Πολιτικές δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
ΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 5 Ιουνίου 2023 Αργύρης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φέτος είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης έγιναν δηλώσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς, τα κόμματα και υποψήφιους βουλευτές αρμόδιους για θέματα περιβάλλοντος.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προτρέπει να απομακρύνουμε τη χρήση των πλαστικών, όσο το δυνατόν από την καθημερινότητά μας, και μας καλεί να «σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής». Όπως επισημαίνει «ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».
Ειδικότερα, στην ανάρτησή της στο Facebook, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει :
«Συζητάμε σε όλους τους τόνους για το περιβάλλον, υφιστάμεθα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναζητούμε λύσεις και πρακτικές που θα αποτρέψουν την περαιτέρω οικολογική υποβάθμιση των φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων. Κι όμως, οι στεριές και οι θάλασσές μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από πολλούς σαν χωματερές, όπου καταλήγουν απορρίμματα κάθε λογής. Καταστρέφουμε οικοσυστήματα και σωρεύουμε σε βυθούς και παραλίες πλαστικά. Υλικά που δεν διασπώνται, παραμένουν αυτούσια στο περιβάλλον, τραυματίζουν, προκαλούν ασφυξία ή και θάνατο στα ζώα της θάλασσας, ενώ τα μικροπλαστικά, τα θραύσματα και οι ίνες του πλαστικού, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και αποτελούν σοβαρή απειλή ακόμα και για την ανθρώπινη υγεία.
Στις πανέμορφες ακτές μας ξεβράζονται τόνοι πλαστικών. Ολόκληρη η Μεσόγειος, «η πρώτη Εδέμ» σύμφωνα με το ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Ατένμπορο, λίκνο πολιτισμού και κέντρο μιας μοναδικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «πλαστική σούπα». Δεν είναι ζήτημα αισθητικής, αλλά επιβίωσης. Ήδη αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αναθεωρεί τη νομοθεσία της για τη διαχείριση αποβλήτων με στόχο τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία.Σήμερα, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, αφιερωμένη φέτος στη ρύπανση από τα πλαστικά, ας τα απομακρύνουμε, όσο το δυνατόν, από την καθημερινότητά μας. Ας σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής. Και ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».
Κυριάκος Μητοστάκης: «τέσσερις δεσμεύσεις» για ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε ανάρτηση του στο twitter ότι: «Η Πράσινη Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός μας».
Ο κ. Μητσοτάκης επισύναψε στην ανάρτησή του σχετική αφίσα της ΝΔ με «τέσσερις δεσμεύσεις»για ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον», οι οποίες είναι:
-Μέσα σε 6 χρόνια το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ
-Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών
-Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκατομμύρια δέντρα
GR-ECO islands, για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών μας
Και σημείωσε ότι η ΝΔ έχει ως βασικό πυλώνα του προγράμματος της την «Πράσινη Ελλάδα», «ώστε μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της πατρίδας μας, αλλά κυρίως να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον».
Διονυσία Αυγερινοπούλου: ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης
«Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023, με κεντρικό σύνθημα #BeatPlasticPollution και με την προτροπή να συμμετέχουμε όλοι στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Καλούμαστε να συμβάλλουμε στην πλανητική προσπάθεια για την αντιμετώπισή της και να υπενθυμίσουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη να ζούμε σε αρμονία με τη φύση, κάνοντας επιλογές προς έναν λιγότερο επιβαρυντικό για το περιβάλλον τρόπο ζωής» σημειώνει σε μήνυμα της η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και υπ. Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ και σημειώνει τα ακόλουθα:
-«Για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης στο χερσαίο και το θαλάσσιο περιβάλλον, διεξάγεται, μάλιστα, αυτές τις ημέρες η 2η Διάσκεψη της Διακυβερνητικής Διαπραγματευτικής Επιτροπής με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός διεθνούς νομικά δεσμευτικού εργαλείου για την ρύπανση από τα πλαστικά, καθώς η πλαστική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Απαιτούνται αποτελεσματικές, ρεαλιστικές και ισχυρές λύσεις, όπως η μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και αντικατάστασή τους με ανθεκτικές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, κατά την πρώτη τετραετία, εφάρμοσε στην πράξη το αίτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, υιοθέτησε σειρά πολιτικών για τον περιορισμό της ρύπανσης από το πλαστικό, αλλά και στοχευμένα μέτρα και πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, την ενίσχυση της χωριστής συλλογής τους, καθώς και την ανακύκλωσή τους. Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα μας έγινε ιδρυτικό μέλος της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας «PAMEx/The Mediterranean: a modelseaby 2030», μιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Παράλληλα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διερευνά και προωθεί καινοτόμες προσεγγίσεις και τεχνολογίες που μπορούν να δώσουν λύσεις σε χρόνια περιβαλλοντικά ζητήματα.
Οι κυβερνήσεις, η επιστημονική κοινότητα, ο ιδιωτικός τομέας και καθένας από εμάς πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης, αναλαμβάνοντας ατομικές και συλλογικές δράσεις.
Ο κάθε ένας από εμάς έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης, μεταξύ άλλων, με:
την προσαρμογή της συμπεριφοράς του, αποφεύγοντας τα πλαστικά μιας χρήσης,
τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών,
την αποφυγή της αγοράς υπερσυσκευασμένων προϊόντων,
την αγορά ειδών με εκτεταμένες χρονικά εγγυήσεις, ώστε να μπορούν να επισκευαστούν, καθώς και
την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση καινοτόμων λύσεων και πρωτοβουλιών.
Η δράση όλων για την πλαστική ρύπανση έχει σημασία. Οι μεμονωμένες ενέργειες στηρίζουν τη συστημική αλλαγή που απαιτείται για τη μετάβαση σε μια λιγότερο εξαρτώμενη από το πλαστικό οικονομία».
Αλέξης Τσίπρας: “Ημέρα συναγερμού για την κλιματική κρίση η Ημέρα Περιβάλλοντος – Η πράσινη μετάβαση να είναι δίκαιη μετάβαση”
«Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος δεν είναι μια μέρα γιορτής αλλά μια μέρα συναγερμού, για την κλιματική κρίση και για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, στον Υμηττό.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα παραμείνει και όλοι οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε μια κατεύθυνση κλιματικής ουδετερότητας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «είναι δυστύχημα που θα καθ’ όλη την περίοδο της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 21ης του Μάη δεν άνοιξε αυτή η συζήτηση. Δεν άνοιξε η συζήτηση ίσως για το πιο κρίσιμο θέμα της επόμενης ημέρας, του αύριο για τον τόπο μας αλλά και για τον πλανήτη».
Υποστήριξε ακόμη ότι είναι κρίσιμο τα κόμματα να αναδείξουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους και εξήγησε: «Είναι κρίσιμο γιατί μπορεί όλοι να ομονοούμε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι θα διαφωνήσουμε στο ποιος πρέπει να πληρώσει το κόστος. Διότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη μετάβαση. Η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να οδηγήσει ούτε σε ενεργειακή φτώχεια ούτε βεβαίως και σε διεύρυνση των ανισοτήτων. Είναι κρίσιμο να πάμε σε μια νηφάλια, συγκροτημένη και ριζοσπαστική πολιτική μεταρρυθμίσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης αλλά και την δίκαιη μετάβαση που σημαίνει κοινωνική στήριξη, κοινωνική πολιτική, ώστε το κόστος να μην το πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα και τα μεσαία στρώματα». Συμπυκνώνοντας υπογράμμισε: «Προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με μια δίκαιη κοινωνική πολιτική. Αυτό νομίζω είναι το μέλλον και η κρίσιμη απάντηση στα προβλήματα του μέλλοντος».
Σωκράτης Φάμελλος: Κάθε ημέρα πρέπει να είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επαναφέρει στη συζήτηση το μεγαλύτερο διακύβευμα των ημερών μας, την επιβίωση της ανθρώπινης κοινωνίας και των οικοσυστημάτων. Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση αναδεικνύουν το έλλειμμα της πολιτικής αλλά και τα αδιέξοδα του ισχύοντος παραγωγικού μοντέλου. Έχουμε καθυστερήσει σε παγκόσμιο επίπεδο να περάσουμε από τα λόγια στα έργα και τα κλιματικά και περιβαλλοντικά προβλήματα μεγεθύνονται, δημιουργώντας φτώχεια, ανασφάλεια, ανισότητες και κοινωνικές συγκρούσεις που πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα τόνισε Σωκράτης Φάμελλος, Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρώην Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και ανέφερε σε δήλωση του τα ακόλουθα:
«Κάθε ημέρα πρέπει να είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον για να πετύχουμε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες. Γιατί το περιβάλλον είναι το κατεξοχήν πολιτικό θέμα της εποχής μας. Και φυσικά αφορά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου γιατί μετά από μία τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη, η «πράσινη» επικοινωνία περισσεύει, αλλά η περιβαλλοντική πολιτική και οι φορείς της έχουν αποδομηθεί πλήρως.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στην επιτάχυνση των δράσεων για την πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία, ώστε να καταπολεμηθεί η πλαστική ρύπανση με στόχο τον μηδενισμό της μέχρι το 2040. Και αυτό απαιτεί νέες τεχνολογίες, ριζική αλλαγή στα πρότυπα παραγωγής, ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και κατάλληλα κίνητρα για αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών από όλους και όλες.
Η χώρα μας, παρά την επικοινωνιακή νομοθέτηση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πλαστικά Μιας Χρήσης, το 2020, κάνει βήματα προς τα πίσω στην ανακύκλωση και στην πρόληψη δημιουργίας πλαστικών απορριμμάτων, καθώς:
-η ανακύκλωση καθυστερεί με οσμή σκανδάλων και παράνομων χρηματοδοτήσεων που ήδη ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ στους δήμους εκλείπει ο εξοπλισμός ανακύκλωσης,
-η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί την καύση των απορριμμάτων, όπως προβλέπεται στον Εθνικό Σχεδιασμό που τροποποιήθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές,
-υπάρχει πλήρης αποτυχία της εφαρμογής του Ν. 4736/2020, με “απαγορευμένα” πλαστικά μιας χρήσης να εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά, τα κίνητρα για επαναχρησιμοποίηση πλαστικών περιεκτών να εφαρμόζονται μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, και την οργάνωση νέων Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης να έχει «κολλήσει» σε ένα καθεστώς πλήρως αδιαφανές και αποδιοργανωμένο.
Σε απάντηση των αποδεδειγμένων σοβαρών προβλημάτων διαφάνειας, διασπάθισης ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων και παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού στην ανακύκλωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτάσσει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα μία πλήρη πρόταση με νέο θεσμικό πλαίσιο, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, με ενίσχυση του ρόλου της Πολιτείας, στήριξη των ΟΤΑ και παροχή των κατάλληλων κινήτρων σε πολίτες και επιχειρήσεις για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης. Για μία κοινωνία της ανακύκλωσης.
Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και των Περιφερειακών Σχεδιασμών επιβάλλεται να προχωρήσει με βάση τις αρχές της πρόληψης και της πλήρους διαλογής στην πηγή, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η χώρα από το αντιευρωπαϊκό μονόδρομο της καύσης των απορριμμάτων που προωθείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, απαιτείται επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση απορριμμάτων, καταργώντας το ρόλο της «διευρυμένης» Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ουσιαστική ενίσχυση των ΟΤΑ προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες τους υποχρεώσεις, αλλά και τις επιχειρήσεις για τον μετασχηματισμό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται επίσης για πλήρη διαφάνεια και απόδοση όλων των σχετικών περιβαλλοντικών τελών και εισφορών (π.χ. πλαστική σακούλα, πλαστικοί περιέκτες) για ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης και ανακύκλωσης και στήριξη της κοινωνίας.
Οι σημερινές περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν επιλύονται με ανέξοδη επικοινωνία αλλά με συστηματική δουλειά και μεταρρυθμίσεις μαζί με όλη την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για μία πράσινη επανάσταση που θα εμπλέκει και θα ενισχύει όλη την κοινωνία και όλη την ελληνική οικονομία, και όχι μόνο τα συμφέροντα που εξυπηρετεί (και) στο χώρο του περιβάλλοντος η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Νίκος Ανδρουλάκης: προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή δημοκρατία
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, Προέδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φέτος είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, ενός πολύ μεγάλου προβλήματος, με σημαντικές επιπτώσεις και στην υγεία μας. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι παράγει 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, με ένα σημαντικό ποσοστό να διαρρέει στο περιβάλλον ρυπαίνοντας τις ακτές μας.
Ταυτόχρονα, η χώρα μας και γενικότερα η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θεωρείται από τις πλέον ευάλωτες του πλανήτη στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, τα πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ήδη μέρος της καθημερινότητας μας.
Την ίδια στιγμή, λόγω της ξηρασίας, που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά τη νότια Ευρώπη, η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων γίνεται ακόμα πιο σημαντική.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει θέσει στο επίκεντρο των πολιτικών και των δράσεων του την προστασία του περιβάλλοντος.
Με τις προτάσεις μας, όπως αυτές για την ενεργειακή δημοκρατία, εστιάζουμε στην αειφόρο ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο για να γίνει η κοινωνία και η οικονομία μας πιο ανθεκτική στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Ο γιορτασμός αυτής της ημέρας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία των επιτελείων του συστήματος, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, που για ακόμη μία χρονιά χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι ίδιοι που την προκαλούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παραπάνω πρωταγωνιστούν αυτήν τη στιγμή στη συνέχιση, κλιμάκωση και επέκταση του ιμπεριαλιστικού πόλεμου ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ γνωρίζουν ότι ο πόλεμος επιφέρει την πιο μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος. Αν αναλογιστούμε τη λεηλασία των φυσικών πόρων, τη μόλυνση του εδάφους και των υδάτων από τους βομβαρδισμούς, την καταστροφή των δασών, μπορούμε εύκολα να συλλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής. Οι περιοχές πολεμικών συγκρούσεων αλλά κι άλλες περιοχές του πλανήτη οδηγούνται σε κατάρρευση.
Είναι οι ίδιοι που εντείνουν τη ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Είναι οι ίδιοι που το μετατρέπουν σε πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά και σε ευκαιρία για να «εμπορευτούν» και τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους.
Αυτή τη στρατηγική της ΕΕ για το περιβάλλον, την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» προωθούν αποφασιστικά και εξειδικεύουν στην Ελλάδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος.
Την ίδια ώρα, η ΕΕ βαφτίζει «πράσινο» το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την πυρηνική ενέργεια, ενώ στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος γενικεύει την πολιτική της εμπορευματοποίησης. Γη, νερά, δάση, αέρας, θάλασσα, παραλίες, βουνά πωλούνται, αγοράζονται, υποβαθμίζονται, καταστρέφονται.
Ολες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα συνέβαλαν για να «απελευθερωθούν» τα επιχειρηματικά σχέδια των ομίλων από κάθε ουσιαστικό έλεγχο, με τις fast track διαδικασίες προς όφελος κυρίως του κατασκευαστικού, τουριστικού κεφαλαίου και των «πράσινων» ομίλων. Δεν μπορούν να κρύψουν όμως τις τεράστιες συνέπειες για την υγεία του λαού, από την αύξηση της φτώχειας, από τη ρυπογόνο και καρκινογόνο καύση των αποβλήτων, από τη βιομηχανική ρύπανση, την εξόρυξη «σπάνιων γαιών», που είναι αναγκαίες στην «πράσινη μετάβαση».
Εχουν γεμίσει άναρχα ολόκληρες περιοχές με γιγαντιαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, που παράγουν ακριβή Ενέργεια, ενώ για την κατασκευή τους καταστρέφονται βουνά, δάση, γη υψηλής παραγωγικότητας, βραχονησίδες και νησιά, χωρίς σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά ή στην προστασία περιοχών ειδικού φυσικού κάλλους. Την ίδια ώρα τα εργατικά – λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνουν το βαρύ κόστος της «πράσινης μετάβασης», ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι «πράσινοι επενδυτές» της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής «πράσινου» εξοπλισμού, υποδομών και εμπορευμάτων.
Την ίδια στιγμή η περιβόητη «αναβάθμιση» της πολιτικής προστασίας, με τη δημιουργία αρμόδιου υπουργείου, αποδεικνύεται χωρίς αντίκρισμα. Δεν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις ώστε να μην ξανασυμβεί ένα νέο Μάτι, μια νέα Μάνδρα, ένας άλλος πύρινος όλεθρος, όπως αυτός στη Β. Εύβοια, στη Β. Αττική, στην Ηλεία.
Οι υποδομές για την πολιτική προστασία του λαού παραμένουν ισχνές. Τα δάση αφήνονται στην τύχη τους. Οι πλημμύρες συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κίνδυνους. Η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία υποχρηματοδοτούνται και παραμένουν υποστελεχωμένες, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 30% των αναγκών σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, ενώ τα μέσα, ιδιαίτερα τα επίγεια, είναι το 1/3 των αναγκαίων.
Η πραγματική διέξοδος για τον λαό βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας: Την εργατική εξουσία, με το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Στον σοσιαλισμό λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στο έδαφος της κοινωνικής παραγωγής, απαλλαγμένης από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της Ενέργειας και των φυσικών πόρων, μπορεί να εξασφαλίσει μια σχετικά ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για αυτή τη διέξοδο, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και ύστερα εμπορεύεται την «προστασία του».
Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά ενάντια στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, ενάντια σε κάθε σχέδιο και πολιτική της άρχουσας τάξης και των κυβερνήσεών της, που επιδεινώνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και των δασών, ενάντια στην – πανάκριβη για τον λαό αλλά κερδοφόρα για τους ομίλους – «πράσινη» Ενέργεια.
Βρίσκεται σταθερά μπροστά στον αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα και στο δυνάμωμα της πάλης ενάντια στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου που βρίσκονται απέναντι στις δικές τους ανάγκες.
Στις 25 Ιούνη, πολλοί περισσότεροι μπορούν και πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα, για να βγει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και στην κάλπικη αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών που θα προωθούν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χάριν της κερδοφορίας των ομίλων».
Η Ελληνικη Λυση: η προστασία της Ελληνικής Γης είναι ύψιστο χρέο
Η Ελληνικη Λυση σε σχετική ανακοίνωση που έχει εκδόσει για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι « η προστασία της Ελληνικής Γης είναι ύψιστο χρέος, το οποίο θα τιμήσουμε στο ακέραιο. Οι δηλώσεις περί «προστασίας του περιβάλλοντος» από αυτούς που καταστρέφουν μεθοδικά την φύση δήθεν για «επενδύσεις», που αλλοιώνουν το φυσικό κάλλος με ανεμογεννήτριες οι οποίες εμπεριέχουν σπάνιες γαίας και στο πέρας της 20ετίας ζωής τους μετατρέπονται σε τοξικά απόβλητα, που αχρηστεύουν εύφορη γη με φωτοβολταϊκά, που επιτρέπουν στα τουρκικά αλιευτικά να νεκρώνουν την γαλάζια μας πατρίδα, που τσιμεντώνουν τον Ιερό Βράχο, συνιστούν τον ορισμό της ύβρεως και της υποκρισίας».
ΜέΡΑ 25: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Για μια πραγματική Πράσινη Μετάβαση
«Η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή επιβίωσης όχι μόνο για την ανθρωπότητα αλλά και για ολόκληρη τη ζωή στον πλανήτη. Το παρασιτικό μοντέλο του καπιταλισμού σπαταλά πόρους του δημοσίου, σπαταλά εργασία, σπαταλά έναν ακόμη συντελεστή της παραγωγής – τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Είναι σαφές πως ο οικολογικός μετασχηματισμός της κοινωνίας είναι πολυδιάστατος, ενιαίος κι όχι αποσπασματικός. Όμως αντί για μαζικές ριζοσπαστικές πολιτικές πράσινης μετάβασης βλέπουμε το πρόβλημα να διογκώνεται στο όνομα της κερδοφορίας, είτε με την κατηγοριοποίηση καταστροφικών πολιτικών ως πράσινων, είτε με το πράσινο ξέπλυμα ρυπογόνων εταιρειών.
Ως ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη αναγνωρίζουμε τη μεταπολεμική ασέλγεια στη φύση, το ότι το περιβάλλον υπήρξε από τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας της ολιγαρχίας και πως είναι το πρώτο που θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους, των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων αγαθών, της απουσίας χωροταξικού σχεδιασμού. Αλλά όλα μπορούν να είναι αλλιώς!
Οι θέσεις του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη:
▪ Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης
Καμία εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν θα έχει όφελος για τον λαό. Τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες θα καταλήξουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (ExxonMobil, Total, κ.ά.), ενώ οι εξορύξεις θέτουν σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή, το περιβάλλον και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Όχι σε νέους πλωτούς σταθμούς LNG.
▪ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο, σχεδιασμό και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία
Αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών μορφών ενέργειας (οικιακά φωτοβολταϊκά, θαλάσσιες ανεμογεννήτριες κ.ά.), με δημόσιο σχεδιασμό, χωροθέτηση και δαπάνη, με σεβασμό στον φυσικό πλούτο και τοπίο, με στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης. Όχι στην καταστροφή των ορεινών όγκων από τα φαραωνικά αιολικά. Όχι στην ακριβή, δηλητηριώδη κι επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια.
▪ Η Ελλάδα να γίνει το Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής και ∆ιανομής Πράσινου Υδρογόνου
Επεξεργασία σχεδίου παραγωγικής βιώσιμης ανασυγκρότησης με τις τοπικές κοινωνίες για τη μετατροπή της Ελλάδας σε Μεσογειακό Κέντρο των Πράσινων Τεχνολογιών. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Πτολεμαΐδα να γίνουν κέντρα παραγωγής και διακίνησης πράσινου υδρογόνου, που θα γίνει η ραχοκοκαλιά του οικολογικού μετασχηματισμού.
▪ Προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων
Από τον Πειραιά μέχρι τη Σύρο και από τη Χαλκιδική μέχρι τον Βόλο και τα Άγραφα αντιστεκόμαστε στην καταστροφή αστικού πρασίνου, τις ψευδεπίγραφες αναπλάσεις, την τσιμεντοποίηση ρεμάτων, τις καρατομήσεις δέντρων, την ξενοδοχοποίηση παραλιών, την αποψίλωση και οικοπεδοποίηση δασών και περιοχών NATURA, τη ρύπανση λιμένων και θαλασσών, την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Η προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας της ατμόσφαιρας και των ελεύθερων δημόσιων χώρων είναι επιτακτικές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπική βουλιμία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Παράλληλα, προστατεύουμε τα δικαιώματα των ζώων και διεκδικούμε την κατάργηση του κυνηγιού, της εκτροφής γουνοφόρων, της μεγα-κτηνοτροφίας και των ανεξέλεγκτων ιχθυοκαλλιεργειών, και της συμμετοχής ζώων σε θεάματα.
▪ Ασφαλής και ∆ημόσια ∆ιαχείριση Απορριμμάτων
Λέμε όχι στην καύση απορριμμάτων και πετ-κοκ, και στους μη ελεγχόμενους ΧΥΤΑ. Αντιπροτείνουμε ολοκληρωμένα συστήματα δημόσιας διαχείρισης απορριμμάτων με αποκέντρωση, έμφαση στο τρίπτυχο REDUCE – REUSE – RECYCLE, πρόληψη, διαλογή στην πηγή, χρήση λιγότερων πλαστικών, πράσινα σημεία, κομποστοποίηση, βιώσιμη αξιοποίηση βιομάζας για παραγωγή ενέργειας, και νέους ΧΥΤΥ με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων και με ενεργό ρόλο των τοπικών κοινωνιών στον σχεδιασμό. Παράλληλα, απαιτούνται σοβαρές μετρήσεις αέριας ρύπανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα και διαρκείς μετρήσεις βαρέων μετάλλων στο έδαφος και διοξινών στις βιομηχανικές περιοχές.
Ενάντια στις καταστροφικές αντιοικολογικές πολιτικές και στο πράσινο ξέπλυμα, το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη αγωνίζεται για μια πραγματική πράσινη μετάβαση στην κατεύθυνση αλλαγής του καταστροφικού νεοφιλελεύθερου υποδείγματος».
Σχετικά Άρθρα
- ΠτΔ -ΥΠΕΝ: συμβολική δενδροφύτευση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών
- Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης: οι στόχοι της Διάσκεψης Οur Ocean
- ΕΕΔΣΑ: δράσεις 365 ημερών για περιβάλλον και κυκλική οικονομία
- ΕΕ: φιλόδοξη πρωτοβουλία για τερματισμό των πλαστικών αποβλήτων
- ΥΠΕΝ: κεντρικός στόχος ο μηδενισμός καύσης ορυκτών καυσίμων
- ΥΠΕΝ: βιωματικό μάθημα στα παιδιά για το περιβάλλον