ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανοιχτό και αστάθμητο παραμένει το θέμα, πως  και πότε θα πληρωθούν οι 180.390 επιστήμονες την αποζημίωση των 600 ευρώ, για την... Πότε και πως θα πληρωθούν οι επιστήμονες το επίδομα των 600 ευρώ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανοιχτό και αστάθμητο παραμένει το θέμα, πως  και πότε θα πληρωθούν οι 180.390 επιστήμονες την αποζημίωση των 600 ευρώ, για την οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ότι «θα καταβληθεί κανονικά χωρίς προϋποθέσεις», ανακοινώνοντας ταυτοχρόνως  στις 22 Απριλίου 2020 την κατάργηση των προγραμμάτων τηλεκαταρτισης.

Οι σχετικές αποφάσεις και ανακοινώσεις παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ από τις πληροφορίες που έρχονται στην επιφάνεια προκύπτει ότι προς το παρόν αναζητείται τόσο η πηγή χρηματοδότησης, όσο και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πληρωμής της αποζημίωσης, ενώ είναι ανοιχτό και το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές και  όλα δείχνουν ότι  η καταβολή της αποζημίωσης στους επιστήμονες, στην καλύτερη περίπτωση παραπέμπεται για τα μέσα Μαΐου.

Οι  επιστήμονες, μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης, που ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων για την απαξιωτική διαδικασία στην οποία υποβλήθηκαν και τελικά καταργήθηκε υφίστανται ξανά διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους. Δηλαδή τους επιφυλάσσεται χαμηλότερη αποζημίωση των 600 ευρώ, έναντι του επιδόματος των 800 ευρώ, που καταβάλλεται σε όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους και σε κάθε περίπτωση θα  πάρουν το επίδομα τελευταίοι από όλους τους άλλους πληττόμενους κλάδους εργαζομένων και επαγγελματιών και μάλιστα μετά το πρώτο κύμα άρσης μέτρων της «καραντίνας».

Υπουργική απόφαση

-«Εντός της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη διαδικασία πληρωμής των 600 ευρώ στους επιστήμονες», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το Σάββατο 25 Απριλίου 2020 σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Ο κ. Βρούτσης έρριξε το βάρος των δηλώσεων του να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, λέγοντας ότι “η κυβέρνηση ακούει, σέβεται και τιμά, τους επιστήμονες” ενώ χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται.

Πηγή χρηματοδότησης

Από την πλευρά του ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι  τα χρήματα που απαιτούνται θα δοθούν  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόνοια,  ώστε να μπορέσει να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό, και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους οι οποίοι εξασφαλίστηκαν μεν μέσα στον Απρίλιο, αργότερα όμως από την προκήρυξη του προγράμματος.

Πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ αναφέρουν ότι θα απαιτηθεί διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς  με τους θεσμούς και τις διαχειριστικές αρχές  για την εξασφάλιση έγκρισης χορήγησης της δαπάνης του προγράμματος στους ωφελούμενους επιστήμονες, προκειμένου αυτές να καλυφθούν μετά την κατάργηση του χρηματοδοτούμενου προγράμματος τηλεκατάρτισης του ΕΣΠΑ,  ως νέα δράση στήριξης πληττόμενων κλάδων από  την πανδημία επίσης από πόρους του ΕΣΠΑ.

Πράγμα που οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί με πολιτική διαπραγμάτευση αλλά εκφράζουν ανησυχία και επιφυλάξεις ως προς την ταχύτητα  των σχετικών αποφάσεων και εξηγούν ότι αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση στρέφεται στους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για να γίνουν σε ορατό χρόνο οι πληρωμές.

Σημειώνεται σχετικά ότι σύμφωνα με την έγκριση στο πλαίσιο χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης τηλεκατάρτισης που καταργήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 192.965.940 ευρώ και ότι το φυσικό αντικείμενό της δράσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.05.2020 και το οικονομικό μέχρι τις 30.07.2020.

Ξανά αιτήσεις;

Στο μεταξύ αντικρουόμενες είναι και οι πληροφορίες, που έρχονται στο φως για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τις πληρωμές των επιστημόνων. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 22 Απριλίου που καταργήθηκε το πρόγραμμα είχαν υποβάλλει αιτήσεις συμμετοχής συνολικά  170.000 επιστήμονες, μέσω ΚΕΚ και από αυτούς μόνον 11.000  έχουν πάρει την προκαταβολή των 400 ευρώ, ενώ την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 το πολύκροτο  πρόγραμμα τηλεκατάρτισης τερματί­στηκε και τυπικά με απόφαση του υπουρ­γού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Ο «Ελεύθερος Τύπος έγραψε ότι  ορίζοντας πληρωμών είναι πλέον το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου,  με όλο το ποσό σε μία δόση σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό που εξετάζει το υπουργείο Ερ­γασίας είναι να αξιοποιήσει τα στοιχεία (τραπεζικοί λογαριασμοί. ΑΦΜ. κ,ά.) των δικαιούχων που έχουν περαστεί από τα κέντρα κατάρτισης στην αντίστοι­χη πλατφόρμα του υπουργείου (www. e4eaming.yeka.gr) ώστε να προχωρήσει στην άμεση πληρωμή των 600 ευρώ, εκτός προγράμματος, ή να δημιουργή­σει μια νέα πλατφόρμα όπου θα κάνουν όλοι νέες αιτήσεις (χωρίς χρονοτριβή και μεσάζοντες) προκειμένου να δοθεί το 600άρι απευθείας σε όλους. Δηλαδή είναι ανοιχτό το θέμα να μπουν οι επιστήμονες σε έναν νέο κύκλο υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Απλήρωτα τα ΚΕΚ

Το θέμα αυτό σχετίζεται και με τον τρόπο, που θα αντιμετωπιστούν τα 399 ΚΕΚ, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, τα οποία έχουν νόμιμες αξιώσεις καθώς έχουν δημιουργήσει έξοδα για την συμμετοχή τους σε όλο το φάσμα της διαδικασίας και αναμένουν ανακοινώσεις εάν και πως θα αποζημιωθούν.

O Γ. Βρούτσης

Ο  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι υποστήριξε  ότι το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher) καταργήθηκε, λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες θα λάβουν τα 600 ευρώ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία ήταν απόλυτα διαφανής και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει συνεργάτης του γραφείου του που να έχει σχέση -άμεση ή έμμεση- με τους φορείς κατάρτισης.

800 ευρώ

Αναφορικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι, ήδη, έχουν πληρωθεί 686.000 εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη. «Αυτό ήταν το πρώτο “κύμα” πληρωμών» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι, την Τρίτη, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, θα καταβληθεί σε 105.875 εργαζόμενους, με το συνολικό κονδύλι να ανέρχεται στα 84 εκατ. ευρώ.

Ψηφιακή σύνταξη

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, στο χρονικό διάστημα του ενός έτους, μαζί με τον διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), Χρήστο Χάλαρη, δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις, μέσα από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και πλέον η ψηφιακή σύνταξη έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά. Όπως είπε, υπογράφηκε η υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας το 40% των νέων συντάξεων προς απονομή θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα από ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι πρώτες κατηγορίες συντάξεων που εντάσσονται στο ψηφιακό σύστημα, είναι οι συντάξεις του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτρόφοι, αλιείς και γεωργοί) και οι συντάξεις αιτίας θανάτου.

Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε ο αρμόδιος υπουργός, οι συνταξιούχοι αυτών των δύο κατηγοριών που είναι σε αναμονή της σύνταξής τους, με εκκρεμή την έκδοσή της, από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία ψηφιακή αίτηση στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και να λάβουν τη σύνταξή τους αυτόματα.

«Η απονομή των νέων συντάξεων θα πηγαίνει με e-mail στο σπίτι σε λίγα δευτερόλεπτα» τόνισε ο κ. Βρούτσης, εκτιμώντας ότι, έως το τέλος του 2020, το 55% των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά και, έως το τέλος του 2021, το ποσοστό θα αγγίξει το 80%-85%.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας