Ποιοι είναι οι «μνηστήρες», που πολιορκούν τη ΔΕΗ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσεις 21 Οκτωβρίου 2019 Αργύρης
Τα εγκαίνια ενός αιολικού πάρκου, το πέρασμα από το Μαξίμου ξένων επενδυτών με… πράσινη ενέργεια και ένα συνέδριο με «ούριο άνεμο» που έφερε στην Αθήνα διεθνείς παίκτες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σηματοδότησαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο «Βήμα» το ποδαρικό έκαναν τη Δευτέρα οι επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας RWE και της ιταλικής Enel Green Power, Ρολφ Μάρτιν Σμιτς και Αντόνιο Καμιζέκρα, οι οποίοι πέρασαν το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου με συγκεκριμένη ατζέντα συζήτησης. Γ ια τον γερμανό συνομιλητή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το ενδιαφέρον φαίνεται ότι εστιάζει σε μια ενδεχόμενη στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ στον τομέα της απολιγνιτοποίησης ώστε να προχωρήσει α λα γερμανικά το κλείσιμο των μονάδων σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία. Η RWE έχει ήδη βάλει λουκέτο σε αντίστοιχες μονάδες στη Γερμάνιά και έχει θέσει στόχο για μηδενικό άνθρακα έως το 2040.
Κορυφαία στελέχη
Η συνεργασία με τη ΔΕΗ ενδέχεται να επεκταθεί και στον τομέα των ΑΠΕ. Άλλωστε, η RWE δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη χώρα μας και μάλιστα υπεράκτιων. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι την περασμένη Τρίτη στο περιθώριο του συνεδρίου Wind Mission Greece ο διευθυντής ανάπτυξης της Innogy (εταιρεία του ομίλου RWE που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ) Κρις Γουίλοου έδειξε ενδιαφέρον για τις δυνατότητες ανάπτυξης πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Εκτός από την Innogy, στην Αθήνα βρέθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη εταιρειών, όπως της IDEOL, της αμερικανικής Principle Power και της πορτογαλικής EDP Renovaveis, εταιρείες που πρωταγωνιστούν διεθνώς στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και αναζητούν γόνιμο έδαφος για νέες επενδύσεις. Όσο για την Enel Green Power, της οποίας το μεγάλο αιολικό πάρκο των 154,1 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας εγκαινίασε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός αντίστοιχα μεγάλου πρότζεκτ σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, δίχως να αποκλείει συνεργασίες ή εξαγορές έργων
Στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ θέλουν οι Γερμανοί
Ενδιαφέρον από τον όμιλο RWE για τον τομέα της απολιγνιτοποίησης και την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ] 1 ΐ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι για τις δυνατότητες ανάπτυξης πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα ΑΠΕ, αλλά και επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας. Βλέπουν ευκαιρίες. Η συγκυρία δεν είναι τυχαία. Οι ξένοι κολοσσοί είδαν ευκαιρίες στη δέσμευση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, και για 35% συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030. Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τη γενική γραμματέα Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το σχέδιο για την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης αδειών παραγωγής. Στα μέσα του 2020 θα έχει συνταχθεί και το αδειοδοτικό πλαίσιο για νέα έργα. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποζημίωση των υβριδικών σταθμών που συνδυάζουν ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, αλλά και για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με έμφαση στην αντλησιοταμίευση, ώστε να στηριχθεί η στοχαστικότητα των ΑΠΕ.
Το Χωροταξικό
Σημαντική κρίνεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, καθώς σήμερα, όπως καταγγέλλει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), όσα περιφερειακά σχέδια έχουν αναθεωρηθεί αποκλείουν συλλήβδην την εγκατάσταση αιολικών, υδροηλεκτρικών κ.ά. σε περιοχές Natura. Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται και για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), μέσω του οποίου καταβάλλονται οι πληρωμές των παραγωγών πράσινης ενέργειας. Οι εισροές που τροφοδοτούν τα ταμεία του έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα, μετά τις αποφάσεις κατάργησης της χρέωσης προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη καθώς και της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια ρεύματος. Οι ξένοι κολοσσοί είδαν ευκαιρίες στη δέσμευση για 35% συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030.
Σχετικά Άρθρα
- Στελέχη μεγάλων εταιριών ενημερώθηκαν για τα πράσινα PPAs
- Αρ. Χαντάβας (Enel Green Power): «Repowering, υβριδοποίηση, ταχύτερη αδειοδότηση & κίνητρα για ανάπτυξη των ΑΠΕ
- Συμφωνία πώλησης του 50% της Enel Green Power Hellas
- Eurostat: ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας η ηλιακή
- H εθελοντική ομάδα της Enel Green Power καθάρισε την Πάρνηθα
- Enel: παγκόσμιο ρεκόρ σε εγκατεστημένη ισχύ, παραγωγή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ