Πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο στα δίκτυα της ΔΕΔΑ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΥποδομές 4 Μαρτίου 2021 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Σημαντικές καινοτομίες και πρωτοποριακές εφαρμογές τεχνολογιών μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου ενσωματώνουν τα δίκτυα στη Δυτική Ελλάδα που θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται μέσα στο 2021.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), Μάριος Τσάκας σε διαδικτυακή εκδήλωση, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται οδικώς σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο σε υγροποιημένη μορφή, μέθοδος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα αποθηκεύεται και θα αεριοποιείται σε επιτόπιες εγκαταστάσεις, έργο (αποθήκευση σε επίπεδο πόλης) που επίσης είναι πρωτοποριακό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2026, οπότε προβλέπεται να φθάσει στην Πάτρα η επέκταση του δικτύου υψηλής πίεσης που σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ, και η πόλη θα τροφοδοτείται με αέριο αγωγού, ο εξοπλισμός αποθήκευσης και αεριοποίησης θα αποξηλωθεί και θα μεταφερθεί σε άλλη πόλη της χώρας για να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο.
Επιπλέον οι αγωγοί κατασκευάζονται με πρόβλεψη για δυνατότητα μεταφοράς βιομεθανίου και υδρογόνου που είναι οι “πράσινες” επιλογές που θα αντικαταστήσουν τα επόμενα χρόνια το φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της πολιτικής απανθρακοποίησης της οικονομίας. Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Τσάκας, εξετάζονται ήδη οι προοπτικές παραγωγής βιομεθανίου σε περιοχές πλησίον των δικτύων της ΔΕΔΑ.
Τα έργα για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα έχουν προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή 210 χιλιομέτρων δικτύου στις τρεις πόλεις, που θα καλύψουν τις ανάγκες περισσότερων από 12.000 νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιομηχανιών. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του δικτύου υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ προς την Πάτρα θα επιτρέψει την κατασκευή δικτύων και σε άλλες πόλεις της περιοχής.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2020 – 2024 περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 300 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή δικτύων διανομής σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα.
Σχετικά Άρθρα
- ΔΕΔΑ: αυτοψία στα έργα δικτύων φυσικού αερίου Δ. Μακεδονίας
- To πρώτο χωριό υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία
- Κίνητρα για παραγωγή βιομεθανίου-οι προτάσεις της ΔΕΔΑ
- ΔΕΔΑ: ξεκίνησε το έργο σύγχρονης τεχνολογίας LNG στη Δυτική Ελλάδα
- ΔΕΔΑ: σε πλήρη εξέλιξη η επέκταση δικτύων διανομής φυσικού αερίου
- Το φυσικό αέριο «πάει» στο Ναύπλιο και το Άργος