ecopress
Πως θα λειτουργήσει το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών παρουσίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας... Πως θα λειτουργήσει το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

Πως θα λειτουργήσει το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών παρουσίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι «είναι ίσως μία από τις κορυφαίες εκφράσεις επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Θεωρώ ότι το RescEU, δηλαδή το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, είναι ίσως μία από τις κορυφαίες εκφράσεις επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών και των ευρωπαίων πολιτών, αλλά την ίδια στιγμή είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτό που συζητάμε για χρόνια, δηλαδή την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.»

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων –σύμφωνα με το ΑΠΕ- ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, που συμμετείχε σε ημερίδα στην Πάτρα, με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι – Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον» και την οποία οργάνωσαν οι ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος, εκ μέρους της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Γιώργος Κύρτσος, εκ μέρους της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αναφερόμενος ο Χρήστος Στυλιανίδης στο νέο σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, είπε ότι «με την αναβάθμιση αυτού του μηχανισμού κάνουμε μία μεγάλη θετική αλλαγή για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Παράλληλα σημείωσε ότι «χρειάζεται περαιτέρω οικονομική ενίσχυση από τα ευρωπαϊκά ταμεία, για αυτό και οι χώρες που συνεισφέρουν, αποδέχτηκαν την αναγκαιότητα της αναβάθμισης, η οποία ως πρώτο μεγάλο βήμα αφορά κατά κύριο λόγο τις πυρκαγιές». Επίσης, διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε επόμενο στάδιο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του μηχανισμού και στα θέματα που αφορούν το ιατρικό πεδίο, αλλά και στα θέματα που αφορούν άλλες φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, σεισμούς, κ.α.

Όσον αφορά στη λειτουργία του νέου μηχανισμού, ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι «από το καλοκαίρι πιστεύω πως θα είμαστε έτοιμοι, έτσι ώστε εάν μας προκύψουν άμεσες ανάγκες παραχώρησης και δυνατότητα ενίσχυσης και βοήθειας χωρών -μελών λόγω πυρκαγιών, θα είμαστε πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί από ότι είμαστε τώρα».

Σε αυτό το σημείο ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στην λειτουργία του μέχρι τώρα μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι αυτός βασιζόταν σε μία εθελοντική βάση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών.

Όπως εξήγησε, «σε περιπτώσεις όπου είχαμε ταυτόχρονη εμφάνιση πυρκαγιών σε όλο τον νότο, σε όλη τη Μεσόγειο δεν επαρκούσαν τα εθνικά μέσα για να υπερασπίσουν και να σώσουν ζωές στην κάθε χώρα, αλλά και να δώσουν βοήθεια μέσω της εθελοντικής συνεισφοράς» και συνέχισε ότι «τώρα με την αναβάθμιση του νέου μηχανισμού θα υπάρχει η δυνατότητα μέσα από ένα καλύτερο συντονισμό και με ενίσχυση των επιχειρησιακών μέσω να ξεπεράσουμε τις παλιές δυσκολίες».

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τις φωτιές στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2017, λέγοντας πως «παρόλο που τα κράτη-μέλη ήθελαν να βοηθήσουν, δυστυχώς επειδή αντιμετώπιζαν τις ίδιες καιρικές συνθήκες, τα ίδια προβλήματα δεν μπόρεσαν να σταλούν τότε αεροπλάνα και άλλες δυνάμεις για να βοηθήσουν την Πορτογαλία».

Όπως τόνισε, «αυτά δεν πρέπει να ξανασυμβούν και όπως είπε και ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είμαστε εδώ για να λέμε συλλυπητήρια, αλλά είμαστε εδώ για να πούμε στον Ευρωπαίο πολίτη ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών».

Επίσης ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους υπουργούς που ήταν υπεύθυνοι μέσα από όλη τη διαδικασία για να αναβαθμίσουμε το μηχανισμό, καθώς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που με στήριξε σε αυτήν την προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, τόνισε ότι «το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε με τη σημερινή εκδήλωση, είναι ότι χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που προστατεύει και είναι κοντά στον πολίτη με συγκεκριμένες πολιτικές και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Επίσης, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε στην Ελλάδα πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν σχέση με ζητήματα Πολιτικής Προστασίας μετά τις πρόσφατες τραγωδίες στην ανατολική και την δυτική Αττική, αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ταυτόχρονα είπε ότι «έχουμε νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και επομένως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν μία Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στην καθημερινότητά τους, πιο κοντά στις ανάγκες τους».

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος είπε ότι «το νέο σύστημα θα λειτουργήσει πάρα πολύ καλά σε χώρες οι οποίες έχουν μία διοίκηση που μπορεί να το αντέξει» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που έχει αυτή τη διοίκηση. Διότι εάν έχεις 42 υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αναλάβει, αν πάρει φωτιά, το Μάτι, η Πάρνηθα, η Πεντέλη, καταλαβαίνετε πως οποιοσδήποτε ευρωπαϊκός σχεδιασμός, οποιοδήποτε μέσα και να έχουμε στη διάθεση μας, θα καταλήξουμε πάλι στο ίδιο. ‘Άρα το καθήκον όλων είναι μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια. Το κεντρικό κράτος να μην έχει το δάχτυλό του παντού. Και από κει και πέρα η συμμετοχή στο RescEU να είναι υποχρεωτική, να καταθέτεις σχέδιο και μόνο τότε να παίρνεις μέρος σε αυτό το πανευρωπαϊκό σύστημα».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας