ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Να αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς και να “χαλαρώσουν” τα κριτήρια συμμετοχής στον κοινό διαγωνισμό αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών που προγραμματίζει η... Περισσότερα μεγαβάτ στο διαγωνισμό του Απριλίου ζητά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Να αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς και να “χαλαρώσουν” τα κριτήρια συμμετοχής στον κοινό διαγωνισμό αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών που προγραμματίζει η ΡΑΕ για τον Απρίλιο ζητά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών με το υπόμνημα που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση των όρων του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, η ισχύς που θα δημοπρατηθεί θα είναι το πολύ 400 μεγαβάτ ενώ το ακριβές μέγεθος θα προσδιοριστεί με την εφαρμογή του “κανόνα ανταγωνισμού” που προβλέπει ότι η συμμετοχή στο διαγωνισμό θα πρέπει (σε όρους ηλεκτρικής ισχύος) να είναι 75 % υψηλότερη από τη δημοπρατούμενη. Ο ΣΕΦ ζητά αφενός να αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς στα 500 MW και να μειωθεί το επίπεδο ανταγωνισμού από το 75% σε 40% επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

-Ο κοινός διαγωνισμός διαφέρει από τους προηγούμενους κατά το ότι αφορά μεγάλα έργα και σχετικά λίγους συμμετέχοντες. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή διότι η εφαρμογή κάποιων κανόνων που ίσχυσαν σε προηγούμενες δημοπρασίες μπορεί να ακυρώσει έργα μεγάλης ισχύος ή/και να επιβαρύνει αναίτια τους καταναλωτές και μάλιστα με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια σε βάθος 20ετίας (που είναι ο χρόνος ισχύος των σχετικών συμβάσεων).

-Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ “Αν δύο προσφορές έχουν ίδια παράμετρο τιμής, τότε “καλύτερη” είναι αυτή, της οποίας ο σταθμός έχει την μικρότερη εγκατεστημένη ισχύ”. “Επειδή η κοινή ανταγωνιστική διαδικασία αφορά έργα μεγάλης ισχύος (και είναι κοινό μυστικό ότι μιλάμε για χαρτοφυλάκια της τάξης των 200 MW έκαστο), υπάρχει ο κίνδυνος με την εφαρμογή του ως άνω κανόνα να προκριθούν λίγα μικρά σχετικά έργα τα οποία θα αφήσουν εκτός κάποια μεγάλα έργα ακόμη κι αν τα τελευταία έχουν προσφέρει σημαντικά χαμηλότερη τιμή. Λόγω της κλίμακας των έργων, σε μια τέτοια περίπτωση, η επιβάρυνση των καταναλωτών σε βάθος 20ετίας μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια, κάτι που φυσικά δεν αποτελεί επιδίωξη των ανταγωνιστικών διαδικασιών”, τονίζει ο ΣΕΦ.

-Επειδή στον επικείμενο κοινό διαγωνισμό θα συμμετέχουν, όπως είναι γνωστό, μεγάλα χαρτοφυλάκια που ξεπερνούν την προτεινόμενη δημοπρατούμενη ισχύ, ενώ είναι ακόμη άγνωστο πόσα έργα θα έχουν ωριμάσει αδειοδοτικά για τον αντίστοιχο διαγωνισμό του 2020, θα ήταν σκόπιμο να μεταφερθεί ισχύς του επόμενου έτους στον επικείμενο διαγωνισμό, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση των αιολικών. Κάτι τέτοιο προβλέπεται άλλωστε από σχετική Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ η δημοπρασία απευθύνεται στις εξής κατηγορίες έργων:

-Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 50 MW.

-Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 20 MW.

-Συγκροτήματα τουλάχιστον δύο αιολικών σταθμών που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης στο Σύστημα ή το Δίκτυο Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 50 MW.

-Συγκροτήματα τουλάχιστον δύο φωτοβολταϊκών σταθμών που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης στο Σύστημα ή το Δίκτυο εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 20 MW.

-Συγκροτήματα τουλάχιστον ενός αιολικού και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού που έχουν κοινό σημείο σύνδεσης στο Σύστημα ή το Δίκτυο Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 50 MW.

-Φωτοβολταϊκοί σταθμοί που έχουν ενταχθεί στη Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης ή στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη κοινού σημείου σύνδεσης στο Σύστημα ή το Δίκτυο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 20 MW.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα λήξει στις 15 Μαρτίου και ο διαγωνισμός θα γίνει στις 15 Απριλίου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας