Ψηφιακό παρατηρητήριο για τις αλλαγές σε 20 επαγγέλματα
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομία 28 Δεκεμβρίου 2023 Αργύρης
Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκρότησης ενός μηχανισμού για τη συστηματική παρακολούθηση των μεταβολών που αναμένεται να επηρεάσουν συγκεκριμένα επαγγέλματα στο άμεσο μέλλον, μεταξύ των οποίων τα οκτώ ειδικότητες τεχνικών επαγγελμάτων.
Εργαστήριο πρόγνωσης και παρακολούθησης αλλαγών επαγγελμάτων δημιούργησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και πλέον είναι διαθέσιμη και σχετική η ηλεκτρονική σελίδα (δείτε εδώ).
Πρόκειται για μία ερευνητική πρωτοβουλία για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όπως σημειώνει η συνομοσπονδία: «βασικό παραγόμενο της δράσης αποτελεί η προετοιμασία και εκπόνηση Οδικών Χαρτών Προσαρμογής Επαγγελμάτων, σε πρώτη φάση για 20 επαγγέλματα, οι οποίοι θα επικαιροποιούνται τακτικά, ώστε να αποτελέσουν διαρκείς οδηγούς δράσης για την αποτελεσματική ανταπόκριση των επιχειρήσεων στις επερχόμενες αλλαγές».
Τα τεχνικά επαγγέλματα που παρακολουθεί ο νέος μηχανισμός είναι:
- κατασκευαστής αλουμινίου και σιδήρου
- τεχνίτης υαλοπινάκων
- εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος
- εγκαταστάτης συντηρητής καυστήρων
- υδραυλικός
- ψυκτικός μηχανικός
- ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων
- εγκαταστάτης συντηρητής ανελκυστήρων
Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι «μετά από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και με έντονες τις επιπτώσεις της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, το τοπίο της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και των επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται εντός αυτής έχει μεταβληθεί σε διάφορα επίπεδα. Ο διάλογος για την κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων, το επίπεδο απασχόλησης, τις μεταβολές σε πλήθος επαγγελμάτων και στις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.
Υπό αυτό το πρίσμα, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκρότησης ενός μηχανισμού για τη συστηματική παρακολούθηση των μεταβολών που αναμένεται να επηρεάσουν συγκεκριμένα επαγγέλματα στο άμεσο μέλλον. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να καλύψει ένα κενό στρατηγικής πληροφόρησης σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων και ειδικότερα όσον αφορά την έγκαιρη αναγνώριση τάσεων, εξελίξεων και μεταβολών στο ευρύτερο επιχειρηματικό, θεσμικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον, μέσα από ένα σύστημα παρακολούθησης, τεκμηρίωσης και αναλυτικής επεξεργασίας».
Οι κατηγορίες επαγγελμάτων που αφορά παράλληλα με τα τεχνικά επαγγέλματα είναι: νέες τεχνολογίες, χειροτεχνία, αγροδιατροφή- εστίαση και παροχή υπηρεσιών.
Σχετικά Άρθρα
- Ψηφιακό μητρώο και ελέγχοι για μαύρη εργασία στα τεχνικά επαγγέλματα
- Eθνικός οδικός χάρτης για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα
- Το 75% των ΜμΕ εκτός του ΕΣΠΑ για ψηφιακό μετασχηματισμό
- ΓΣΕΒΕΕ: παρέμβαση για ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών
- Τέλος επιτηδεύματος: «σήμα» της Κομισιόν στην Ελλάδα για κατάργηση
- Χρήσεις γης: γραφείο σε περιοχές κατοικίας για 10+1 ελεύθερα επαγγέλματα