ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Πρέπει να αποφεύγονται οι πολύπλοκες αρχιτεκτονικές κατασκευές, με εσοχές και εξάρσεις που παγιδεύουν τη φωτιά σε κτίρια που βρίσκονται κοντά ή... Πυροπροστασία: οι παγίδες για αρχιτεκτονικές κατασκευές κοντά ή μέσα σε δάση

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Πρέπει να αποφεύγονται οι πολύπλοκες αρχιτεκτονικές κατασκευές, με εσοχές και εξάρσεις που παγιδεύουν τη φωτιά σε κτίρια που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε δάση επισημάνθηκε στο webinar με τίτλο «πυροπροστασία προσόψεων», που διοργάνωσε  Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ) ενώ τονίστηκε ότι: «το πιο τρωτό σημείο των κτιρίων για την μετάδοση της φωτιάς είναι οι στέγες».

Στην παρουσίαση του με θέμα: «πυροπροστασία στεγών: ευαίσθητα σημεία των κατασκευών» ο Δρ. Γιάννης Κοντούλης, Πρόεδρος ΕΛΙΠΥΚΑ, αναφέρθηκε στους τρόπους κατασκευής στεγών, τα τρωτά σημεία,  την ολιστική προσέγγιση και τις οδηγίες από τον κανονισμό πυροπροστασίας κατασκευών κοντά ή μέσα σε δάση επισημαίνοντας τα ευαίσθητα σημεία των κατασκευών.

-«Το πιο τρωτό σημείο των κτιρίων για την μετάδοση της φωτιάς είναι οι στέγες, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για φωτιά, η οποία έρχεται από απόσταση. Η μεταφορά της φωτιάς γίνεται με καύτρες από μακριά. Στις απλές ξύλινες κατασκευές η στέγη παίρνει φωτιά που έρχεται από μακριά, ακόμη και αν υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος είναι πάνω στη στέγη και προσπαθεί να τη σβήσει. Δεν σβήνει!» , είπε ο κος Κοντούλης επισημαίνοντας ότι:

-«Για λόγους αρχιτεκτονικής αισθητικής επιλέγονται στέγες με σύνθετα σχήματα και όχι απλές, που έχουν όμως το μειονέκτημα να προσελκύουν τη φωτιά από πολλά σημεία και να δέχονται τις καύτρες που μεταδίδουν τη φωτιά»,  τονίζοντας ότι: «μέρος των στεγών είναι οι υδρορροές, παράθυρα, φεγγίτες, τα οποία επίσης είναι σημαντικά για την πυροπροστασία».

-«Οι πολύπλοκες αρχιτεκτονικά κατασκευές με εσοχές, εξάρσεις παγιδεύουν τη φωτιά και δημιουργούνται προβλήματα στο κτίριο. Μπορούμε να έχουμε υπαίθριους χώρους αλλά δεν είναι καλή ιδέα να έχουμε εξώστες, κατά  τρόπο που να δημιουργούν θερμοπαγιδες οι κοιλότητες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΙΠΥΚΑ και αναλυτικά εξήγησε ότι:

-«Όσον αφορά τα υλικά, ένα σημαντικό κομμάτι είναι τα ξύλινα στοιχεία της στέγης, τα οποία θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο δείκτη πυραντίστασης και αντίδρασης στη φωτιά».

-«Τα δοκάρια, λόγω του πάχους τους μπορούν να είναι και κατηγορίας Β αλλά για απόλυτη ασφάλεια βέβαια, πρέπει να υπάρχει ένα άκαυτο  υλικό και για τα δοκάρια».

-«Μεταξύ της τελικής επικάλυψης και του γείσου της στέγης υπάρχουν κενά τα οποία σε μερικές περιπτώσεις με λογική εξαερισμού δεν είναι κάτι που από μόνο του είναι αρνητικό. Όμως αυτά τα κενά θα πρέπει να έχουν κάλυψη,  ώστε να αποφευχθεί η είσοδος καυτρών μέσα στη στέγη Άρα θα πρέπει να υπάρχει ένα μεταλλικό πλέγμα το οποίο να κλείνει οποιαδήποτε κενά για κτίρια υψηλής επικινδυνότητας πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί ακόμη και το πως διαμορφώνεται η πλευρά της μαρκίζας».

-«Όσον αφορά τη θερμομόνωση. Aπό καύτρες είτε από ακτινοβολία έχουμε το έναυσμα της φωτιάς.  Εάν έχουμε κάποια υλικά τα οποία είναι εύφλεκτα για τη θερμομόνωση της στέγης  θα αρχίσει η καύση και θα έχουμε σημαντικά προβλήματα. Φροντίζουμε να έχουμε για τη θερμομόνωση μας άκαυστα υλικά κατηγορίας αντίδρασης στη φωτιά Α1 ή Α2».

-«Όσον αφορά τα διάκενα, δηλαδή τα ανοίγματα εξαερισμού αλλά και για τις καπνοδόχους πρέπει να έχουμε καλύψεις με μεταλλικό σύρμα. Στην καπνοδόχο, όταν έχουμε κίνδυνο πυρκαγιάς πρέπει να υπάρχουν τα μεταλλικά πλέγματα διότι είναι και αυτό ένα μέρος από το οποίο μπορούν να μπουν καύτρες της φωτιάς».

-« Οι υδρορροές πρέπει να είναι κατασκευασμένες από άκαυστα υλικά, στην περίπτωση που θεωρούμε ότι υπάρχει κίνδυνος φωτιάς για το ακίνητο μας»

-«Αντί για πάνινες τέντες είναι καλύτερο να υπάρχουν μόνιμες κατασκευές από άκαυστα υλικά, ώστε να μην υπάρχει επιφανειακή εξάπλωση της φωτιάς ή εναλλακτικά να υπάρχουν υφάσματα με κατάλληλη επεξεργασία,  ώστε να επιβραδύνεται η εξάπλωση της φωτιάς».

«Έχουμε έναν πολύ καλό κανονισμό πυροπροστασίας, ο  όποιος μπορεί να μας δίνει οδηγίες για οποιοδήποτε σπίτι και να κρίνουμε εμείς πώς θα τον εφαρμόσουμε ανάλογα με τα κριτήρια επικινδυνότητας» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΙΠΥΚΑ.

3ο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών»

Το β’ μέρος του webinar με τίτλο:  «πυροπροστασία προσόψεων» είχε εξαιρετική επιτυχία, με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, ενώ διατυπώθηκαν και πολύ θετικά σχόλια για τις παρουσιάσεις, που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην πορεία προς το «3ο Διεθνές Συνέδριο για την Πυροπροστασία των Κατασκευών», στις 5 και 6 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών θα πραγματοποιηθούν και άλλα webinars του ΕΛ.Ι.ΠΥ.ΚΑ.

Τα webinars αυτά, εκτός του ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα τους, δίνουν στους συμμετέχοντες ευκαιρίες διατύπωσης ερωτημάτων και θεμάτων που απασχολούν τα ενδιαφερόμενα μέρη, στον τομέα των κατασκευών και ειδικότερα στην πυροπροστασία. Τα ερωτήματα αυτά αξιοποιούνται από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου για την τελική διαμόρφωση της θεματολογίας και των ομιλιών.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση με θέμα: «πυροπροστασία στεγών: ευαίσθητα σημεία των κατασκευών» στο βίντεο:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας