Ποιοι και τι κερδίζουν από την τεχνολογική & περιβαλλοντική δράση της Alumil
ΑρχιτεκτονικήΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧωρίς κατηγορία 14 Δεκεμβρίου 2023 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Τι κερδίζουν μηχανικοί, κατασκευαστές, επενδυτές μεγάλων έργων, ιδιοκτήτες ακινήτων από την επιλογή των προϊόντων αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου και τη συνεργασία τους με την Alumil. Και τα οφέλη από τις επενδύσεις και τα έργα κυκλικής οικονομίας, αειφόρου δόμησης, ενεργειακής μετάβασης και τεχνολογικής καινοτομίας του ελληνικού ομίλου, με ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες.
Επενδύσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ, κυρίως σε νέα έργα ψηφιοποίησης, αυτοματοποίησης και ρομποτικής προβλέπει το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου για την ερχόμενη τετραετία ανακοίνωσε ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alumil. Δείτε εδώ στο ecopress
Οι πολυσχιδείς δραστηριότητες και το νέο επενδυτικό πλάνο του ομίλου της βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου Alumil παρουσιάστηκαν σε δημοσιογράφους, που πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη στο εργοστάσιο στο Κιλκίς και στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, «για να δουν από κοντά, την καρδιά και τον εγκέφαλο των δράσεων, που έχουν αναδείξει την Alumil, ως μια ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου», όπως ειπώθηκε από τους εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρίας, που τους υποδέχθηκαν.
Στην πρώτη γραμμή των επιτευγμάτων της Alumil παρουσιάστηκαν:
-Το Loop 60, το πρώτο πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο στην Ελλάδα για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο υλικό.
–Το «my windows», ψηφιακό πρόγραμμα, που προσφέρει επιλογές ενεργειακής απόδοσης, αξιόπιστης και πιστοποιημένης εγκατάστασης συστημάτων αλουμινίου, παρέχει υποστήριξη σε αρχιτέκτονες μηχανικούς και κατασκευαστές αλουμινίου και δίνει λύσεις χρηματοδότησης σε ιδιοκτήτες ακινήτων για άμεση υλοποίηση των έργων.
– To Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για τον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, με σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που παρέχει εκπαίδευση σε αλουμινοκατασκευαστές και δημιουργεί τη νέα γενιά τεχνιτών, που μπορούν να πετύχουν την πραγματική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, μέσω της τεχνικά ορθής εφαρμογής των συστημάτων αλουμινίου.
Παρουσία και τεχνογνωσία 35 ετών σε πάνω από 60 χώρες
-«Δεν πουλάμε αλουμίνιο, ως τελικό προϊόν. Είμαστε μια εταιρία με παρουσία και τεχνογνωσία 35 ετών στον καινοτόμο σχεδιασμό και στην παραγωγή με τα πλέον σύγχρονα μέσα αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου», τόνισε ο Νίκος Σαλπιγγίδης, διευθυντής Καινοτομίας, και παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την ταυτότητα της εταιρίας σημείωσε συγκεκριμένα ότι η Alumil:
-«Αναπτύσσει διαρκώς βιώσιμα, κυκλικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, που αναβαθμίζουν τις επιδόσεις των κτιρίων.
Λειτουργεί 12 εργοστάσια σε έξι χώρες, σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη και 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο.
Έχει κύκλο εργασιών εφέτος ύψους 400 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA στα 37 εκατ. ευρώ και κυρίως εξαγωγική δραστηριότητα σε περίπου 70 χώρες, με τις εξαγωγές στο 80% του κύκλου εργασιών.
Απασχολεί 3200 εργαζόμενους και έχει 10.000 συνεργάτες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων ισχυρές ομάδες μηχανικών σε Ελλάδα, Η.Π.Α., Ρουμανία, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία». Και είπε:
-«Μαζί με τους συνεργάτες της ανά τον κόσμο, τους αρχιτέκτονες μηχανικούς που σχεδιάζουν, τους πιστοποιημένους κατασκευαστές που υλοποιούν τα έργα και το επιστημονικό δυναμικό από κορυφαία εγχώρια και ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη καινοτομιών, η Alumil αποτελεί μια μεγάλη «οικογένεια» επαγγελματιών, στην οποία ο καθένας και η καθεμιά συνεισφέρει μέσα από το πεδίο δράσης του, ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι που θέτει η εταιρεία, να διατηρούνται υψηλότατα standards ποιότητας και να γίνεται πράξη η βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων».
Loop 60: το πρώτο πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο στην Ελλάδα
Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Κιλκίς παρουσιάστηκε η αλυσίδα ανακύκλωσης και παραγωγής του Loop 60 της Alumil, του πρώτου πιστοποιημένα ανακυκλωμένου αλουμίνιου στην Ελλάδα για προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο υλικό. Τονίστηκε ότι:
-«Το Loop 60 είναι αποτέλεσμα τεχνολογικής καινοτομίας και κυκλικής οικονομίας, της πρωτοπορίας του Ομίλου στην ανάπτυξη και παραγωγή ενεργειακών συστημάτων αλουμινίου για αειφόρα κτίρια» και αναφέρθηκε ότι:
-«Τα περισσότερα προϊόντα της εταιρείας παράγονται από Loop 60 και συνοδεύονται με την πιστοποίηση C2C και τις περιβαλλοντικές δηλώσεις EPD, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προϊόντος κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής του. Επίσης, τα EPDs μας ενημερώνουν για τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε ένα προϊόν, με έμφαση στην επίδρασή τους στην υγεία και στον σχεδιασμό του, με υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν χωρίς να προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».
Σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός και τεχνητή νοημοσύνη
«Αναπτύσσουμε διαρκώς βιώσιμα, κυκλικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας, που αναβαθμίζουν τις επιδόσεις των κτιρίων», είπε ο Νίκος Σαλπιγγίδης, διευθυντής Καινοτομίας της Alumil.
Οι εκπρόσωποι της Alumil ξενάγησαν τους δημοσιογράφους στις παραγωγικές εγκαταστάσεις των 600.000 τετραγωνικών μέτρων του εργοστασίου στο Κιλκίς και τους έδειξαν στην πράξη, τη χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία, τις ρομποτικές αποθήκες και την αυτοματοποιημένη διαχείριση των προϊόντων.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού πλάνου της Alumil:
– H Αίγυπτος θα γίνει κεντρικό service hub για την Αφρική, όπου η εταιρεία ήδη διαθέτει βαφείο και παραγωγή εξαρτημάτων,
-Προωθείται η εγκατάσταση νέας πρέσας στο Κιλκίς,
-Δημιουργούνται νέες γραμμές συρραφής θερμομονωτικών προφίλ σε Κιλκίς, Ξάνθη και Κωνσταντινούπολη,
-Ρομποτική αποθήκη εξαρτημάτων,
-Επενδύσεις που αφορούν σε μονάδες CNC. Και
-Νέες επενδύσεις στη συσκευασία προφίλ, καθώς και σε νέα συστήματα βαφής και κάθετης γραμμής βαφής σε Κιλκίς και Σερβία.
Επένδυση στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία
Η περιοδεία της ξενάγησης των δημοσιογράφων στο εργοστάσιο στο Κιλκίς ξεκίνησε από την μονάδα διαλογής, στην οποία παράγεται η πρώτη ύλη για το ανακυκλωμένο αλουμίνιο για το Loop 60, μια επένδυση ύψους 4,6 εκατομμυρίων ευρώ, που ολοκληρώθηκε το 2020, διασφαλίζοντας μια αποτελεσματική γραμμή παραγωγής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης αλουμινίου υψηλής ποιότητας.
Η μονάδα ανακύκλωσης, που επεξεργάζεται σήμερα 30.000 τόνους σκράπ ετησίως, λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια και όπως τονίστηκε «δεν πετιέται τίποτα», καθώς τα υπολείμματα της επεξεργασίας που δεν πηγαίνουν στην παραγωγή του πράσινου αλουμινίου διοχετεύονται σε τρίτους προμηθευτές για επανάχρηση.
-«Καταλάβαμε νωρίς την υπεραξία της ανακύκλωσης για τα προϊόντα μας και το περιβάλλον», είπε ο κος Σαλπιγγίδης αναφέροντας ότι: «Η κυκλική οικονομία έχει πλήρη εφαρμογή στον τομέα του αλουμινίου, καθώς το αλουμίνιο μπορεί να ανακυκλώνεται αέναα, χωρίς να χάνει την αποδοτικότητα ή τις εγγενείς ιδιότητές του». Ο ίδιος σημείωσε ότι:
Τα οφέλη για το περιβάλλον και την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια
-«Με το Loop 60 έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 95%. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μειώνονται δραστικά σε ποσοστό άνω του 75%, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο της πρωτογενούς παραγωγής αλουμινίου ενώ οι διαδικασίες παραγωγής του είναι πιστοποιημένες με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα», τονίζοντας ότι:
«Η εγκατάσταση κουφωμάτων κατασκευασμένων από Loop 60 συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση εξόρυξης πρώτων υλών και τη μείωση αποβλήτων ενώ παράλληλα είναι μεγάλη η συμβολή του ανακυκλωμένου αλουμινίου στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία του αλουμινίου και μια βιώσιμη λύση για τη μεταλλουργία».
Κέντρο δοκιμών και πιστοποίησης των προϊόντων
Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο χυτήριο, στις γραμμές επεξεργασίας και παραγωγής προφίλ αλουμινίου, συρραφής κουφωμάτων, ηλεκτροστατικής βαφής και ανοδιώσης και στο πρώτο που διαθέτει ελληνική εταιρία, ιδιόκτητο Κέντρο Δοκιμών, όπου μετά από ποιοτικό έλεγχο και δοκιμασίες σε ακραίες συνθήκες γίνεται η πιστοποίηση αντιδιάβρωσης, ηχομόνωσης, θερμομόνωσης και αντιδιάρρηξης των προϊόντων, σε συνεργασία με το διεθνώς αναγνωρισμένο ινστιτούτο ift Rosenheim.
Λύσεις για μηχανικούς, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων
-«Έχουμε δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών για τους συνεργάτες μας, οι οποίοι είναι ο αρχιτέκτονας και ο κατασκευαστής αλουμινίου, μέσω της οποίας παρέχουμε όλη την πληροφορία για τα προϊόντα μας και τις τεχνολογικές αλλαγές που γίνονται καθημερινά. Διασφαλίζουμε αφενός μεν τους συνεργάτες μας ότι επιτυγχάνουν την ποιότητα που σχεδιάζουμε και παράγουμε στα εργοστάσιά μας αφετέρου δε, τους ιδιώτες των ακινήτων και των έργων για το πιστοποιημένο και εγγυημένο αποτέλεσμα της κατασκευής τους. Στόχος μας είναι να εξουδετερώσουμε τον προβληματισμό που πράγματι υπάρχει στον χώρο της οικοδομής για την τοποθέτηση των συστημάτων αλουμινίων», είπε ο διευθυντής Καινοτομίας της Alumil αναφερόμενος στο «my windows»
Άμεση προμέτρηση υλικών για προσφορά στον ιδιώτη
Ο ίδιος σημείωσε ότι στις λύσεις, που προσφέρει το «my windows» είναι εφαρμογές μέσω των οποίων μπορούν να γίνουν γρήγορα και αξιόπιστα προμέτρηση υλικών για προσφορά στον ιδιώτη, λεπτομερή τεχνικά σχέδια και ολοκληρωμένες λύσεις, μέσα από τη χρήση πρωτοποριακών προγραμμάτων (όπως το Alumil Cal). Υπάρχουν ακόμη οδηγοί κουφωμάτων, ψηφιακές πλοηγήσεις στις εκθέσεις των προϊόντων, και προετοιμασία του φάκελου έργου, με τεχνικές λύσεις, τυπολογίες και προδιαγραφές των συστημάτων αλουμινίου.
Παρουσία στα μεγάλα έργα και στις νέες διεθνείς αγορές
-«Αυτό που κυρίαρχα μας διαφοροποιεί στον κλάδο διεθνώς είναι ότι είμαστε 35 χρόνια στα μεγάλα έργα», τόνισε ο κος Σαλπιγγίδης, κάνοντας λόγο για την ισχυρή διεθνή παρουσία της Alumil, ιδίως στις χώρες που είναι πλέον στην πρώτη γραμμή των κατασκευαστικών εξελίξεων και επενδύσεων, όπως στην Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της ΗΠΑ και την Αφρική.
Το παράδειγμα του παθητικού κτιρίου της Google στη Νέα Υόρκη
-«Παρουσία στα μεγάλα έργα στην Ελλάδα και σε 25 χώρες σημαίνει απαιτητικό σχεδιασμό, καινοτόμο παραγωγή, απαιτητικά logistics και εμπορικές πολιτικές, πολύ υψηλών απαιτήσεων», είπε ο κος Σαλπιγγίδης και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο της Google, που υλοποίησε η Alumil.
Όπως εξήγησε η Google, θέλοντας να μετατρέψει τα γραφεία της στη Νέα Υόρκη σε παθητικό κτίριο, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, επέλεξε την Alumil, ως την μόνη εταιρία διεθνώς που ανταποκρίθηκε στις υψηλές προδιαγραφές που έθεσε ο αμερικάνικος τεχνολογικός κολοσσός. Ζήτησε ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων ενεργειακή απόδοση των συστημάτων αλουμινίου, σχεδιασμό σκίασης, φωτισμού και ηλιασμού, αντοχές τους σε φορτία και να έχουν το μέγιστο δυνατό χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, τόσο κατά τη φάση παραγωγής τους από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, όσο και στην μεταφορά και τοποθέτηση τους. Σχεδιάστηκαν από τους μηχανικούς της Alumil, κατασκευάστηκαν στο Κιλκίς, μεταφέρθηκαν με πλοίο σε κοντέινερ από τον Πειραιά στη Νέα Υόρκη και τοποθετήθηκαν στο εμβληματικό ανακαινισμένο κτίριο της Google από έλληνες πιστοποιημένους τεχνίτες, συνεργάτες της Alumil.
Τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου στην μείωση των εκπομπών αερίων
-«Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η ενεργειακή αυτονομία είναι πολύ ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα. Το κτιριακό απόθεμα είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής κατανάλωσης (περίπου 40% στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Ως εκ τούτου, τα σύγχρονα κτίρια έχουν αυστηρότατες προδιαγραφές, ώστε να ακολουθούνται οι οδηγίες για χαμηλή κατανάλωση και μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Τα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου παίζουν ρόλο κλειδί στην επίτευξη αυτών των στόχων και στην Alumil ενσωματώνουμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από παραγωγική διαδικασία που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και προϊόντα που ξεχωρίζουν για τις υψηλές τους επιδόσεις» τόνισαν οι εκπρόσωποι της Alumil.
Ανάρπαστοι οι τεχνίτες από το Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
-«Στόχος της Alumil είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα και να προωθήσει τις αρχές της αειφορίας σε κάθε στάδιο, από τον σχεδιασμό έως την κατασκευή των σύγχρονων κτιρίων», είπε ο κος Σαλπιγγίδης αναφερόμενος στο Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, που έχει δημιουργήσει η Alumil.
-«Οι απόφοιτοι αλουμινοκατασκευαστές από τις σχολές εκπαίδευσης και κατάρτισης της Alumil είναι περιζήτητοι και γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά, με ικανοποιητικές αμοιβές και συνθήκες εργασίας», είπε η διευθύντρια της Architectural Aluminium Academy Βασιλική Τζίκα, παρουσιάζοντας το Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για νέους κατασκευαστές αλουμινίου που υλοποιεί η Alumil μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 1.958 αλουμινοκατασκευαστές, όταν οι τεχνίτες του κλάδου ανέρχονται σε περίπου 6.000 πανελλαδικά.
Το πρόγραμμα, που είναι στην κατηγορία της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και προσελκύει νέους αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του τεχνίτη αλουμινίου περιλαμβάνει 480 ώρες εργαστηριακής εκπαίδευσης και 120 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης, πρακτική εφαρμογή στην εγκατάσταση κουφωμάτων σε πραγματικές συνθήκες και εμπειρία στα εργοστάσια της Alumil.
Oι καινοτομίες στο σχεδιασμό των προϊόντων
Ο κύκλος της ξενάγησης ολοκληρώθηκε στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιαστήκαν οι καινοτομίες της Alumil στο σχεδιασμό των προϊόντων της, από το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης την «καρδιά της εταιρίας», που στελεχώνεται από εξειδικευμένους μηχανικούς και άλλες ειδικότητες.
Τονίστηκε η σημασία εφαρμογής της μεθόδου BIM. Έγινε επίδειξη του υπερσύγχρονου εξοπλισμού από 3D εκτυπωτές και μηχανήματα CNC.
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Ανοιχτής Καινοτομίας, που επιτρέπει σε startups και ερευνητές να συνεργαστούν με σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για σύγχρονες βιομηχανικές προκλήσεις και οι συνεργασίες με κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Προϊοντικό χαρτοφυλάκιο
Τέλος έγινε ξενάγηση στην έκθεση των συστημάτων αλουμινίου της εταιρίας και αναφέρθηκε ότι έχει αναπτυχτεί ένα ιδιαίτερα διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο που:
- Ενσωματώνει καινοτόμα συστήματα αλουμινίου
- Ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες κτιριακές ανάγκες
- Συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας
- Αναβαθμίζει συνολικά τις επιδόσεις ενός κτιρίου
- Καλύπτει τις ανάγκες των συνεργατών μας (κατασκευαστών, εμπόρων, αρχιτεκτόνων)
- Δίνει υπεραξία σε κάθε έργο.
Επίσης προσφέρονται εξατομικευμένες λύσεις για έργα που απαιτούν συστήματα ή τυπολογίες ειδικού σχεδιασμού και λύσεις με βασικό επίπεδο θερμομόνωσης, μέχρι minimal μοντέρνα κουφώματα με λιτές γραμμές, με προηγμένο θερμομονωτικό σύστημα, υδατοστεγανότητα και σχεδίαση υψηλής αισθητικής.
Σχετικά Άρθρα
- Alumil: επενδυτικό πλάνο 54 εκατ. ευρώ για ψηφιακά έργα και ρομποτική
- ΠΑΜΑΚ: μαθήματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων από την Alumil
- ALUMIL: αύξηση τζίρου και κερδοφορίας το πρώτο εξάμηνο του 2022
- Η ALUMIL συνεχίζει την σταθερά αναπτυξιακή της πορεία
- ALUMIL: ισχυροποιεί τη διεθνή παρουσία της- νέο Showroom στο Σεράγεβο
- Alumil: προσφορά τεχνολογίας στο Πειραματικό Σχολείο Κιλκίς