ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Την άμεση ενεργοποίηση του θεσμού «αναδόχου αναδάσωσης», για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων  και για αναδασώσεις στις καμένες εκτάσεις από τεχνικές εταιρίες... Πρωθυπουργός: για ανεμογεννήτριες και τεχνικές εταιρίες στα καμένα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Την άμεση ενεργοποίηση του θεσμού «αναδόχου αναδάσωσης», για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων  και για αναδασώσεις στις καμένες εκτάσεις από τεχνικές εταιρίες και ιδιώτες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «προτιμώ να αναθέτω έργα από τα να συλλέγω χρήματα και δωρεές» και σημείωσε ότι η «είσοδος ιδιωτών για έργα σε καμία περίπτωση δεν αντιστρατεύεται το δημόσιο χαρακτήρα του δάσους».

Ο  πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ δεν θα γίνονται αιολικά στα μικρά νησιά και τα ψηλά βουνά.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός πήρε θέση στη δημόσια συζήτηση,  που συνδέει τις μεγάλες πυρκαγιές με σχεδιασμούς εγκατάστασης ανεμογεννητριών,  λέγοντας ότι «αυτή η συζήτηση και είναι παντελώς ανυπόστατη»  και ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί αλλά είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης», επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε αυτή την επιχειρηματολογία έχουν συναντηθεί υπόγεια ρεύματα της κοινωνίας,  με κοινά χαρακτηριστικά την  αρνητική στάση τους στις εξελίξεις, όπως είναι οι αντιεμβολιαστές και άλλοι.

Εξαιρούνται τα αιολικά από μικρά νησιά και ψηλά βουνά

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα προχωρήσουμε σε επιθετική διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας, πράγμα που σημαίνει περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχετικά με εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών,  τονίζοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών».

Για την ανάπτυξη των έργων και επενδύσεων ΑΠΕ ο κ Μητσοτάκης είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αναθεώρηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, ώστε «να ξεκαθαριστούν οι ζώνες στις οποίες μπορούν και πρέπει και οι περιοχές που με συγκεκριμένα κριτήρια δεν θέλουμε να τοποθετηθούν ΑΠΕ», αναφέροντας ότι «η κατεύθυνση είναι να εξαιρεθούν από την εγκατάσταση κυρίως αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών τα μικρότερα νησιά και τα ψηλά βουνά», σημειώνοντας επίσης ότι θα αναπτυχθούν και θαλάσσια αιολικά πάρκα, «με προσοχή και προϋποθέσεις».  Τόνισε επίσης  ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρου του πλανήτη η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τον λιγνίτη, σημειώνοντας ότι  μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο θα πάμε σε πλήρη παραγωγή ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο. Σημείωσε δε ότι ήδη οι ΑΠΕ είναι ήδη πιο φθηνές από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και δεν χρειάζεται να επιδοτούνται  όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Ανεμογεννήτριες και καμένα

Ειδικότερα σε ερώτηση σχετικά με την έντονη συζήτηση για το κατά πόσο δεν προστατεύθηκε το Τατόι, γιατί μια καμένη έκταση εκεί θα ευνοήσει περιπτώσεις αλλαγής χρήσης γης και επενδύσεις σε real estate, αλλά και το ότι η καμένη έκταση στην Εύβοια συνδέεται με ανεμογεννήτριες, ο πρωθυπουργός είπε:

«Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση και είναι παντελώς ανυπόστατη γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες.

Το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι δημόσιου συμφέροντος να γίνουν αλλαγές. Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».

Θα παρακαλούσα για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα»,  είπε σχετικά.

Τι είναι και πως θα εφαρμοστεί ο «ανάδοχος αναδάσωσης»

«Τεχνικές εταιρίες και ιδιώτες θα μπουν άμεσα στις καμένες εκτάσεις για να υλοποιήσουν αντιπλημμυρικά έργα  και έργα αναδάσωσης» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι  ενεργοποιείται ο θεσμός του «αναδόχου αναδάσωσης». Εξήγησε ότι οι ίδιοι οι ιδιώτες θα υποβάλλουν προτάσεις και μελέτες για τα έργα που θα υλοποιήσουν και ότι η όλη διαδικασία δεν θα δεσμεύεται από τις βαριές διαγωνιστικές διαδικασίες αναθέσεων του δημοσίου.

Σημειώνεται ότι με τη θεσμοθέτηση  του «αναδόχου αναδάσωσης», που θα γίνει άμεσα θα προβλέπεται με τη μορφή εθελοντισμού  νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και μη κυβερνητικές – μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να μπορούν να προχωρούν, με δικές τους δαπάνες, σε άμεσες αναδώσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί και με προδιαγραφές που θα ορίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Ειδικότερα θα προβλεφθεί ότι το δασαρχείο θα ορίζει την περιοχή που χρειάζεται προστασία, αποκατάσταση και τεχνητή αναδάσωση και τις προδιαγραφές αυτών. Παραδείγματος χάρη, το είδος των δένδρων που θα φυτευτούν, προσαρμοσμένα στις οικολογικές συνθήκες της περιοχής, με εμπλουτισμό της βλάστησης με κατάλληλα πλατύφυλλα και πυράντοχα είδη. Επίσης, ο ανάδοχος αναδάσωσης θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, με δικά του έξοδα, που θα εγκριθεί άμεσα στη συνέχεια από το δασαρχείο και στη συνέχεια θα προχωρήσει πάλι με δικά του έξοδα στις αναγκαίες ενέργειες για την προετοιμασία του εδάφους και την εξασφάλιση της επιτυχίας της αναδάσωσης. Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη μελέτη και υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.

Πρωταρχικός στόχος η προστασία της ζωής

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι:

«Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων», συνέχισε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες».

Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.

Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας «χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό».

«Μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες»

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στη συμβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. «Ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων. Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Βρίσκομαστε στην 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης που τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία. Κατόπιν της βοήθειας, όλων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, μπορούμε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε και συμπλήρωσε: «Είμαστε όμως στα μέσα Αυγούστου και μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, αλλά και τι λάθη κάνουμε, πώς οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος. Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών, των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν τη δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας.

Ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία

Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μάς δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με τον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών, η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε τη Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευση. Πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει, καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτησή της διαδέχεται από μία διχαστική θέση στελέχους της».

Συνεισφορά από τα ξένα κράτη

Σε ερώτηση εάν υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεση του αιτήματος συνεισφοράς από τα ξένα κράτη, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι το αίτημα κατατέθηκε εντός ωρών από τη στιγμή που η πραγματικότητα ξεπερνούσε τις δυνάμεις μας. Ήταν συγκινητικό που 24 χώρες συνέδραμαν με όλα εναέρια μέσα με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός και ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια που εστάλη.

«Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες, σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή τη βοήθεια. Δεν ήρθε μόνη της. Η διπλωματία αλληλεγγύης μπορεί να ασκηθεί από τη χώρα μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών που ανακοινώθηκε πριν από τις πυρκαγιές ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε. Πέρυσι είχαμε ελάχιστε πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν -όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες- κάποιες δεν ξέφυγαν αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας