Πυροσβεστική: Οδηγίες για σχεδιασμό και κατασκευή πυρασφαλών κτιρίων
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΦυσικοί πόροι 18 Ιουλίου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Οδηγίες για το σχεδιασμό και την κατασκευή πυρασφαλών οικοδομημάτων δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ επισημαίνει τρεις σημαντικούς παράγοντες, που ενισχύουν την προστασία των κατοικιών που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, οι οποίοι είναι: η ποιότητα των κατασκευών, η δυνατότητα πρόσβασης και η επάρκεια νερού.
Στην Οδηγία που εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις κατοικίες σε δασικές εκτάσεις όσον αφορά στον σχεδιασμό πυρασφαλών οικοδομημάτων τονίζεται ιδιαίτερα ότι η οροφή του κτιρίου πρέπει να είναι κατασκευασμένη μόνο από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά και ότι οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά.
Ταχεία εξάπλωση
Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο, σημειώνεται στην Οδηγία της Πυροσβεστικής καθώς επίσης ότι η προστασία και η διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.
Οι πυρκαγιές των δασών είναι ένα πανάρχαιο φαινόμενο. Εμφανίζεται, όμως, με καταστροφική συχνότητα και ένταση τα τελευταία 30 χρόνια. Στη χώρα μας, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε συνδυασμό με το έντονο ανάγλυφό της, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους.
Αν λάβουμε υπόψη μάλιστα, ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες προβλέπονται για τις επόμενες δεκαετίες ακόμα δυσμενέστερες (αύξηση θερμοκρασίας, ξηρασίας και βλάστησης), τότε το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, αναμένεται να γίνει εντονότερο.
Κατοικίες εντός δασικών εκτάσεων
Τρεις είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που ενισχύουν την προστασία των κατοικιών που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις: η ποιότητα των κατασκευών, η δυνατότητα πρόσβασης και η επάρκεια νερού.
Κατασκευές: Οι κατοικίες που ανεγείρονται στις πλαγιές λόφων και βουνών, ιδιαίτερα σε απότομα εδάφη με υψηλή και εύφλεκτη βλάστηση είναι επικίνδυνες για τους ενοίκους τους, εφόσον δεν έχουν ληφθεί πρώτα επαρκή μέτρα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές.
Πρόσβαση: Κατά τη σχεδίαση των δρόμων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις για την πυρασφάλεια της περιοχής. Η ασφαλής πρόσβαση προϋποθέτει δρόμους και οδικά δίκτυα χωρίς αδιέξοδα, ικανού πλάτους, έτσι ώστε, να επιτρέπουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων σε διπλή κατεύθυνση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και την ασφαλή εκκένωση από τους κατοίκους. Θα πρέπει επίσης, να αφαιρούνται τα κλαδιά που εφάπτονται σε καλώδια υψηλής τάσης, ενώ επιβάλλεται οι δρόμοι να είναι αποψιλωμένοι από τους θάμνους και τα ξηρά χόρτα.
Παροχή νερού: Κάθε κατοικία που βρίσκεται μέσα στο δάσος θα πρέπει να διαθέτει επαρκή ποσότητα νερού και εγκαταστάσεις για την εκτόξευση του, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα νερού, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος καταστολής. Και αυτό γιατί, οι πυροσβέστες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού, όταν μια πυρκαγιά πάρει διαστάσεις. Μια πισίνα, μία τεχνητή λίμνη ή μία δεξαμενή, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, εάν εξαντληθούν τα αποθέματα νερού των πυροσβεστικών αντλιών.
Επιλογή «σωστής» τοποθεσίας
Πριν ακόμα προχωρήσετε στην αγορά γης για την ανέγερση κατοικίας, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές για τα μέτρα πυρασφάλειας που διαθέτει η περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεστε.
Έχετε υπόψη σας ότι το σπίτι σας θα πρέπει να βρίσκεται, κατά το δυνατό, στο επίπεδο τμήμα του οικοπέδου, το οποίο είναι πάντα ασφαλέστερο σε σχέση με κάποιο επικλινές μέρος του
Πινακίδες
Ελέγξτε: αν στην περιοχή σας έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με ονόματα οδών και αριθμούς σπιτιών, που διακρίνονται εύκολα από το δρόμο, για να μπορούν οι πυροσβέστες να εντοπίσουν τη κατοικία σας.
Σχεδιασμός πυρασφαλών οικοδομημάτων
Οι κατοικίες με ξύλινη στέγη έχουν περισσότερες πιθανότητες να “αρπάξουν” φωτιά εξαιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, φροντίστε η οροφή να είναι κατασκευασμένη μόνο από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά. Θα πρέπει, επίσης, να την καθαρίζετε, όπως και τις υδρορροές, τακτικά από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα βλάστησης.
Κατά την εκπόνηση του σχεδίου της κατοικίας σας, λάβετε μέτρα, ώστε οι καύτρες από κάποια πυρκαγιά που πιθανώς να εκδηλωθεί στην παρακείμενη δασική έκταση, να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και αντίστροφα, από το εσωτερικό να μην μπορούν να “μεταπηδήσουν” στο δάσος.
Οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε κάθε είδους εύφλεκτη βλάστηση, σωρούς ξύλων και απορρίμματα μακριά από τους τοίχους. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύψτε όλες τις καμινάδες, το εξωτερικό της σοφίτας και τους υπόγειους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό συρμάτινο πλέγμα μικρού βρόγχου.
Διαμόρφωση και διατήρηση των εξωτερικών χώρων
Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας, ώστε να μειωθεί η ποσότητα της καύσιμης ύλης που το περιβάλλει. Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με τη κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.
Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι και γενικά μακριά από ο,τιδήποτε εύφλεκτο, διότι οι καύτρες από ενδεχόμενη πυρκαγιά στην παρακείμενη δασική έκταση μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των ξύλων και ως επακόλουθο τη μετάδοση της φωτιάς σε ολόκληρο το σπίτι.
Η κατοικία σας πρέπει να διαθέτει πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσετε να διαφύγετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Σχεδιασμός σε περίπτωση κινδύνου
- Καθορίστε ένα σημείο συνάντησης με τα μέλη της οικογένειάς σας
- Σχεδιάστε τον τρόπο διαφυγής σας σε περίπτωση κινδύνου
- Πραγματοποιείστε δοκιμαστικές ασκήσεις εκκένωσης της κατοικίας σας
- Συντάξτε μία κατάσταση με τα αντικείμενα που θα πάρετε μαζί σας σε
περίπτωση εκκένωσης της κατοικίας σας.
Οδηγίες
Η Πυροσβεστική αναφέρει Οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες:
Σε περίπτωση πυρκαγιάς ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ 199
Αν παρατηρήσετε ύποπτους καπνούς ή φλόγες, καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199
Θα πρέπει να δώσετε συγκεκριμένες πληροφορίες για το ακριβές σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έτσι ώστε οι πυροσβέστες να την εντοπίσουν έγκαιρα
Να αναφέρετε, επίσης, τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων και κάθε άλλη πληροφορία που θα σας ζητηθεί
Προσπαθήστε παράλληλα, να σβήσετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κομμάτι κλαδί ή φορητούς πυροσβεστήρες.
Η Προστασία του δάσους είναι υπόθεση όλων μας !
Σχετικά Άρθρα
- ΕΛΙΠΥΚΑ: οδηγίες για υλικά και παρεμβάσεις σε δασικά ακίνητα
- Πυροπροστασία: οι παγίδες για αρχιτεκτονικές κατασκευές κοντά ή μέσα σε δάση
- Πως θα προστατεύσετε το σπίτι σας από τις πυρκαγιές
- Πυροπροστασία: πως θωρακίζονται τα κτίρια και οι κατοικίες από φωτιά
- Πυροσβεστική Υπηρεσία: ισχυρή σύσταση για την αντιπυρική περίοδο
- Άρειος Πάγος: συναγερμός για δασικές πυρκαγιές, αυθαίρετα και αιγιαλούς