Πότε πάνε στη Βουλή οικιστικές πυκνώσεις, τράπεζα γης, Κτηματολόγιο
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 24 Ιανουαρίου 2020 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Ο νομοθετικός προγραμματισμός του ΥΠΕΝ προβλέπει άμεσα οι ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ η ψηφιακή τράπεζα γης και τα κλιμακωτά πρόστιμα του Κτηματολογίου ακολουθούν.
«Σπάει» σε δύο κομμάτια το νομοθετικό έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας και σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατη πηγή του ΥΠΕΝ ετοιμάζεται το Φεβρουάριο να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις.
Στο ίδιο νομοσχέδιο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα περιληφθούν επίσης νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες θα ρυθμίζουν νέο καθεστώς λειτουργίας για τις προστατευόμενες περιοχές και διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, όπως επίσης και νέο πολεοδομικό καθεστώς για τις περιοχές Natura.
Η ανώτατη πηγή του ΥΠΕΝ αναφέρει ακόμη ότι σειρά άλλων θεμάτων, πολεοδομίας και χωροταξίας, όπως για την ψηφιακή τράπεζα γης, το χωροταξικό σχεδιασμό και για το Κτηματολόγιο διαχωρίζονται από το νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου και θα προωθηθούν με ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ σε επόμενο στάδιο, μάλλον στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Οικιστικές πυκνώσεις
Στο δημοσιογραφικό ερώτημα πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων από τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, η απάντηση που δίνεται είναι ότι «οι ρυθμίσεις που θα περάσουμε στη Βουλή θα είναι απόλυτα συμβατές με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Στο ΥΠΕΝ έχει συσταθεί υπό το γενικό γραμματέα Κ. Αραβώση νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου να καταθέσει νομοθετική πρόταση για τα θέματα των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων. Σε προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα των συσσωρευμένων ενστάσεων στις 110 Επιτροπές Αντιρρήσεων που έχουν συσταθεί αλλά δεν συνεδριάζουν, τα πρόδηλα σφάλματα που δεν συμπεριλαμβάνονται κατά τη μερική κύρωση των χαρτών και βέβαια οι οικιστικές πυκνώσεις, που μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ αποτελούν μεγάλο ανοιχτό θέμα για εκατοντάδες χιλιάδες δασικά αυθαίρετα.
Το ΣτΕ
το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη στη Λάρισα γιατί δεν εξετάστηκαν από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων οι αιτήσεις πολιτών για πρόδηλα σφάλματα. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε σε όλη την επικράτεια όπου ίσχυε η ίδια διαδικασία και επομένως φαίνεται να αποτελεί δεδικασμένο για όλη τη χώρα.
Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας σχετικά με την κατεδάφιση αυθαιρέτων εντός των λεγάμενων οικιστικών πυκνώσεων ήταν η τελευταία σειράς αποφάσεων που έχει εκδώσει το ΣτΕ την τελευταία περίοδο, μέσω των οποίων αναγκάζει την Πολιτεία να ξαναγράψει τη νομοθεσία που αφορά στη διαδικασία σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Την προηγούμενη άνοιξη, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4280/2014 και 4467/2017, σύμφωνα με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εξαγοράσουν την έκταση που έχει εκχερσωθεί παράνομα και την οποία καλλιεργούσαν.
Την ίδια περίοδο η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε τις διατάξεις των νόμων 3889/2010 και 4389/2016 ως αντισυνταγματικές. Οι διατάξεις αφορούσαν στις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ υπενθύμιζε ότι η κατάρτιση δασολογίου είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους. Επιπλέον έκανε αναφορά στην εξαίρεση των «οικιστικών πυκνώσεων» η οποία δεν υπαγορευόταν από κανένα σκοπό δημοσίου συμφέροντος και είναι απρόσφορη για την επιτάχυνση της κύρωσης των δασικών χαρτών. Τον Σεπτέμβριο, με νέα απόφαση κρίθηκε ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμη αντίρρηση κατά των δασικών χαρτών, ακόμη και όταν υπάρχουν ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά κριτήρια. Επιπροσθέτως το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη στη Λάρισα γιατί δεν εξετάστηκαν από τις Επιτροπές Αντιρρήσεων οι αιτήσεις πολιτών για πρόδηλα σφάλματα. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθήθηκε σε όλη την επικράτεια όπου ίσχυε η ίδια διαδικασία και επομένως φαίνεται να αποτελεί δεδικασμένο για όλη τη χώρα.
Κτηματολόγιο
Ο προγραμματισμός του ΥΠΕΝ να προωθηθούν οι ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο σε επόμενο στάδιο, συνδυάζεται με τις εξελίξεις που σημειώνονται στην πορεία του κτηματογράφησης. Σχετικά δείτε εδώ όπως έγραψε το ecopress η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες του Κτηματολογίου, η συμμετοχή των οποίων στις υπό κτηματογράφηση περιοχές κυμαίνεται σε ποσοστό άνω του 70% δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και νέα δεδομένα για την επιβολή των νέων κλιμακωτών προστίμων για εμπρόθεσμες δηλώσεις.
Το ΥΠΕΝ είχε ανακοινώσει ότι τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα θα νομοθετηθούν και θα ισχύσουν από τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο θα περιληφθούν σε σχέδιο νόμου το επόμενο προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Σχετικά Άρθρα
- Συλλογικό έργο «Δασικοί Χάρτες: νομοθετικό πλαίσιο και πρακτική εφαρμογή»
- Δασικά αυθαίρετα: γιατί από 1 εκατ. έγιναν μόλις 350 αιτήσεις τακτοποίησης
- ΥΠΕΝ: πότε ανοίγει η πλατφόρμα τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων
- ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για δασικούς χάρτες και νέες δασικές πολιτικές
- ΓΓ Δασών για δασικά αυθαίρετα: τακτοποιούνται για 30 χρόνια, αφού ελεγχθούν
- Δασικά αυθαίρετα: αίτηση τακτοποίησης και για οικολογικά ευαίσθητες περιοχές