ecopress
Σε κεντρικό θέμα της οικονομικής και πολιτικής ατζέντας αναδεικνύεται η «κυοφορούμενη» τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει τη «νομική θωράκιση» των πλειστηριασμών για «κόκκινα»... Πλειστηριασμοί: τροπολογία «ξηλώνει» την απαγόρευση του Άρειου Πάγου

Σε κεντρικό θέμα της οικονομικής και πολιτικής ατζέντας αναδεικνύεται η «κυοφορούμενη» τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει τη «νομική θωράκιση» των πλειστηριασμών για «κόκκινα» δάνεια, που ανήκουν σε funds, μετά την πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου, που έκρινε παράνομους τους συγκεκριμένους πλειστηριασμούς, τινάζοντας στον αέρα τη διεξαγωγή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιριών διαχείρισης δανείων (servicers) και τραπεζών, οι οποίοι έθεσαν παράλληλα το θέμα στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ζητώντας μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου να δοθεί νομική λύση, μεταδίδει προς τα μέσα ενημέρωσης, ότι η σχετική τροπολογία  για να θωρακιστούν οι πλειστηριασμοί που διεξάγουν οι servicers, είναι έτοιμη και εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

«Να μην τολμήσουν!»

Στο μεταξύ ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης,  σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση «Να μην τολμήσουν!», αναφερόμενος στη σκανδαλώδη τροπολογία που γράφεται πως πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να αναιρέσει την απόφαση του Αρείου Πάγου για προστασία των πολιτών με το πάγωμα των πλειστηριασμών από εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Αναδρομική ισχύς

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η τροπολογία πρόκειται  να προωθηθεί  για ψήφιση στη Βουλή για να υποστηριχθούν οι τιτλοποιήσεις και το πρόγραμμα «Ηρακλής», πρόκειται να προβλέπει ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) εκπροσωπούν νομίμως τα SPV που δημιουργήθηκαν σε κάθε τιτλοποίηση δανείων  και θα έχει αναδρομική ισχύ προκειμένου να θωρακίζει όλες τις τιτλοποιήσεις που ήδη έχουν γίνει και είναι ευάλωτες σε κατάρρευση μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου.

 «Δεν έχουν εξουσία»

Η απόφαση του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο servicer δεν νομιμοποιείται να προχωρά σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.  Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, που εξειδικεύεται στο θέμα των «κόκκινων» δανείων,  δήλωσε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ότι «τον Απρίλιο του έτους 2022 εκδόθηκε η πρώτη εφετειακή απόφαση, (1858/2022 ΕφΑθ), σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων, βάσει της οποίας ανεστάλη η διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων με το σκεπτικό ότι οι εταιρίες διαχείρισης των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (οι γνωστές ως servicers), που μεταβιβάστηκαν βάσει των διατάξεων του ν. 3156/2003, δεν νομιμοποιούνται να προβούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης (σύνταξη επιταγής, κατάσχεση, πλειστηριασμός). Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι servicers φέρουν την ιδιότητα του αντιπροσώπου του δικαιούχου της απαίτησης, ιδιότητα που δεν παρέχει την εξουσία προς διενέργεια αναγκαστικής εκτέλεσης και δεν συμβαδίζει, ούτε συμβιβάζεται με την αυστηρή τυποποίηση και την ασφάλεια της εκτελεστικής διαδικασίας.

Ήταν, μάλιστα, η πρώτη απόφαση δικαστηρίου ουσίας, η οποία με εκτενή παράθεση διέκρινε τις εξουσίες και ιδιότητες των εταιριών διαχείρισης που αναλαμβάνουν την διαχείριση των απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, όταν η μεταβίβαση των δανείων γίνεται βάσει των διατάξεων του ν. 3156/2003 και των διατάξεων του ν. 4354/2015, κρίνοντας επιπρόσθετα ότι οι servicers δεν έχουν την ιδιότητα του μη δικαιούχου διαδίκου. Ως εκ τούτου, δεν νομιμοποιούνται και σε δικαστικές ενέργειες για την είσπραξη των απαιτήσεων των δανείων».

Σημειώνεται πως έως σήμερα έχουν εκδοθεί άλλες επτά αποφάσεις εφετείων, αλλά και πλήθος πρωτόδικων αποφάσεων που ακυρώνουν υποθέσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς δεν αφορά το σύνολο των δανειοληπτών, αφού το πλαίσιο επιτρέπει κανονικά τη διεξαγωγή τους με επισπεύδοντες τις τράπεζες, αλλά και τα funds, χωρίς όμως τη συμμετοχή ενδιάμεσων, όπως είναι οι servicers.

Παράλογες απαιτήσεις

Την ίδια ώρα, οι servicers προβαίνουν σε παράλογες απαιτήσεις προς τους δανειολήπτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, εξωθώντας τους στην πράξη σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών. Μάλιστα, για να μην αποκαλυφθεί η στρατηγική τους ζητούν ως προκαταβολή για ένταξη στη ρύθμιση ακόμα και το 30% του ποσού!

Σύμφωνα με την κυρία Νούκα, «οι εταιρίες διαχείρισης είτε ζητούν εξωφρενικές προκαταβολές, που αγγίζουν έως και το 30% των απαιτήσεων, προκειμένου να συζητήσουν μια ρύθμιση, είτε προτείνουν ρυθμίσεις με εξοντωτικούς όρους, χωρίς ίχνος αναλογικότητας με την οικονομική κατάσταση των οφειλετών. Η συμπεριφορά τους αυτή καταφανώς καταδεικνύει την επιχειρηματική επιλογή των funds που “αγόρασαν τα δάνεια” περί ταχείας επίτευξης κέρδους μέσω των πλειστηριασμών».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας