ecopress
Του Δημήτριου Κοτσώνη* Το κόστος παραγωγής χάλυβα στην Ελλάδα ανέρχεται, περίπου, σε 0,50 ευρώ ανά κιλό, το 80% δε αυτού του κόστους αντιπροσωπεύει η... Η καταστροφή της ελληνικής Χαλυβουργίας

Του Δημήτριου Κοτσώνη*

Το κόστος παραγωγής χάλυβα στην Ελλάδα ανέρχεται, περίπου, σε 0,50 ευρώ ανά κιλό, το 80% δε αυτού του κόστους αντιπροσωπεύει η προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή για κάθε κιλό παραγόμενου Χάλυβα οι Χαλυβουργίες πληρώνουν στη ΔΕΗ 0,40 ευρώ.

Η ΔΕΗ και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής προσφέρουν στις Χαλυβουργίες το ρεύμα στα 67 ε/ΜΚΒΩ, ενώ στη Ιταλία στα 32  ε/ΜΚΒΩ, στη δε Γερμανία σε μικρότερη.
Στην Ιταλία δηλαδή το ρεύμα στις Χαλυβουργίες στοιχίζει περίπου 50% λιγότερο από ότι στην Ελλάδα.
Συνεπώς για κάθε κιλό χάλυβα που παράγουν οι ελληνικές Χαλυβουργίες πληρώνουν στη ΔΕΗ 0,20 ευρώ  περισσότερα από ότι θα πλήρωναν εάν τα εργοστάσια τους ευρίσκονταν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η  ετήσια  παραγωγή  μιας Χαλυβουργίας με δυναμικότητα παραγωγής 1.000.000 τόνους δεν υπερέβαινε στους 300.000 τόνους, δηλαδή στα  300.000.000 κιλά, οι βιομηχανίες Χάλυβα πλήρωναν κάθε χρόνο στη ΔΕΗ περισσότερο από ότι θα πλήρωναν εάν τα εργοστάσια τους ήταν εγκατεστημένα π.χ. στην Ιταλία 60.000.000 ευρώ ετησίως (300.000.000 κιλά χάλυβα Χ 0,20 = 60.000.000 ευρώ).

Πόσο το οποίο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα περιθώρια κέρδους, τα οποία συμπιέζονται από τη λειτουργία των μονάδων σε ποσοστά 30-35% της παραγωγικής τους δυναμικότητας. Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι συσσώρευση των ζημιών στις Ελληνικές Χαλυβουργίες.

Αυτή είναι η αιτία για την οποία κλείσανε όλες οι Χαλυβουργίες της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες και μεγαλύτερες από αυτές είναι από τις πιο σύγχρονες διεθνώς και από τις λιγότερο  ενεργοβόρες.

Τα ερωτήματα συνεπώς που ανακύπτουν είναι δύο.
1. Γιατί οι Τράπεζες χρηματοδοτούσαν αφειδώς-με λεφτά των Ελλήνων καταθετών- αυτές τις θνησιγενείς δραστηριότητες και που απέβλεπαν; Όταν και ο πιο «κουτός»  Έλληνας δεν θα χορηγούσε δάνεια, που σήμερα καλείται να τα πληρώσει από την τσέπη του;  Και
2. Γιατί οι Έλληνες πολιτικοί, αλλά και η «Τρόικα», που ήλθε για να μας σώσει, δεν παρενέβη, ώστε να εξαναγκάσει τη ΔΕΗ να πουλήσει  το ρεύμα στις ίδιες τιμές στις οποίες το πωλούν και οι λοιπές εταιρείες της Ε.Ε. ;
Ακόμη γιατί δεν επέβαλε ώστε, όλες οι Νέες Ιδιωτικές Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος, να πωλούν το ρεύμα στις ίδιες ανταγωνιστικές τιμές που το πωλούν και οι αντίστοιχες της Ε.Ε.

– Μήπως για να θησαυρίζουν οι εν Ελλάδι επιχειρηματίες, στους οποίους χορήγησε αυτές τις άδειες ή για να καταστρέψει την ελληνική Βιομηχανία ;

Χωρίς βέβαια, λόγω και της ιδιότητας του υπογράφοντα, να επιτρέπεται να μην επισημανθεί η ακαταλληλότητα τεράστιων ποσοτήτων χάλυβα οικοδόμων, που παλαιότερα είχε δεσμευθεί στο λιμάνι Ελευσίνας. Για να επισημανθεί και με αυτό το γεγονός, τι περιμένει τους πολίτες από αυτόν τον κίνδυνο, τώρα που όπως αναμένεται θα παύσει κάθε πίεση από τις Χαλυβουργίες για έλεγχο της ποιότητας του εισαγόμενου Χάλυβα.

Είναι προφανές ότι οι Τράπεζες δεν αγνοούσαν τα ανωτέρω απλά μαθηματικά, αλλά ως κρατικές προσχώρησαν σε αυτή τη χρηματοδότηση, με πολιτικές αποφάσεις που μπορεί να έχουν πελατειακά οφέλη αλλά προκαλούν τεράστια ζημία στην εθνική οικονομία και την ανάπτυξη και στέλνουν στην ανεργία την πολυπληθέστερη ομάδα των εξειδικευμένων τεχνιτών της Χαλυβουργίας

*Ο Δημήτριος Κοτσώνης είναι πολιτικός μηχανικός.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας