο του 2020 ώστε να βλέπουν οι
πολίτες τους στόχους και τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης
– Εφαρμογή του προγράμματος για οικιακή κομποστοποίηση και υποστήριξη των δήμων μέσω του ΠΕΠ
– Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης, εντός του 2020 – 2021, σε σημεία όπως σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες
– Ανακατασκευή του ΕΜΑΚ ώστε να γίνει εργοστάσιο επεξεργασίας ρευμάτων
– Καμπάνιες ενημέρωσης για τους πολίτες της Αττικής
– Κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σύμφωνα με τον ισχύοντα και μελλοντικό ΠΕΔΣΑ.
«Η ΑΤΤΙΚΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα προκληθούν στην Αθήνα, αν δεν καταφέρουν να διαχειριστούν άμεσα το πρόβλημα των απορριμμάτων. «Παρέλαβα μία ωρολογιακή βόμβα που, αν σκάσει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία. Η εικόνα μίας Αθήνας πνιγμένης στα σκουπίδια θα βλάψει όλη την Ελλάδα. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει. Θα διαφυλάξουμε την εικόνα» τόνισε και σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα: υπευθυνότητα, συνέπεια, σχέδιο και πολλή δουλειά. Η θέση μας ως περιφέρεια είναι ξεκάθαρη: λέμε ότι η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια».
Για τον ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Πατούλης ανέφερε: «Αν μπορούσαμε να κλείσουμε τη Φυλή, θα έπρεπε να το είχαμε κάνει. Η Αττική δεν είναι ακόμη έτοιμη να κλείσει τη Φυλή γιατί θα πνιγούμε από σκουπίδια. Χάθηκε ζωτικός χρόνος και δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης. Χρειαζόμαστε ένα εύλογο διάστημα για να στήσουμε ένα μοντέλο που θα ανακυκλώνουμε σκουπίδια και δεν θα τα θάβουμε. Εμείς δεν ψάχνουμε άλλο έναν χώρο για να θάβουμε τα σκουπίδια αλλά με ποιον τρόπο δεν θα χρειάζεται να θάβουμε σκουπίδια. Δεν θα παρουσιάσουμε φαραωνικά σχέδια εργοστασίων ή περιφερειακούς σχεδιασμούς με αόριστους στόχους».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ο περιφερειάρχης ανέφερε πως «ζητήσαμε από όλες τις παρατάξεις να μας καταθέσουν τις απόψεις τους. Κάποιες παρατάξεις το έκαναν, κάποιες απάντησαν αόριστα και κάποιες καθόλου» για να συμπληρώσει πώς «έστειλα επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων ζητώντας τις δικές τους προτάσεις. Κάποια κόμματα απάντησαν αλλά τα περισσότερα δεν ασχολήθηκαν καν. Εμείς δεν μπορούμε, όμως, να περιμένουμε».
Σχετικά Άρθρα
- Δυτικό Μέτωπο: στο ΥΠΕΝ για ΧΥΤΑ Φυλής και καύση απορριμμάτων
- Χαλάνδρι: νέα εποχή για τη διαχείριση βιοαποβλήτων
- Αττική: δημοπράτηση 10 μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων
- Δράσεις ανακύκλωσης σε 240 λαϊκές αγορές της Αττικής
- Δυτικό Μέτωπο: «προδιαγεγραμμένος θάνατος στον ΧΥΤΑ Φυλής»
- Θριάσιο: μεγάλη φωτιά σε κέντρο ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων