ecopress
Της Μάχης Τράτσα/ Αν για κάτι έχει να …παινευτεί η Τήλος, εκτός από το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο και τους υπέροχους ανθρώπους της, είναι για... Πρωτοποριακό ενεργειακό σύστημα με ελληνική υπογραφή – Εφαρμογή του «R.I.4.S.» (Renewable-Independent-Forecast- Storage, Supply, Save/Safe) από τον Όμιλο Eunice Energy Group στην Τήλο

Της Μάχης Τράτσα/

Αν για κάτι έχει να …παινευτεί η Τήλος, εκτός από το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο και τους υπέροχους ανθρώπους της, είναι για την πρωτοπορία της. Το έργο TILOS, ένα «έξυπνο», καινοτόμο υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας (με χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας και ενσωμάτωση αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες), έχει σαφές προβάδισμα πανευρωπαϊκά.

Κι αυτό διότι ο Όμιλος Eunice εφάρμοσε σε αυτό ένα πρωτοποριακό σύστημα, το RI4S (Renewable-Independent-Forecast- Storage, Supply, Save/Safe).

Με απλά λόγια, το έργο TILOS περιλαμβάνει ένα Ευφυές Ηλεκτρικό Δίκτυο (ΕΗΔ), το οποίο διαθέτει όλα τα γνωρίσματα τα οποία κρίνονται σημαντικά, σε σχέση και με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Τι είναι τα ευφυή δίκτυα; Είναι ανεξάρτητα (independent), εξοικονομούν ενέργεια (Save) και παράγουν ασφαλή ενέργεια (Safe) από ανανεώσιμες πηγές (Renewables). Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα της αποθήκευσης (Storing capacity) και της ευκολίας στην παροχή ενέργειας (supply energy). Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το στοιχείο της πρόγνωσης (forecasting), τόσο της ζήτησης, όσο και της παραγωγής ώστε να είναι οικονομικότερη και αποδοτικότερη η λειτουργία τους.

Το έργο TILOS στοχεύει στη λειτουργία ενός έξυπνου, καινοτόμου συστήματος (έχει ήδη εγκατασταθεί στο νησί), το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού των περίπου 500 κατοίκων του χωριού Λιβάδια. Πρόκειται για τον πρώτο στην Ευρώπη υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Power Purchase Agreement, PPA). Η Σύμβαση έχει υπογραφεί μεταξύ του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και του παραγωγού Ομίλου EUNICE Energy Group (EEG), δια της θυγατρικής του εταιρείας EUNICE Laboratories AE.

Το «TILOS Project» αποτελεί μια αυτόνομη ενεργειακή επένδυση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε άλλο νησί, χερσαία κοινότητα (απομακρυσμένη ή όχι από το δίκτυο) κ.ά. Αυτό το βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο δίνει το παράδειγμα μιας εφαρμοσμένης τεχνολογίας ενεργειακής μετάβασης, με άμεσα και μετρήσιμα οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και τους καταναλωτές ενέργειας.

Εισάγεται η χρήση του software στην ενέργεια

«Με το ΈργοTILOS εισάγεται η χρήση του software στην ενέργεια. Η δυναμική του προγράμματος είναι μεγάλη, σήμερα για τους κατοίκους της ακριτικής Δωδεκανήσου στη Τήλο, στη συνέχεια στα άλλα νησιά και την ελληνική επικράτεια και αύριο για το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών. Η EUNICEEnergyGroup (EEG) προετοιμάζεται για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας από τη λειτουργία του Έργου TILOS, ενώ εξετάζει προτάσεις συνεργασίας για την επανάληψή του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και ανά τον κόσμο. Η Τήλος είναι η αφετηρία μίας νέας μεγάλης πορείας ενεργειακής μετάβασης με περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συντεταγμένες, που αλλάζουν την Ελλάδα και την Ευρώπη», αναφέρει ο υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης του ομίλου της EEG κ. Ζήσιμος Μαντάς.

Η εφαρμογή του έργου, σε ίδια έργα, κάθε κλίμακας, διασφαλίζει ώστε νησιά, πόλεις, περιοχές μπορούν:

  • Να μειώσουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη.
  • Να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές πετρελαίου.
  • Να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.
  • Να επιτύχουν αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και
  • Να αξιοποιήσουν καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες, όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, οι έξυπνοι μετρητές και τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας.

Άλλωστε, η αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, με εργαλεία όπως είναι π.χ. ο νέος νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καθαρή ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία δίχως άνθρακα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του υβριδικού ενεργειακού έργου στην Τήλο. Αν και η ισχύς του ανέρχεται μόλις στο 1% της συνολικά εγκατεστημένης ισχύος του πετρελαϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Κω και Κάλυμνο, κατά τη λειτουργία του εκτιμάται πως θα ελαττώσει την παραγωγή του τελευταίου κατά 1.200 MWh, μείωση που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 320 περίπου νοικοκυριών.

Δηλαδή θα επιφέρει μία απευθείας μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά περίπου 220 τόνους μαζούτ ετησίως, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 150 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο και παράλληλα, θα αποτρέψει την ετήσια έκλυση 750 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το 2017 το έργο είχε βραβευτεί από τα Βραβεία Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ε.Ε. καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε δύο κατηγορίες στην Energy Islands category και στην Citizens’ Award category.

Πηγή: energia.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας