Πόλεμος ευθυνών για το μεγάλο «μπλακάουτ» και το κλάδεμα των δέντρων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΥποδομέςΦυσικοί πόροι 17 Φεβρουαρίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Περί τα 25.000 νοικοκυριά κυρίως στην Αττική εξακολουθούν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2021 να παραμένουν για τρίτη ημέρα χωρίς ρεύμα ενώ συνεχίζεται η μάχη της αποκατάστασης των βλαβών και της επανηλέκτρισης τους. Στο μεταξύ άνοιξε ο πόλεμος της μετάθεσης ευθυνών μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ, Αυτοδιοίκησης και Δασαρχείων για το κλάδεμα των δέντρων, που μαζί με την εγκατάλειψη του απαρχαιωμένου δικτύου, αποδεικνύονται οι κύριες αιτίες για το μεγάλο «μπλακάουτ» της κακοκαιρίας “Μήδεια”.
Στα 25.000 τα νοικοκυριά που παραμένουν χωρίς ρεύμα
Σε επίσημη ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ που εκδόθηκε το νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου 2021 σημείωνεται ότι “τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τις εργασίες τους για την επανηλεκτροδότηση 10 γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000. Έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr)”. Δείτε εδώ προηγούμενη ενημέρωση στα 32.000 τα νοικοκυριά που παραμένουν χωρίς ρεύμα.
Σημειώνεται ότι από τους 400 εργαζόμενους που επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών στην Αττική οι 215 ανήκουν στο δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ και οι 185 σε εργολαβικές εταιρίες. Εξάλλου νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Υποδομών απεήυθυνε έκκληση στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες να διαθέσουν συνεργεία και μηχανήματα για την αποκατάσταση των βλαβών.
Πόλεμος ευθυνών
Το γεγονός ότι το 99% των διακοπών ηλεκτροδότησης οφείλεται στην πτώση δέντρων στις εναέριες γραμμές μεταφοράς μέσης και χαμηλής τάσης του δικτύου διανομής άνοιξε την αυλαία της αντιπαράθεσης και της μετάθεσης ευθυνών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ δείχνει ως κύριους υπεύθυνους για τις ζημίες που υπέστη το δίκτυο μεταφοράς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους, καταλογίζοντας τους ότι δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως για το κλάδεμα των δέντρων, τα οποία έσπαγαν από το βάρος του χιονιού και προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ συνηγορεί σε αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα με τους Δήμους ρίχνει ευθύνες και στα Δασαρχεία.
Οι Δήμοι από την πλευρά τους αποκρούουν τις ευθύνες και ο Περιφερειάρχης Αττικής μιλά ευθέως για αποκλειστική ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών παίρνει αποστάσεις και αφήνει ακάλυπτους τους αυτοδιοικητικούς. Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» τονίζουν ότι «οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, και ειδικά στο νομό Αττικής, λόγω της πρόσκαιρης κακοκαιρίας «Μήδεια» με την έντονη χιονόπτωση, αποδεικνύουν πόσο αναγκαίος είναι ο εκσυγχρονισμός του ΔΕΔΔΗΕ.
Ανεξάρτητοι παράγοντες
Στο μεταξύ ανεξάρτητοι παράγοντες, που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα του Ομίλου της ΔΕΗ, σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους αναφέρουν ότι «οι διοικητικές και υπηρεσιακές ανακατατάξεις, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική του Ομίλου), σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού αλλά και την αλλαγή της επιχειρησιακής νοοτροπίας, η οποία υπακούει πλέον στα οικονομικά μεγέθη με στόχο την ιδιωτικοποίηση έχουν θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα την παρακολούθηση, την συντήρηση και την καλή λειτουργία του δικτύου». Καταλογίζουν στη νέα διοικητική ομάδα του ΔΕΔΔΗΕ “άγνοια” και “έλλειψη εμπειρίας”. Τονίζουν επίσης ότι «δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και συντήρησης ούτε έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες επεκτάσεις με αποτέλεσμα τα δίκτυα να είναι πλέον απαρχαιωμένα και κορεσμένα».
Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι «παραδοσιακά η ΔΕΗ φρόντιζε τα κλαδέματα των δέντρων και είχε για αυτό το σκοπό δικό της μηχανισμό και συνεργαζόμενους εργολάβους κλαδεμάτων». Επίσης λένε ότι «η ΔΕΗ πάντα είχε καλή συνεργασία, όπου χρειαζόταν η επέμβαση των Δήμων». Ακόμη αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει στο όλο θέμα άμεσε εμπλοκή και καθ΄ υπερβολή αποδίδονται ευθύνες στα Δασαρχεία». Εξηγούν ότι η αρμοδιότητα των Δασικών Υπηρεσιών αφορά μόνον στις περιπτώσεις εγκρίσεων για την ανάπτυξη και εγκατάταση των δικτύων, κυρίως στις εκτός σχεδίου περιοχές. «Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις επέμβασης του Δασαρχείου για την απαγόρευση κοπής δέντρων», λένε οι ίδιες πηγές και « σίγουρα όχι για το κλάδεμα δέντρων εντός πόλεων και αλσών, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για την ασφαλή λειτουργία του δικτύου ηλεκτρισμού».
Γιώργος Πατούλης
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ότι «αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ».
Υπουργός Εσωτερικών
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων σε συνάρτηση με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, είπε πως πρόκειται για «μεγάλη συζήτηση», η οποία φορά και την την υπογειοποίηση του δικτύου». Ειδικά για το κόψιμο το θέμα των κλαδιών είπε πως «αρμοδιότητα έχουν οι ΟΤΑ, βεβαίως οι ΟΤΑ πρέπει να συνεννοηθούν με το δασαρχείο. Τώρα, αν δυο υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν, είναι άλλο θέμα». Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα κλαδιά πρέπει να κόβονται. Δήμοι πυκνοκατοικημένοι που έχουν πολλά δέντρα, προφανώς πρέπει να φροντίσουν. Εν προκειμένω δεν υπήρχε κανένα θέμα σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, αλλά μπορώ να σας πω ότι υπήρξε συνεργασία», ξεκαθάρισε και εξήγησε πως τη διαχείριση της κρίσης συντονίζει η Πολιτική Προστασία. Το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη, είναι αυτό που θα στηρίξει στην αποκατάσταση των ζημιών».
ΔΕΔΔΗΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος δήλωσε: «όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο, σημαίνει ότι κάθε 2 λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά, όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργαζόντουσαν στην αποκατάσταση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια ειδικότερα σε 24ωρη βάση έχουμε παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται με επιπλέον μονάδες εκτός Αθηνών, πλέον των 50-60 ατόμων, και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες στο βράδυ και εργάζονται στο πεδίο με συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84 με 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης όπου οι 42-43 έχουν αποκατασταθεί. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές και συνδέσεις. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη και Άγιο Στέφανο. Ήδη σιγά- σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών».
«Οικολόγοι Πράσινοι»
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους ότι «οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, και ειδικά στο νομό Αττικής, λόγω της πρόσκαιρης κακοκαιρίας «Μήδεια» με την έντονη χιονόπτωση, αποδεικνύουν πόσο αναγκαίος είναι ο εκσυγχρονισμός του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2021 να υπάρχουν ακόμα εναέρια καλώδια διανομής ρεύματος και να συζητούμε για καταστροφή του δικτύου από την πτώση δέντρων.
Καλούμε τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές που παραμένουν ακόμα αποκομμένες από το δίκτυο και στη συνέχεια να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται πλέον να εκσυγχρονίσουν τη διανομή ρεύματος στην επικράτεια. Η καρατόμηση δέντρων από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, που έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας σε όλη την Ελλάδα, είναι η μέχρι τώρα “λύση” σε ένα απαρχαιωμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης την ώρα που η χώρα έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην επέκταση του οδικού της δικτύου, ακόμα και σε βάρος φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών.
Η υπογειοποίηση της διανομής ρεύματος είναι μονόδρομος, προστατεύει το περιβάλλον, αλλά και το ίδιο το δίκτυο που σαφώς δεν θα επηρεάζεται από τέτοιου τύπου ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία ούτως ή άλλως θα έχουν όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση στο μέλλον, λόγω της κλιματικής κρίσης. Η αδυναμία αποκατάστασης του δικτύου ηλεκτροδότησης σε 29 περιοχές εντός του νομού Αττικής, με 250.000 σπίτια να μένουν στο σκοτάδι, χωρίς θέρμανση, για πολλές ώρες, ήταν αναπόφευκτη αφού το μειωμένο προσωπικό και οι ακραίες καιρικές συνθήκες κατέστησαν το έργο της αποκατάστασης δύσκολο. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που θα προκύπτει χιονόπτωση στο μέλλον να έχουμε το άγχος της απώλειας ρεύματος για περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας.
Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν στην ανακοίνωση τους ότι «θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια, λόγω της διακοπής ρεύματος».
ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, είπε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος. Πάνω από 85 γραμμές μέσης τάσης έχουν κοπεί και ο αγώνας για επανατροφοδότηση είναι πολύ μεγάλος. Ο ίδιος σημείωσε ότι «για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος» προσθέτοντας ότι «λύση σε τέτοια προβλήματα θα ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρισμού και η σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για τον χειμώνα, η οποία ξεκινάει με το κλάδεμα το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς σε μια τέτοια διαδικασία εμπλέκεται πέρα από τον Δήμο και το δασαρχείο, το οποίο δεν δίνει πάντα την άδεια».
Σχετικά Άρθρα
- Χαλάνδρι: έκκληση για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης
- «Ελπίδα» από ΥΠΕΝ και ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος
- Οι περιοχές με προβλήματα ηλεκτροδότησης, λόγω κακοκαιρίας
- Μεγάλη άνοδος της τιμής ρεύματος, λόγω αυξημένης ζήτησης
- ΣΥΡΙΖΑ: πάνω από 10.000 καταναλωτές δεν έχουν ρεύμα
- ΥΠΕΝ: επίσημη ανακοίνωση παράτασης αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες