Πόλεμος Ύδρας-Λαυρεωτικής για τα αντισταθμιστικά από το αιολικό πάρκο «Αγίου Γεωργίου»
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροι 10 Οκτωβρίου 2017 Αργύρης
Του Άρη Χατζηγεωργίου
Τρωικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ύδρα και τo Λαύριο για τα… μάτια της βραχονησίδας Άγιος Γεώργιος και ακριβέστερα για τα αντισταθμιστικά οφέλη από το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αιολικό πάρκο με τις 23 τεράστιες ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί επάνω της.
Ο Δήμος της ιστορικής Ύδρας απειλεί να βάλει «μπουρλότο» εάν η βραχονησίδα δεν αναγνωρισθεί ως υπαγόμενη στα δικά του διοικητικά όρια, όπως είχε καταγραφεί και σε βασιλικό διάταγμα του 1834!Ο Δήμος της Λαυρεωτικής, που κάποτε προμήθευε με ασήμι από τα μεταλλεία του την αρχαία Αθήνα, δείχνει αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τη «φλέβα» που χτύπησε, αναγνωριζόμενος εκείνος ως «κύριος» του νησιού.
Αποκόμισε ήδη 432.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ετοιμάζεται για ετήσια ανταλλάγματα έως και 1,2 εκατ.
Τα αντίπαλα στρατόπεδα συγκεντρώνουν «πολεμοφόδια» και επιχειρήματα προκειμένου να αποδείξουν το δίκιο τους.
Ανάμεσά τους, στοίβες ολόκληρες διοικητικών πράξεων και αποφάσεων από διάφορους φορείς του Δημοσίου, όπου μέσα στις δεκαετίες ο «Άγιος Γεώργιος» (ή Σαν-Τζώρτζη ή Βέλβινα) άλλοτε καταγράφεται υπαγόμενος στην Ύδρα και άλλοτε στο Λαύριο.
Ο υπουργός Εσωτερικών
Η διαμάχη βρίσκεται τώρα στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος δέχεται ισχυρές πιέσεις να προβεί σε κάποια κίνηση καθορισμού διοικητικών ορίων και μελετά τις επόμενες κινήσεις. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ε’ Τμήμα) έχει ήδη επιληφθεί του θέματος μέσω ερωτημάτων που έθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, δικαιώνοντας σε αυτήν τη φάση την Ύδρα.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής ετοιμάζεται ήδη να απαντήσει με υπόμνημα που συντάσσει ο νομικός Σπύρος Φλογαΐτης, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής Εξωτερικών σε τρεις υπηρεσιακές κυβερνήσεις, με τελευταία εκείνη της Βασιλικής Θάνου.
Στη γνωμοδότησή του το ΝΣΚ απεφάνθη ομοφώνως ότι το νησί υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ύδρας, βασιζόμενο στο Βασιλικό Διάταγμα του 1834 και στο ότι δεν μεσολάβησε έκτοτε αντίστοιχη πράξη που να μεταβάλλει το δεδομένο.
Στη συνέχεια καταγράφει τα αντικρουόμενα δημόσια έγγραφα διαφόρων Αρχών [Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υπουργείο Περιβάλλοντος, Γενική Διεύθυνση Δασών, Δασαρχείο Λαυρίου, Κτηματολόγιο], όπου το νησί εμφανίζεται υπαγόμενο στο Λαύριο, και άλλα (ΡΑΕ, Περιφέρεια Αττικής, Κτηματική Υπηρεσία) όπου εμφανίζεται ωε «επικράτεια» Ύδρας.
Κρίσιμη ήταν η αντιμετώπισή του από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αναφέρεται πως στην απογραφή του 1940, όταν εντοπίστηκαν και τέσσερις κάτοικοι, κατεγράφη ωε έδαφος Ύδρας.
Το ίδιο συνέβη και στην απογραφή του 2001, αλλά σε εκείνη του 2011 μετακινήθηκε στη δικαιοδοσία του Δήμου Λαυρεωτικής. Αυτή ήταν η «μοιραία» απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ. «Η αδικία για την Ύδρα συντελέστηκε και με μια υπουργική απόφαση που όριζε ουσιαστικά ότι τα διοικητικά όρια των δήμων μπορούν να ορίζονται και από τη Στατιστική Υπηρεσία», επισημαίνει ο δήμαρχος του νησιού Γ. Κουκουδάκης.
Πρόκειται για απόφαση που συνυπέγραψε στις 29/12/2014 ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, λίγες ώρες πριν εκείνος παραιτηθεί για να αναλάβει άλλος υπηρεσιακός, εν όψει των εκλογών του Ιανουάριου. Το ποσό των 432.000 ευρώ που εισέπραξε σε ένα εξάμηνο ο Δήμος Λαυρεωτικής κινητοποίησε τον Δήμο Ύδρας που ζητά να αναγνωριστεί ότι η βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος υπάγεται στα δικά του διοικητικά όρια, όπως είχε καταγραφεί και σε βασιλικό διάταγμα του 1834
Πηγή: «Έθνος»
Σχετικά Άρθρα
- Εγκαίνια στο αιολικό πάρκο «Ερημιά» στον νομό Φθιώτιδας
- Intrakat: σε λειτουργία το αιολικό πάρκο ισχύος 15MW στην Άνδρο
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: εξαγορά αιολικού πάρκου στη Ρουμανία
- ΣτΕ: παράνομη οικοδομική άδεια προσθήκης ορόφου στην Ύδρα
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: κατασκευή νέου αιολικού πάρκου 140 MW στη Ρουμανία
- ΔΕΗ: εξαγορά αιολικού πάρκου 84 ΜW στη Ρουμανία