Πως τα δις ευρώ των «Εξοικονομώ» θα πιάσουν τόπο- τι πρέπει να γίνει άμεσα
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧρήμα 31 Ιανουαρίου 2023 Αργύρης
Της Γραμμάτης Μπακλατσή, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού
Στην Ελλάδα σπαταλούνται κονδύλια με το «Εξοικονομώ», γίνονται συνεχώς ανακαινίσεις παλιών κτιρίων και τακτοποιούνται αυθαίρετα, τα οποία από στατικής άποψης είναι προβληματικά και στο μέλλον μπορεί να κριθούν ακατάλληλα. Τι πρέπει άμεσα να γίνει.
Γιατί είναι απαραίτητος ο έλεγχος της Στατικής Επάρκειας. Ποιος ο ρόλος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου. Τι ελέγχουμε στα σπίτια όπου διαμένουμε. Τι προσέχουμε όταν κάνουμε κατασκευαστικές εργασίες. Ποιος ο σκοπός της Μελέτης Στατικής Επάρκειας. Πότε κρίνεται υποχρεωτική η μελέτη. Πότε απαιτείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας αυθαιρέτων. Τί περιλαμβάνει η εργασία του μηχανικού. Δείτε εδώ στο ecopress
Πρόσφατα έγινε viral στο διαδίκτυο η εικόνα ενός μπαλκονιού ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, που κρέμονταν πάνω από τα κεφάλια των περαστικών. Το περιστατικό παραπέμπει στην ελλιπή συντήρηση των κτιρίων, κατασκευαστικά λάθη κατά περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν αλλά οπωσδήποτε η αποκόλληση ενός μπαλκονιού από μία κατασκευή συνδέεται με την στατική επάρκεια τμήματος η ολόκληρου του κτιρίου.
Είναι γεγονός ότι χιλιάδες είναι και τα παλιά και παραμελημένα κτίρια στην Ελλάδα, τα οποία είναι υψηλής επικινδυνότητας και δεν υπάρχει αντιμετώπιση στο θέμα από πλευράς πολιτείας.
Το 70% των κτιρίων της χώρας μας έχει χτιστεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή με παλαιότερους κανονισμούς και η στατική επάρκεια τους έναντι σεισμού είναι αβέβαιη.
Κι όμως, στην Ελλάδα σπαταλούνται κονδύλια με το «Εξοικονομώ», γίνονται συνεχώς ανακαινίσεις παλιών κτιρίων και τακτοποιούνται αυθαίρετα, τα οποία από στατικής άποψης είναι προβληματικά και στο μέλλον μπορεί να κριθούν ακατάλληλα.
Το κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει στην ιδιοκτησία του καθενός και να επιβάλλει, χωρίς μάλιστα να μπορεί να πληρώσει, την στατική αναβάθμιση των κτιρίων. Οφείλει, όμως, να προσανατολίσει τον πολίτη, να τον ευαισθητοποιήσει και να του δώσει τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία.
Επίσης ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όταν θέλει να ανακινήσει ένα κτίριο ή να αλλάξει την χρήση του ή ακόμα και να αγοράσει ένα ακίνητο, θα πρέπει να συμβουλεύεται τον αρμόδιο μηχανικό, που θα κάνει τον τεχνικό έλεγχο και θα του προτείνει τις απαραίτητες λύσεις.
Οι εξαγγελίες που ξεχάστηκαν
Σημειώνεται ότι, μετά τον σεισμό στη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020, όπου καταπλακώθηκαν δύο νέα παιδιά από την κατάρρευση παλιού κτιρίου, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι άμεσα θα εξασφάλιζε χρηματοδοτήσεις για την κατεδάφιση των επικινδύνων κτιρίων και την αναστήλωση, επισκευή και επανάχρηση των διατηρητέων που καταρρέουν . Όμως κι αυτό ξεχάστηκε και καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Προτάσεις
Αυτό που πρέπει άμεσα να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία είναι:
– Αναμόρφωση του Κανονισμού Επεμβάσεων, ώστε να τεθούν περισσότεροι και ρεαλιστικότεροι στόχοι σεισμικής αναβάθμισης των κτιρίων, έναντι των υψηλών στόχων που προβλέπονται στον ΚΑΝΕΠΕ, αλλά δεν εφαρμόζονται. Δηλαδή «έναντι της απαίτησης πχ ένα παλαιό κτίριο με τον κανονισμό του ‘ 59 να πιάσει τους στόχους μίας καινούργιας κατασκευής, γεγονός συνήθως τεχνικά δύσκολο, πρακτικά και οικονομικά αδύνατον, που οδηγεί σε στρεβλώσεις, καλό θα ήταν να πετύχει σε ενδιάμεσες κατηγορίες βελτίωση της δομικής του κατάστασης και προστασίας του από τις συνέπειες του σεισμού».
– Κατάταξη της τρωτότητας των κτιρίων σε κατηγορίες, ανάλογο με αυτό της ενεργειακής κατάταξης (Α+, Α, Β+,Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η) με επιστημονική μέθοδο. Με βάση την κατηγορία σεισμικής κατάταξης του κάθε κτιρίου, θα αποτυπώνεται ο βαθμός επάρκειας του κτιρίου σε σεισμό, όπως επίσης και το εκτιμώμενο κόστος- όφελος, αν το κτίριο με βάση την κατηγορία του, πάθαινε ζημιές από σεισμό.
– Οικονομικά και φορολογικά κίνητρα σεισμικής βελτίωσης ιδιωτικών κτιρίων.
Όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, θα θεσπιστούν κίνητρα και φοροαπαλλαγές σε περίπτωση σχετικής ενίσχυσης των κτιρίων που διατρέχουν κίνδυνο βλαβών από σεισμό με έκπτωση φόρου 50% για τις δαπάνες επεμβάσεων και μέγιστο φορολογικό όφελος έως 100.000 ευρώ ανά κτίριο.
Για τα εγκαταλειμμένα και επικίνδυνα κτίρια
Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, που θα δίνει τη δυνατότητα γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των εγκαταλελειμμένων κτηρίων από τους δήμους ή και άλλους φορείς, χωρίς το ιδιοκτησιακό καθεστώς να λειτουργεί απαγορευτικά.
Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται άμεσα από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.
Για του ιδιοκτήτες διατηρητέων
– Στήριξη των ιδιοκτητών διατηρητέων κτισμάτων, με χορήγηση άτοκων δανείων, ένταξη σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ή το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
– Ενίσχυση των ιδιοκτητών με επιδότηση των απαιτούμενων μελετών κ.α.
– Ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης (ΜΣΔ) με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτισμάτων να αποζημιώνονται για το σύνολο του συντελεστή δόμησης, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου. Αυτό θα τους δώσει τη χρηματική δυνατότητα να προβαίνουν στην συντήρηση και επισκευή του διατηρητέου κτιρίου.
Σχετικά Άρθρα
- Ο έλεγχος της στατικής επάρκειας κτιρίου
- Έλεγχος στατικής επάρκειας κτιρίου: πότε και γιατί είναι απαραίτητος
- Αυθαίρετα: μείωση προστίμου με ενεργειακή αναβάθμιση και στατική ενίσχυση
- Mε ταυτότητα κτιρίου από τον Απρίλιο αυθαίρετα, μεταβιβάσεις, «Εξοικονομώ»
- Ανακαίνιση κτιρίου: οδηγός για τις απαιτούμενες άδειες και ασφαλείς εργασίες
- Ταυτότητα κτιρίου: το κόστος στον πολίτη και η ευθύνη στον μηχανικό