Νέες πρακτικές διαχείρισης και ασφαλούς χρήσης χημικών ουσιών
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 26 Μαΐου 2024 Αργύρης
Θέματα διαχείρισης και ασφαλούς χρήσης χημικών ουσιών αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFEChemBee και στο οποίο δραστηριοποιούνται ο εθελοντικός οργανισμός ECOCITY, εταίρος του έργου στην Ελλάδα καθώς και οι πρότυποι δήμοι Βριλησσίων και Ραφήνας-Πικερμίου. Την αντιπροσωπεία φιλοξένησε ο Δήμος του Ελσίνκι.
Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, παρουσιάστηκε το μοντέλο λειτουργίας των Οικο-υποστηρικτών, το οποίο εμπνεύστηκε και εφαρμόζει εδώ και 18 χρόνια ο Δήμος του Ελσίνκι, με στόχο την ευαισθητοποίηση του συνόλου των εργαζομένων και της διοίκησης όσο αφορά σε βιώσιμες, φιλο-περιβαλλοντικές στρατηγικές και δράσεις. Οι πρωτοποριακοί Δήμοι της Ελλάδας και της Γαλλίας που συμμετέχουν στο έργο και φιλοδοξούν να εφαρμόσουν πρώτοι στις χώρες τους ανάλογα κριτήρια και μοντέλα λειτουργίας εμπνεύστηκαν και εξοικειώθηκαν με τις καλές πρακτικές που οδηγούν σε απτές ενέργειες και αλλαγές συμπεριφοράς, καταναλωτικών μοντέλων και προτύπων.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων του Ελσίνκι, καθώς και επίσκεψη μελέτης σε πρότυπο κέντρο προσχολικής αγωγής με πλήρη οικολογική πιστοποίηση. Η σημασία των κριτηρίων σχετικά με τις επικίνδυνες χημικές ουσίες στις δημόσιες προμήθειες κατά την κατασκευή και λειτουργία δημόσιων κτηρίων και δομών αναδείχθηκε, ενώ συζητήθηκαν δυσκολίες και πιθανά εμπόδια αλλά και οι τρόποι να προσπελαστούν και να παρακαμφθούν.
Η εξωστρέφεια, η ευαισθητοποίηση και το ανοιχτό πνεύμα των ελληνικών και γαλλικών Δήμων που συμμετείχαν δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εποικοδομητική συνέχεια της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών προς όφελος της υγείας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η πρωτοποριακή εφαρμογή αναμένεται να μεταλαμπαδευτεί ως γνώση και εμπειρία και σε άλλους δήμους της Ελλάδας, με σκοπό τη συνέχιση και τη μεγαλύτερη διάχυση στην κοινωνία.
Σχετικά Άρθρα
- Στρατηγική «πράσινης» ανάπτυξης στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου
- Οι Δήμοι «πρωταθλητές» στην ανακύκλωση -νεα πλατφόρμα recycle attica.gr
- Πράσινο Ταμείο: χρηματοδότηση έργων σε Δήμους Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκη
- Δήμος 3 Β: ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Zero Waste Cities
- Ένταξη τεσσάρων ελληνικών Δήμων στο πρόγραμμα TwinCities
- Δράσεις για υγιείς και παραγωγικούς ωκεανούς