Πυρκαγιές: Τι έδειξαν οι 2.107 αυτοψίες κτιρίων
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομέςΧρήμα 18 Αυγούστου 2021 ecotypos
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εντατικοί έλεγχοι κτιρίων από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές. Τι έδειξαν οι έλεγχοι για την κατάσταση του κτιριακού αποθέματος και το μέγεθος των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου.
Σε 2.107 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι αυτοψίες που διενήργησαν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:
Συγκεκριμένα στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 800 αυτοψίες, εκ των οποίων 405 στο Δήμο Αχαρνών, 46 στο Δήμο Κηφισιάς, 313 στο Δήμο Ωρωπού και 36 στο Δήμο Διονύσου.
Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 718 αυτοψίες, 542 στο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και 176 στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.
Στο Δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.
Στο Δήμο Δωρίδος στην Π.Ε. Φωκίδος έχουν διενεργηθεί 51 αυτοψίες.
Στην Πελοπόννησο διενεργήθηκαν 526 αυτοψίες, 149 στην Π.Ε. Ηλείας, 51 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 205 στην Π.Ε. Λακωνίας. Στην Π.Ε. Αρκαδίας έχουν γίνει 121 αυτοψίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:
- 312 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 419 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 437 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 384 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
- 92 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 21 είναι κατάλληλοι για χρήση, 46 προσωρινά ακατάλληλοι και 25 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
- Ελέγχθηκαν681 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίωνοι 47 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 278 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 356 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
- Τέλος ελέγχθηκαν 22Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση,12κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 6επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.
Μέχρι τώρα έχουν γίνει επανέλεγχοι σε 386 κτήρια, εκ των οποίων 308 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 78 κρίθηκαν επισκευάσιμα. Από αυτούς, στην Αττική έχουν γίνει 91 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 285.
Τέλος οι αυτοψίες συνεχίζονται στην Αρκαδία, στη Βόρεια Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην Αττική. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και θα ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος όσων κτιρίων έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση.
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργείτηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγίες.
Ξεκάθαρη εικόνα
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι από τις αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί προκύπτει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι πυρόπληκτες περιοχές, και σημείωσε πως «έχουμε μία καθαρή εικόνα από κτίρια που είναι πλήρως κατεστραμμένα, από κτίρια που χρειάζονται επισκευές και από κτίρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν, έτσι όπως τα κατηγοριοποίησαν οι αρμόδιοι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών».
Υπογράμμισε δε, ότι οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ήταν δίπλα στους πολίτες, τονίζοντας πως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών επισκέφτηκε τις πυρόπληκτες περιοχές στην Βαρυμπόμπη, από την πρώτη στιγμή. «Μαζί με τον υπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, πήγαμε, είδαμε από κοντά τους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί. Πραγματικά, είναι πάρα πολύ λυπηρό αυτό το φαινόμενο να έχουν καταστραφεί περιουσίες, αλλά η Πολιτεία δεν κρύφτηκε ούτε ένα λεπτό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή έκανε συγκεκριμένες εξαγγελίες. Το βασικότερο όλων είναι ότι προστατεύτηκαν οι ανθρώπινες ζωές, αυτό είναι το πιο σημαντικό που έπρεπε να κάνει η Πολιτεία» συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών.
Οι αποζημιώσεις
Σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα λάβουν όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις οικίες και στις επιχειρήσεις τους, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι: «Από σήμερα το απόγευμα, μόλις ξεκινήσει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν να δηλώνουν με μία αίτηση, σε ένα μόνο σημείο, και να μπορούν να αποζημιώνονται άμεσα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία. Γρήγορα, αυτή τη φορά, όσο πιο γρήγορα γίνεται, σε λίγες μέρες άνοιξε η εφαρμογή, οι πολίτες θα πάρουν τα πρώτα χρήματα που χρειάζονται» τόνισε.
Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι η Πολιτεία θα αποζημιώσει ως 150.000 ευρώ για το σύνολο των πληγέντων κτιρίων ανά ιδιοκτήτη, ενώ το πρώτο βοήθημα, ύψους 20.000 ευρώ, που θα δοθεί άμεσα, αφορά στο ποσό των 6.000 ευρώ για οικοσκευές και 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή. Πρόσθεσε δε, πως άμεσα θα ανοίξει και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ώστε οι πολίτες που το σπίτι τους έχει καταστραφεί, να έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν άλλο.
Σχετικά Άρθρα
- 2.500 έλεγχοι σε αιγιαλό και παραλίες την τελευταία εβδομάδα
- Copernicus: η αποτίμηση των καμένων στην Ανατολική Αττική
- Πυρκαγιά: αιτήσεις και αυτοψίες για κρατική αρωγή, στεγαστική συνδρομή
- Οικόπεδα: πώς επηρέασαν οι καθαρισμοί την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αττική
- Μετρό: μελέτες για επέκταση της Γραμμής 2 προς τον Δήμο Αχαρνών
- ΕΔΑ Αττικής: επέκταση δικτύου 2.6 χλμ στο Δήμο Αχαρνών