Πώς να κρατήσετε μακριά τα φίδια από εξοχικές κατοικίες, αυλές και οικόπεδα
ΕιδήσειςΟικιστικάΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 15 Μαΐου 2022 Αργύρης
Από τον Δημήτρη Στριλάκο
Για την αντιμετώπιση των φιδιών ή την απομάκρυνση τους από τις εξοχικές κατοικίες, τις αυλές και τα σπίτια των ανθρώπων ακούγονται ή γράφονται πολλά, αλλά, συνήθως, είναι λάθος…
Ένας απόλυτα σίγουρος και ασφαλής τρόπος που να απωθεί τα φίδια δεν υπάρχει! Και για να τα κρατήσει κανείς μακριά από εκεί που ζει ο ίδιος και η οικογένεια του, πρέπει πρώτα να σκεφτεί όχι τι είναι αυτό που τα απωθεί, αλλά τι είναι αυτό… που τα προσελκύει!
Η καθημερινή ζωή των φιδιών είναι πολύ απλή και χωρίζεται, κυρίως, σε τέσσερα στάδια: θερμορύθμιση, αναζήτηση τροφής, ξεκούραση και αναπαραγωγή.
Κατά 90% οι λόγοι για τους οποίους ένα φίδι θα επισκεφτεί ένα σπίτι, μια αυλή ή μια αποθήκη, είναι γιατί εκεί υπάρχουν… πηγές τροφής ή και κρυψώνες για να φωλιάσει.
Όλη η προσπάθεια, λοιπόν, πρέπει να εστιασθεί, στο πως μπορεί ένα σπίτι να μη γίνει… ελκυστικό για «επίσκεψη» από ένα φίδι.
Και όσο και να ακούγεται περίεργο, για να κρατήσεις μακριά ένα φίδι, πρέπει πρώτα να κρατήσεις μακριά… τα ποντίκια, τα βατράχια, τους γρύλους, τις ακρίδες, τους νεοσσούς των σπουργιτιών κ.λ.π, που αποτελούν τροφή για τα φίδια!
Έτσι, πρέπει να περιορισθούν εντός της αυλής ή του οικοπέδου εκτεθειμένες πηγές τροφής και νερού που μπορεί να προσελκύσουν τρωκτικά και μεγάλα έντομα (το γάλα προσελκύει τα τρωκτικά, ΟΧΙ τα φίδια όπως λέει ένας διαδεδομένος μύθος. Τα φίδια ΔΕΝ πίνουν γάλα!)
Σοροί αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κρυψώνες για ποντίκια πρέπει να απομακρυνθούν, εξωτερικές σχισμές και τρύπες πρέπει να κλείσουν…
Τα φίδια αναζητούν πάντα ένα δροσερό, σκοτεινό και ασφαλές μέρος για να κρυφτούν και να ξεκουραστούν, ειδικά αφού τραφούν.
Γι’ αυτό ο κήπος πρέπει να απαλλαγεί από μεγάλες πέτρες και σορούς ξύλων ή αντικειμένων που δημιουργούν σχισμές, τρύπες και κρυψώνες.
Η ψηλή βλάστηση αποτελεί, φυσικά, ιδανικό βιότοπο για ένα φίδι, γι’ αυτό οι βάσεις των πυκνών θάμνων πρέπει να κλαδεύονται έως και 60cm πάνω από το έδαφος, δημιουργώντας ένα ευδιάκριτο κενό από κάτω τους.
Οι σχισμές των εισόδων του σπιτιού, της αποθήκης ή του υπογείου, πρέπει να φράσσονται ερμητικά. Και βέβαια, μην το παρακάνετε και δημιουργείτε υγρό και δροσερό περιβάλλον για τα φίδια την καλοκαιρινή περίοδο (π.χ. εξωτερικές λιμνούλες, μονίμως βρεγμένο γκαζόν, κτλ).
Οι τρόποι που αποτυγχάνουν
Από στόμα σε στόμα κυκλοφορούν διάφορες τεχνικές για να κρατηθούν μακριά τα φίδια από σπίτια και αυλές, αλλά τις περισσότερες φορές πρόκειται για συμβουλές χωρίς ουσία.
Ας δούμε μερικές από αυτές, που… ΔΕΝ πρόκειται να σας απαλλάξουν από τα φίδια:
– Θειάφι: ενοχλητικό στην οσμή για τον άνθρωπο αλλά και αρκετά τοξικό, χωρίς κανένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών.
-Πετρέλαιο ή βενζίνη: τοξικά για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον, χωρίς κανένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών.
– Ναφθαλίνη: επικίνδυνο υλικό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Δεν έχει αποδεδειγμένο αποτέλεσμα στην απώθηση φιδιών.
Σχετικά Άρθρα
- «Μαύρο φίδι που σ ΄ έφαγε….» – οδηγίες για πρώτες βοήθειες
- Εξοχικές κατοικίες: ποιες περιοχές έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση
- Εξοχική κατοικία: η εξέλιξη τιμών και ζήτησης το 2024
- Οικιστικό πρόγραμμα 1500 κατοικιών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
- Ποια ακίνητα προτιμούν οι αγοραστές, με βάση τα τετραγωνικά
- Σε ιστορικό χαμηλό η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα, επέλαση ξένων αγοραστών