ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Δηκτική και καυστική κριτική στο νέο χωροταξικό – πολεοδομικό νόμο , έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ & δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης... Πολεοδομικός νόμος: «κεραυνοί» από ΚΕΔΕ, κόμματα, τεχνικούς φορείς

Της Ντίνας Καράτζιου/

Δηκτική και καυστική κριτική στο νέο χωροταξικό – πολεοδομικό νόμο , έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ & δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας την παντελή απουσία των θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Οι βολές εναντίον του νέου πολεοδομικού νόμου, διατυπώθηκαν από τον κ. Παπαστεργίου κατά την παρέμβαση που πραγματοποίησε στη διαδικτυακή εκδήλωση της παράταξης  «Συμμαχίας για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» με θέμα «Θέσεις και αντιθέσεις για έναν ολοκληρωμένο και δημοκρατικό σχεδιασμό του χώρου», με συντονίστρια της συζήτησης την Πολιτικό μηχανικό  Μsc, Μέλος της Διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ κ. Σταυρούλα Αγρίου.

Στην ίδια εκδήλωση ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης αποκάλυψε ότι οδηγείται σε αναμόρφωση ο νέος πολεοδομικός χωροταξικός νόμος ν. 4759/2020 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «ασάφειες» και «δυσλειτουργίες», με αιχμή την εκτός σχεδίου δόμηση και πλήθος άλλων διατάξεων.Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Ο ίδιος παρουσίασε τις νέες πολεοδομικές και χωροταξικές  μελέτες, που δημοπρατούνται το πρώτο εξάμηνο του 2021 με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχέδιο για την απασχόληση των επιστημόνων  Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ

Ο νέος πολεοδομικός και χωροταξικός νόμος του ΥΠΕΝ δέχθηκε πυρά από το σύνολο των εκπροσώπων κομμάτων, της αυτοδιοίκησης και τεχνικών επιστημονικών φορέων, που μίλησαν στην εκδήλωση,  τόσο στη διάσταση ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις τους, όσο και επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι τελικές ρυθμίσεις σε πολλά σημεία τους πάσχουν,

«Δεν ενθουσιαστήκαμε με το νέο Χωροταξικό»

Ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του, ότι «την ΚΕΔΕ δεν την ενθουσίασε το νέο χωροταξικό, κυρίως γιατί απουσίασε από τον διάλογο, και γιατί σε αρκετά άρθρα, η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρήθηκε περιττή». Υπογράμμισε δε, ότι «θεωρήθηκε στα όρια του προσβλητικού, η μη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης,  σε καίρια ζητήματα που αφορούν τις χρήσεις γης, το χώρο,  την κοινωνία την ίδια. Κάτι το οποίο μετάφερα τότε και στον τότε υφυπουργό, τον οποίο αναγκαστήκαμε να καταγγείλουμε κιόλας»

Υπάρχουν περιθώρια για διορθώσεις και αλλαγές

Ο ίδιος ανέφερε, ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνουν αλλαγές, αναφερόμενος σε επαφές που έχουν ξεκινήσει για το ζήτημα τόσο με τον γγ Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ κ. Θ. Μπακογιάννη  όσο και με τη νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Επαφές, οι οποίες βάζουν ξανά στο τραπέζει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και η εκτός σχεδίου που στοχεύουν σε νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση πολιτικής για σημαντικά ζητήματα χωροταξικού και πολεοδομικού χαρακτήρα: «θεωρώ, πως θα πρέπει,  την ύστατη ώρα ή στο ‘’και πέντε’’ να διορθωθούν ζητήματα, τα οποία θίγουν έναν θεσμό βαθιά δημοκρατικό όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Και πρόσθεσε: «Μπορώ να αντιληφθώ ότι υπάρχουν στο παρελθόν ζητήματα με συναδέλφους που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ή δεν πήραν τις αποφάσεις όταν έπρεπε. Αλλά δεν μπορεί αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις συλλήβδην να διαγράφουν την πορεία, τη συμμετοχή των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη χάραξη της χωροταξικής πολιτικής στη χώρα μας». Γεγονός, που όπως είπε, ενισχύεται κι από την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία μιλάει ξεκάθαρα για τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη χάραξη των χρήσεων γης.

Προτεραιότητα στην εκπόνηση των ΤΠΣ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ανέφερε ακόμη, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, λαμβάνοντας υπόψιν ότι όλες οι δημοτικές ενότητες δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και τις ίδιες ανάγκες.  Τόνισε ότι θα πρέπει να απασχολήσει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, υπό το πρίσμα και της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών «που ανησυχούν και διαμαρτύρονται», σε συνεργασία με το υπουργείο. Επίσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του σχεδιασμού αναπτυξιακών πολιτικών, βάσει των νέων προτεραιοτήτων που δημιουργούνται μέσα από έργα υποδομών, φέροντας ως παράδειγμα τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο E65 εξ αφορμής των δεσμεύσεων για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του. Τέλος, ως κρίσιμης σημασίας ζήτημα, υπογράμμισε τη χάραξη πολιτικής των ΟΤΑ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ στο ζήτημα των επικινδύνων –ετοιμόρροπων αλλά και των διατηρητέων κτιρίων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Σάμος ήταν η θλιβερή υπενθύμιση πολιτικών που τόσα χρόνια δεν έχουν χαραχθεί.

«Θέσεις και Αντιθέσεις»

Με συντονίστρια της συζήτησης  την Πολιτικό μηχανικό  Μsc, Μέλος της Διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ κ. Σταυρούλα Αγρίου, η συζήτησε συμπεριέλαβε κρίσεις, σχολιασμό και εκ βαθέων ανάλυση του νέου χωροταξικού – πολεοδομικού νόμου, ο  οποίος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αγρίου,  «πρόκειται για ένα νόμο που περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων οι οποίες διατρέχουν όλες τις κλίμακες και τα επίπεδα σχεδιασμού: Από το κτίριο, έως την εθνική χωρική στρατηγική, τροποποιώντας, πρόσφατους νόμους και ψηφισμένες διατάξεις από την πλειοψηφία της Βουλής.  Με παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανέδειξε τα ουσιώδη ζητήματα που παρουσίασαν όλοι οι ομιλητές, με αιχμή την αποτελεσματικότητα του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Υπογράμμισε ακόμη,  την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των δημόσιων υπηρεσιών τόσο στην προετοιμασία των  προκηρύξεων των διαγωνισμών των πολεοδομικών και χωροταξικών μελετών και έργων, στην επίβλεψη της ορθής υλοποίησης τους, όσο και στον ελεγκτικό ρόλο των υπηρεσιών δόμησης στη διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Τόνισε εμφατικά την ανάγκη διορθωτικών παρεμβάσεων στο νέο νόμο του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή ορθολογικών λύσεων στο δομημένο περιβάλλον, το οποίο όπως ανέφερε, είναι ήδη βεβαρημένο, από τα αποτελέσματα πολιτικών εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Νίκος Ανδρεδάκης : Το ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη του χώρου

Τη θεματική  των παρεμβάσεων άνοιξε ο Α’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νίκος Ανδρεδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για  «υπερπαραραγωγή νόμων» στο πολεοδομικό –χωρικό πεδίο, αναφέροντας , ότι ο τελευταίος νόμος είχε ψηφιστεί πριν από τρία χρόνια, χωρίς να έχει επιτευχθεί η εφαρμογή αλλά και η αξιολόγηση  των  θεσμικών παρεμβάσεων που εγκαθίδρυσε. Υπογράμμισε την πολυδιάστατη επίδραση του χωρικού σχεδιασμού σε κοινωνικοοικονομικό και  περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς όπως είπε, είναι αλληλένδετος με την αναπτυξιακή κατεύθυνση της χώρας. Τόνισε ότι είναι ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη του χώρου, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία υπάρχει μία πολύ μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των περιφερειών. Και ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι  υπάρχει ευθεία σύνδεση του  χωρικού σχεδιασμού με  τα ζητήματα ανασυγκρότησης της οικονομίας, η οποία μετασχηματίζεται βάσει των νέων συνθηκών αρχής γενομένης της οικονομικής κρίσης και εν συνεχεία της πανδημικής. Οπότε εύλογα προκύπτουν ερωτήματα  για την ανάπτυξη, για ποιους γίνεται που στοχεύει.

Πέτη Πέρκα «Αναχρονιστικός  νόμος»

Η αν. τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Πέτυ Πέρκα  ανέφερε  μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της, ότι με το νέο νόμο, ενισχύονται προκλητικά ομάδες συμφερόντων και όχι οι τοπικές κοινωνίες.  Επεσήμανε πως κάθε φορά  που επιχειρείται μία χωροταξική πολεοδομική παρέμβαση ανοίγει η όρεξη επενδυτών, τοπικών, υπερτοπικών παραγόντων για αναπτυξιακές σημειακές ρυθμίσεις. Τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να προσδώσει στο συγκεκριμένο νόμο ένα φιλοπεριβαλλοντικό περίβλημα, αλλά δεν το κατέφερε. Και υπογράμμισε, ότι πρόκειται για ένα νόμο αντιπεριβαλλοντικό και αναχρονιστικό, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του, τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κρίτων Αρσένης: «Χαμένη ευκαιρία ο νόμος»

Ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 κ. Κρίτων Αρσένης, ανέφερε, ότι μέσω του συγκεκριμένου νόμου η χωροταξία κινδυνεύει να χάσει πλήρως την έννοιά της, ενώ το χαρακτήρισε ως χαμένη ευκαιρία. Τόνισε ότι το επίπεδο του συμβιβασμού ήταν πολύ μεγάλο και δεν επιτεύχθηκε αλλαγές που θα έλυναν προβλήματα. Για την εκτός σχεδίου δόμηση, τόνισε, ότι ενώ έχουμε υποχρέωση από το ΣτΕ  για κατάργηση της εκτός σχεδίου, αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι κατάργηση των παρεκκλίσεων με εξαετή τελικά παράταση, που σημαίνει,  ότι δίνεται ένα υψηλότατο κίνητρο στους πολίτες να σπεύσουν να κτίσουν το αγροτεμάχιό τους σήμερα!

Ασπασία Γοσποδίνη: Ταξικό νομοσχέδιο

Ως «ταξικό νομοσχέδιο με εκσυγχρονιστικό μανδύα» χαρακτήρισε το νέο νόμο η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & γραμματέα Δημόσιων Υποδομών του ΚΙΝΑΛ κ. Ασπασία Γοσποδίνη. Ανέφερε, ότι περιλαμβάνει διατάξεις που δεν κινούνται στην κατεύθυνση της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν περαιτέρω τα πυκνοδομημένα κέντρα των ελληνικών πόλεων μέσω της θέσπισης πολεοδομικών κινήτρων όπως ο μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης και το ποσοστό κάλυψης οικοπέδου. Αν και  όπως είπε, η πρόθεση κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις, με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε, απαξιώνει τη μικρή ιδιοκτησία και καταστρέψει τη μεσαία τάξη, διευκολύνοντας την πώληση μικρών ιδιοκτησιών γης και τη συνένωση μεγάλων ιδιοκτησιών.

Ρένα Κλαμπατσέα: Αποσπασματικός & αυταρχικός ο νέος νόμος

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρώην γ.γ Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ κ. Ρένα Κλαμπατσέα  ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο νέος πολεοδομικός νόμος, οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση του χώρου, επιτρέποντας για ορισμένους, παντού, τα πάντα. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο νέος νόμος είναι αποσπασματικός, διακρίνεται από έλλειψη οράματος και συλλογικού στόχου για το σχεδιασμό του χώρου, ως εργαλείο οργάνωσής του, εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή της στο νέο νόμο.

Δημήτρης Ξυνομηλάκης: Συνολική επανεξέταση του ν. 4759

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης, ανέφερε, ότι  η πανδημία και η κρίση δημιουργεί ένα περιβάλλον βαρύ και δεσμευτικό. Υπό αυτό το πρίσμα,  τόνισε ότι Θα πρέπει να αναζητηθεί μία απλοποίηση σχέσεων και διαδικασιών με την πολιτεία. Μίλησε για συνολική επανεξέταση του  ν.4759 και του νέου οικοδομικού κανονισμού σε συνεργασία με το υπουργείο και τους υπόλοιπους επιστημονικούς συλλόγους. Υπογράμμισε, ότι αυτό είναι  κάτι το οποίο δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση. «Εάν δεν γίνει θα έχουμε συνεχώς τέτοια νομοθετήματα τα οποία κάθε δύο τρία χρόνια θα αλλάζουν». Τόνισε ακόμη, ότι υπάρχουν δείγματα για προοπτικές καλύτερης συνεργασίας με τον νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με τον ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, να είναι ανοιχτός  στο διάλογο.

Σοφία Αυγερινού –Κολώνια: Υποβαθμίζεται ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (Σ.Ε.ΠΟ. Χ) κ. Σοφία Αυγερινού Κολώνια, ανέφερε ως σημαντικότερο πρόβλημα του νέου νόμου, ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης γιατί υποβαθμίζεται ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός. Χαρακτήρισε επίσης αποσπασματικό τον σχεδιασμό των Ειδικών Πλαισίων και Σχεδίων που ενισχύονται και κατισχύουν όλων των υπολοίπων. Και έκανε λόγο για αποσπασματικό επίσης fast truck χαρακτήρα πολεοδομικού σχεδιασμού

Αιμιλία Αλεξανδροπούλου: ορθή η αξιολόγηση των ΤΠΧ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων & Χωροτακτών (Σ.Ε.Μ.Π.Χ. Π.Α)  κ. Αιμιλία Αλεξανδροπούλου, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση Υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι ο  νέος πολεοδομικός νόμος, ορθώς έχει εισάγει την υποχρέωση παρακολούθησης και αξιολόγησης των ΤΠΣ.  Εξήγησε ότι αυτή η υποχρέωση θα πρέπει να συνοδεύεται από εργαλεία εφαρμογής ενώ ανέφερε, ότι για να επιτευχθούν οι  στόχοι του,  θα πρέπει να αναπτυχθούν τα ανάλογα εργαλεία, για  ορθότερο σχεδιασμό και διόρθωση αστοχιών.

Βασίλης Μπαρδάκης: ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης του ΤΤΕ πυξίδα του πολεοδομικού σχεδιασμού

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος κ. Βασίλης Μπαρδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του, ότι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης που είναι πρόταση και έργο του ΤΕΕ είναι ο μόνος σωστά επιστημονικός τρόπος πλέον για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα. Τόνισε, ότι  αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να συζητηθούν στη συνέχεια,  ακραία όπως τα χαρακτήρισε,  μέτρα,  που είναι η απαγόρευση της δόμησης σε ολόκληρες περιοχές , «όπως είναι η εκτός σχεδίου δόμηση, με την οποία όπως είπε συμφωνούμε όλοι, αλλά πρέπει να βρεθεί ο τρόπος. Επί τού του, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να προκαλούνται σοβαρές ανατροπές στην περιουσιακή κατάσταση όσων έχουν εκτάσεις σε τέτοιες περιοχές. Ούτε  και να υπάρξει άνιση αντιμετώπιση μεταξύ μεγάλων ή μικρότερων ιδιοκτησιών.  Τόνισε επίσης, ότι στη πολεοδομική νομοθεσία θα πρέπει να δεσπόζουν μέτρα και διατάξεις που αφορούν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

Μιχάλης Καλογιαννάκης: υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες

Ο Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων  Μηχανικών (Π.Σ.Δ. Α.Τ.Μ) κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης έκανε λόγο για ένα τεράστιο νόμο υπό την έννοια της πληθώρας των διατάξεων και πολεοδομικών-θεμάτων που περιλαμβάνει. Η παρέμβασή του επικεντρώθηκε στον χωριό σχεδιασμό. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην εκτός σχεδίου δόμηση, για την οποία όπως δεν μπορείς να τεθούν απαγορεύσεις, αν δεν έχει γίνει νωρίτερα σχεδιασμός στην αντίστοιχη περιοχή. Ανέφερε για το θέμα ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, και τόνισε ότι όσο δεν ολοκληρώνεται ο χωρικός σχεδιασμός της εκάστοτε περιοχής, τόσο οποισδήποτε πολιτικός οποιουδήποτε κόμματος θα ενδίδει σε πολιτικές πιέσεις, δίνοντας παρατάσεις. Ανέφερε ακόμη, ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις σε συνδυασμός με τα συναφή έργα που τρέχουν (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες κτλ), αποτελούν παράγοντες επιτάχυνσης και υποβοήθησης του χωροταξικού σχεδιασμού.

Παναγιώτης Παπαντωνίου:  εκτός  ο σχεδιασμός των Μεταφορών

Ο  Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.)  κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου, αναφέρθηκε  μεταξύ άλλων και στις ελλείψεις του πολεοδομικού νόμου. Ανάμεσα στις οποίες κατέγραψε τη μη συμπερίληψη σχεδιασμού των Μεταφορών σε τοπικό και Περιφερειακό Επίπεδο. Ανέφερε ότι υπάρχει ελλιπής αναφορά στα δίκτυα μεταφοράς και πως δεν εξετάζεται σε βάθος η πολυτροπικότητα και η ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, ως προς τα δίκτυα διασύνδεσης.

Αντώνης Σαμιωτάκης: να περιοριστεί η εκτός  σχεδίου δόμηση

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΠA.Σ.Δ.ΜH.Π.) κ. Αντώνης Σαμιωτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων,  ότι ορθώς, θα πρέπει σταδιακά αν  όχι να καταργηθεί, σίγουρα να περιοριστεί η εκτός  σχεδίου δόμηση. Ωστόσο, εξήγησε, ότι δεν θα έπρεπε να είχε γίνει «με ένα νόμο, με ένα άρθρο», γιατί δικαίως δημιουργήθηκαν αντιδράσεις και υπόνοιες για μεθοδεύσεις από ιδιοκτήτες «οικοπέδων», καθώς τόσα χρόνια όπως υπογράμμισε, η πολιτεία τους καλλιέργησε την νοοτροπία ότι πρόκειται για οικόπεδα και όχι αγροτεμάχια. Ο κ. Σαμιωτάκης τόνισε επίσης για το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένα μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας