ecopress
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μην «ανθίσει» από Δήμους «βιομηχανία» προστίμων για ακαθάριστα οικόπεδα και τη διάθεση της βιομάζας, τονίζοντας ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίθηκαν... ΠΟΜΙΔΑ: να μπει τέλος σε πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα και βιομάζα

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μην «ανθίσει» από Δήμους «βιομηχανία» προστίμων για ακαθάριστα οικόπεδα και τη διάθεση της βιομάζας, τονίζοντας ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίθηκαν στην εφαρμογή του μέτρου  ήταν από πραγματική αδυναμία και όχι αδιαφορία και ότι η αποκομιδή της βιομάζας από τους καθαρισμούς είναι υποχρέωση των Δήμων και όχι των ιδιοκτητών.  Κάνει απολογισμό της εφαρμογής του μέτρου και διατυπώνει τρείς προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

Συνολικά 833.722 ιδιοκτήτες ακινήτων ανταποκρίθηκαν στην εφαρμογή του μέτρου καθαρισμού των οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων για προληπτική πυροπροστασία, και η ΠΟΜΙΔΑ είχε καθοριστική συμβολή στην μεγάλη ανταπόκριση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το κόστος καθαρισμών

-«Γενικά οι ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν την τεράστια σημασία του μέτρου και ανταποκρίθηκαν θετικά και αριθμητικά πέρα από κάθε προσδοκία, στο βαθμό του δυνατού, υπό αντίξοες συνθήκες και με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ,  ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε διαφορετικό τόπο ή και στο εξωτερικό. Όσοι δεν ανταποκρίθηκαν δεν ήταν από αδιαφορία, αλλά από πλήρη πρακτική αδυναμία, γι΄αυτό και ελπίζουμε να μην δούμε να ανθίζει καμιά βιομηχανία προστίμων από κάποιους Δήμους της χώρας μας…» τονίζει ο Στράτος Παραδιάς, Δικηγόρος Α.Π. Αθηνών, Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI

Η αποκομιδή της βιομάζας από τους καθαρισμούς υποχρέωση των Δήμων

-«Αυτό που μένει είναι η σταδιακή αποκομιδή της βιομάζας καθαρισμού από τους Δήμους, δεδομένου ότι οι ιδιώτες δεν έχουν ούτε την υποχρέωση (άρθρο 75, παρ. Ιβ’ περ. 4 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ν. 3463/2006, ΦΕΚ Α΄114/8.6.2006, αλλά και άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος), αλλά ούτε και την παραμικρή ουσιαστική δυνατότητα να αναλάβουν οι ίδιοι την αποκομιδή τους!» τονίζει επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

 Τρείς προτάσεις για την επόμενη ημέρα

Παράλληλα σε ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, που υπογράφει ο Στράτος Παραδιάς γίνεται σύντομος “απολογισμό” της επιτυχούς διαδικασίας δήλωσης καθαρισμού των αστικών οικοπέδων στην πλατφόρμα που μόλις έκλεισε. Και παρουσιάζονται τρεις προτάσεις για τον τομέα πυροπροστασίας των δασικών κτισμάτων, για την επόμενη ημέρα οι οποίες έχουν ως εξής:

1.Πλήρης εκλογίκευση των απαιτήσεων για κτιριακές παρεμβάσεις στον τομέα των δασικών ακινήτων.

2.Δραστική απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας στα δασικά ακίνητα με κατάργηση της ανάγκης παρέμβασης «ειδικών επιστημόνων» .

3.Υποβολή και αυτών των δηλώσεων στην υπάρχουσα πλατφόρμα των οικοπέδων, από τους ίδιους τους πολίτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων.

 Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΟΜΙΔΑ έχει ως εξής:

 833.722 ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  κ. Βασίλης Κικίλιας, προχώρησαν εφέτος στον καθαρισμό των οικοπέδων τους και σε δήλωση στη σχετική πλατφόρμα, παρά το αυξημένο λόγω μαζικής ζήτησης κόστος, την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης και την σύγχυση ως προς τα μέτρα και τις αρμοδιότητες, τις διαφορετικές προθεσμίες που ίσχυσαν, το συχνά αστρονομικό κόστος των προδιαγραφών που τέθηκαν για τα δασικά ακίνητα και, τέλος, την άρνηση κάποιων Δήμων να συλλέξουν τα κομμένα κλαδιά, όπως έχουν υποχρέωση. Βασικός λόγος της επιτυχίας ήταν η δυνατότητα των πολιτών για αδιαμεσολάβητη δήλωση στην σχετική πλατφόρμα, χωρίς αμοιβές για αξιολογήσεις, μελέτες κλπ.

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των αστικών οικοπέδων, η επιτυχία για το 2024 ήταν σημαντική και είναι βέβαιο ότι κατά το 2025 το όλο σύστημα θα λειτουργήσει όχι μόνον εγκαιρότερα αλλά και πολύ πιο οργανωμένα, ιδιαίτερα ως προς την ευελιξία της πλατφόρμας, με δεδομένη την σημαντική εμπειρία της εφετινής χρονιάς.

Την προσπάθεια αυτή στήριξε επικοινωνιακά από την πρώτη στιγμή η ΠΟΜΙΔΑ, με όλα τα μέσα που διαθέτει, και κυρίως μέσα από την παρουσία των στελεχών της στα μέσα μαζικής επικοινωνίας (ραδιόφωνο, τηλεόραση) αλλά και την ειδική σελίδα “Πυροπροστασία” της ιστοσελίδας της. Στην ΠΟΜΙΔΑ οφείλεται και ο περίπου διπλασιασμός του αριθμού των δηλώσεων κατά το χρόνο της 15θήμερης παράτασης του Ιουλίου, που δόθηκε από τον Υπουργό κατόπιν εμπεριστατωμένου αιτήματός της. Πεποίθηση μας είναι ότι ο αριθμός των δηλώσεων θα αυξανόταν σε επταψήφιο αν η πλατφόρμα εφέτος έμενε ατύπως ανοικτή για λίγες ακόμη ημέρες, προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα τεράστιο αριθμό πολιτών οι οποίοι έχουν αναθέσει ήδη τον καθαρισμό των οικοπέδων τους σε συνεργεία που όμως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν εγκαίρως, αλλά θα ολοκληρώσουν τον καθαρισμό εντός του Ιουλίου.

Γενικά οι ιδιοκτήτες αντιλήφθηκαν την τεράστια σημασία του μέτρου και ανταποκρίθηκαν θετικά και αριθμητικά πέρα από κάθε προσδοκία, στο βαθμό του δυνατού, υπό αντίξοες συνθήκες και με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ,  ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε διαφορετικό τόπο ή και στο εξωτερικό. Όσοι δεν ανταποκρίθηκαν δεν ήταν από αδιαφορία, αλλά από πλήρη πρακτική αδυναμία, γι΄αυτό και ελπίζουμε να μην δούμε να ανθίζει καμιά βιομηχανία προστίμων από κάποιους Δήμους της χώρας μας…

Αυτό που μένει είναι η σταδιακή αποκομιδή της βιομάζας καθαρισμού από τους Δήμους, δεδομένου ότι οι ιδιώτες δεν έχουν ούτε την υποχρέωση (άρθρο 75, παρ. Ιβ’ περ. 4 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ν. 3463/2006, ΦΕΚ Α΄114/8.6.2006, αλλά και άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος), αλλά ούτε και την παραμικρή ουσιαστική δυνατότητα να αναλάβουν οι ίδιοι την αποκομιδή τους!

Για τα μέτρα που αφορούν τα δασικά κτίσματα

Σε ό,τι όμως αφορά τα μέτρα της πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων (κτισμάτων), αυτά απεδείχθησαν πλήρως ανεφάρμοστα από τους πολίτες λόγω του μαξιμαλισμού τους ως προς την ουσία τους και της γραφειοκρατικής εμπλοκής των πολιτών τόσο κατά τη δήλωση, όσο και κατά την εκτέλεσή τους.

Για την καλύτερη προετοιμασία κράτους και πολιτών και τελικά την αποτελεσματική προστασία από τις πυρκαγιές η ΠΟΜΙΔΑ ενόψει πλέον της επόμενης αντιπυρικής περιόδου επισημαίνει προς τον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος ομολογουμένως δεν ήταν ο εμπνευστής των ανεφάρμοστων αυτών διαδικασιών και μέτρων που αφορούν τα δασικά ακίνητα (κτίσματα), τρεις απόλυτα αναγκαίες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία:

1.Πλήρης εκλογίκευση των απαιτήσεων για κτιριακές παρεμβάσεις στον τομέα των δασικών ακινήτων, μέσα από δημόσιο διάλογο, και αντικατάστασή τους με γνώμονα το τι είναι εφικτό, και όχι τι θα ήταν ιδεατό, αλλά πλήρως ανέφικτο για τους πολίτες, είτε λόγω απαγορευτικού κατασκευαστικού κόστους, είτε λόγω της απύθμενης γραφειοκρατίας που συνεπάγεται η προσπάθεια υλοποίησής τους…

2.Δραστική απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας στα δασικά ακίνητα με κατάργηση της ανάγκης παρέμβασης «ειδικών επιστημόνων» για τη σύνταξη του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της υποχρεωτικής μελέτης πυροπροστασίας, και αντικατάστασή τους από τυποποιημένα μέτρα ανάλογα με το είδος του ακινήτου και την περιοχή στην οποία βρίσκεται αυτό.

3.Υποβολή και αυτών των δηλώσεων στην υπάρχουσα πλατφόρμα των οικοπέδων, από τους ίδιους τους πολίτες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων.

Στράτος Παραδιάς

Δικηγόρος Α.Π. Αθηνών

Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ-UIPI

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας