ecopress
Με έναν επιπλέον «πνεύμονα» αναψυχής θα αναπνέει σε λίγους μήνες η Πάτρα, στην βόρεια πλευρά της, τονώνοντας τη διάθεσή της να βολτάρει στο δάσος... Πλατανόδασος: Το νέο πάρκο της Πάτρας στην περιοχή της Παραλίας Προαστίου – Η ιστορία της έκτασης και οι αλλαγές που θα το μετατρέψουν σε “πνεύμονα” αναψυχής και οικολογικής σημασίας

Με έναν επιπλέον «πνεύμονα» αναψυχής θα αναπνέει σε λίγους μήνες η Πάτρα, στην βόρεια πλευρά της, τονώνοντας τη διάθεσή της να βολτάρει στο δάσος με θέα τη θάλασσα, δυνατότητα με την οποία την έχει προικίσει η φυσική της θέση, επί της οποίας η δημοτική αρχή σχεδιάζει ένα ακόμη πάρκο, συνεπής στη διάθεσή της να ταυτίσει την θητεία της με την απόδοση διαμορφωμένων δημόσιων χώρων στους πολίτες.
Το Πλατανόδασος στην περιοχή της Παραλίας Προαστίου, είναι ο αντίποδας του Νοτίου Πάρκου, η εξισορροπητική κίνηση για την ισονομία των δυνατοτήτων απόδρασης από την καθημερινότητα, η οποία δεν είναι πάντα αυτό που λέμε ονειρική.


Σε μια έκταση 60 στρεμμάτων μεγάλης οικολογικής σημασίας, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, η Πάτρα «ποζάρει» με φρεσκάδα στη θέση «Δάφνες», με φόντο ένα δασάκι που αποτελεί παράλληλα και τη φυσική κοίτη του χειμάρρου Χαράδρου.

Εκεί, «συναντήθηκαν» πρόσφατα τα μηχανήματα του δήμου Πατρέων με την ανησυχία και τις αντιδράσεις των κατοίκων, που είδαν ένα μέρος από το πράσινο να γίνεται παρελθόν λόγω των εργασιών διαμόρφωσης του χώρου. Λίγες μέρες αργότερα, δήμος και κάτοικοι τα βρήκαν συμφωνώντας ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Παραλίγο να γίνει …εργατικές κατοικίες

Το πλατανοδάσος, έχει επιβιώσει από της… μπουλντόζας τα δόντια. Μέχρι το 1948, ιδιοκτησιακά ανήκε σε κατοίκους της περιοχής Μποζαϊτίκων, οι οποίοι καλλιεργούσαν κυρίως αμπελώνες. Το 1949 η εταιρία Mobiloil εξαγόρασε την έκταση, την περιέφραξε με τσιμεντοκολώνες και συρματόπλεγμα από την πλευρά όμορα του χείμαρρου Χαράδρου μέχρι την ακτογραμμή, αλλά και από την πλευρά επί της οδού Αχιλλέως. Η περίφραξη αυτή υπάρχει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η έκταση έμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι το 1988.
Αρχικά, η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως δασική. Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια εταιρεία Mobiloil έκανε ένσταση επί της απόφασης με αποτέλεσμα η Β/θμια Επιτροπή του Δασαρχείου να αποφανθεί ότι είναι τελικά μη δασική.
Το 1988 η έκταση, η οποία είναι εκτός σχεδίου πόλεως, περιήλθε στον ΟΑΕΚ, σημερινό ΟΑΕΕ. Ήταν τότε, επί δημαρχίας Ανδρέα Καράβολα, που το δασάκι κινδύνευσε να μετατραπεί σε εργατικές κατοικίες! Οι κάτοικοι σηκώθηκαν στο… πόδι και η έκταση διασώθηκε.

Η παραχώρηση στο δήμο
Το Μάρτιο του 2017 ο ΟΑΕΕ παραχώρησε για δέκα χρόνια στο δήμο τη χρήση της έκτασης με την προϋπόθεση ότι θα γίνει πάρκο αναψυχής με ήπια διαμόρφωση για τους κατοίκους της πόλης. Οι εργασίες από τον δήμο ξεκίνησαν πέρυσι με την διαμόρφωση της έκτασης όπου υπήρχαν καλαμιές.
«Στη συνέχεια δεν είχαμε εξέλιξη και έτσι ενοχλήσαμε τον δήμο προκειμένου να μας ενημερώσει σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και το πότε θα γίνουν αυτές. Μας είπαν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τους οκταμηνίτες προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να ξεκινήσει η διαμόρφωση» λέει στο «7Μ» ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Δράση» της Παραλίας Προαστείου Τριαντάφυλλος Κυρίτσης.

Όταν μπήκαν τα μηχανήματα…
«Ξαφνικά και ενώ περιμέναμε απάντηση από τον δήμο και να μας δείξουν ένα σχέδιο ως προς τι σκέφτονται να κάνουν εκεί, μπήκαν μέσα με μηχανήματα συνεργεία του και ισοπέδωσαν ένα μέρος συνολικά δέκα στρεμμάτων, από τα εξήντα, ρίχνοντας και φερτό χώμα. Κόπηκαν με αυτό τον τρόπο όχι μόνο ψηλά δέντρα, αλλά και η χλόη. Όπως είναι φυσικό θορυβηθήκαμε και διαμαρτυρηθήκαμε μαζί με την ΟΙΚΙΠΑ, καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου δάσους μέσα στην πόλη κοντά σε ποτάμι με ενδιαφέρουσα χλωρίδα» εξηγεί ο κ. Κυρίτσης.

Τι θα κατασκευαστεί στο πάρκο

Των αντιδράσεων ακολούθησε συνάντηση της ΟΙΚΙΠΑ και του Συλλόγου «Δράση» με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, όπου δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, παρουσιάστηκαν σχέδια από αρχιτέκτονα και οι δύο πλευρές τα βρήκαν. «Δεσμεύτηκε ο κ. Κορδάς ότι δεν θα γίνει άλλη παρέμβαση επί του πλατανοδάσους πέραν αυτής που έχει ήδη γίνει. Στο χώρο προς τη μεριά της θάλασσας, εκεί που ήταν οι καλαμιές και σε ένα κομμάτι δίπλα από αυτές που καθαρίστηκε θα τοποθετηθούν παιδική χαρά και όργανα γυμναστικής. Θα διαμορφωθούν τα υπάρχοντα δρομάκια, δεν θα ανοίξουν άλλα, και θα στρωθούν με χαλίκι, ενώ θα τοποθετηθούν παγκάκια στα ξέφωτα και ήπιος φωτισμός για να μην διαταραχθεί η πανίδα κλπ. Θα υπάρχουν διαδρομές για ποδήλατα ενώ θα γίνει περίφραξη ώστε να μην μπορούν να μπούνε αυτοκίνητα» λέει ο κ. Κυρίτσης και επισημαίνει ότι ο δήμος τους υποσχέθηκε ότι αντισταθμιστικά για τα δέντρα που κόπηκαν θα φυτευτούν μερικά νέα πλατάνια.

Η διαφορά με το νότιο
«Το πάρκο στο πλατανοδάσος, δεν θα είναι της μορφής του νότιου πάρκου. Θα είναι πολύ πιο ήπιας διαμόρφωσης και ούτε βέβαια περιμένουμε τον τόσο πολύ κόσμο του νότιου πάρκου. Πιστεύουμε ωστόσο ότι θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής και βεβαίως είμαστε ικανοποιημένοι από τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Κορδά, καθώς μας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα σχέδια των παρεμβάσεων επί χάρτου και νας ικανοποίησαν».

Πεταλούδες, ερπετά και πτηνά
Σύμφωνα με μελέτη του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου στο πλατανοδάσος υπάρχουν σπάνιες πεταλούδες, αλλά και 126 καταγεγραμμένα είδη σπονδυλωτών 2 αμφίβια, 12 ερπετά 103 πτηνά και 9 θηλαστικά που το καθιστούν ενδιαφέροντα πνεύμονα ζωής εντός του αστικού περιβάλλοντος. Έτσι αποφασίσαμε να αντιδράσουμε» εξηγεί ο κ. Κυρίτσης.

Κορδάς: Το πήραμε για να το προστατέψουμε

“Η Δημοτική Αρχή ζήτησε και πήρε το μοναδικής ομορφιάς, αλλά απολύτως εγκαταλελειμμένο, παραθαλάσσιο Πλατανόδασος στα Μποζαΐτικα Πατρών εμβαδού 50 περίπου στρεμμάτων”.

Προφανώς το πήρε όχι για να παραμείνει η ίδια κατάσταση, αλλά για να το προστατέψει και να το αξιοποιήσει σαν υπερτοπικής σημασίας ελεύθερο χώρο πρασίνου, για να το επισκέπτεται και απολαμβάνει εκτός των περιοίκων, όλος ο Πατραϊκός Λαός, η νεολαία.

Πέρυσι ο Δήμος προχώρησε σε πολύ εκτεταμένη παρέμβαση με αρχικές εργασίες καθαρισμού από τα σκουπίδια τον βούρκο, τα μπάζα, καλάμια κ.λπ.

Με μεγάλα μηχανήματα επί εβδομάδες έγινε μια πρώτη προσπάθεια  διαμόρφωσης των σε άθλια κατάσταση εκτεταμένων χώρων ιδιαίτερα στην πλευρά προς την θάλασσα αλλά και προς την συνοικία.

Επίσης κλαδεύτηκαν τα παραπλεύρως των υπαρχόντων δρόμων, πλατάνια, καλάμια κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν χωρίς καμία διαμαρτυρία συλλόγων ή φορέων, αντίθετα με επιδοκιμασίες.

Έχουμε επανειλημμένα κάνει γνωστό ότι εντός του πλατανόδασους είναι απαραίτητο, να υπάρχουν μικροί δρόμοι και μονοπάτια, για να χρησιμοποιούνται από πεζούς, ποδηλάτες και πυροσβεστικά μέσα, δρόμους στους οποίους θα απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων.

Επίσης ότι  είναι χρήσιμη η δημιουργία μικρών ξέφωτων, για καθιστικά και παγκάκια και προχωράνε τα κλαδέματα δέντρων και θάμνων, καθαρισμοί από ξερά κλαδιά, καλάμια, χόρτα κ.λπ., διατηρώντας ταυτόχρονα ακέραια την σημερινή φυσιογνωμία του Πλατανόδασους και ενισχύοντας παράλληλα την αίσθηση ασφαλείας των χρηστών.

Στην προς την θάλασσα χωρίς ή με ελάχιστα δέντρα έκταση, εμβαδού περίπου 12 στρ. επανελήφθησαν  εργασίες. Στόχος είναι, να καθαριστεί και να διαμορφωθεί ένας επίπεδος παραθαλάσσιος χώρος για άθληση, σχολικές ή άλλες εκδρομές, για εκδηλώσεις, παιδική χαρά, παγκάκια κ.λπ.

Είναι σαφές ότι η Δημοτική Αρχή δεν συμφωνεί με ορισμένες νεοεμφανισθείσες απόψεις που στην ουσία οδηγούν στο να παραμείνει το Πλατανόδασος όπως είχε.

Έχουμε ζητήσει και ζητάμε από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή εθελοντή να συμβάλλουν, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας, για να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για να αποφευχθούν τυχόν λάθη ή μικροζημιές στο εκεί περιβάλλον.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
(από το ένθετο 7 Μέρες Ενημέρωση του 7 Μέρες Αγγελίες)

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας