Δύσκολες ώρες για ραμφοφάλαινα στα αβαθή του Αλίμου
ΕιδήσειςΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 28 Ιανουαρίου 2022 Αργύρης
Πολύ σοβαρή κρίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων, η κατάσταση της υγείας μιας νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 28 Ιανουαρίου 2022 σε αβαθή νερά μπροστά από την παραλία του Αλίμου.
Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο 2 εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», που δίνουν μάχη για να παράσχουν στο τραυματισμένο ζώο τις πρώτες βοήθειες υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Νατάσσας Κομνηνού. Στην επιχείρηση, επίσης, συμμετείχαν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.
Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι από την λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων. Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.
Αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί.
Η φάλαινα που εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του «Αρίωνα», Παντελή Σαρρή, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών. Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.
Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με το νέο Γενικό Γραμματέα Δασών, Κωνσταντίνο Αραβώση, όπου παρακολούθησαν από κοντά την επιχείρηση διάσωσης και περίθαλψης του θαλάσσιου κήτους.
ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή».
Η κα Αυγερινοπούλου δήλωσε: «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σωτηρία της μικρής ραμφοφάλαινας με την αρωγή εξειδικευμένων επιστημόνων. Έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσο και οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και η νεαρή ραμφοφάλαινα που εκβράστηκε σε αβαθή νερά στην παραλία Αλίμου έχει ήδη λάβει τις πρώτες βοήθειες και αναμένουμε το πώς θα ανταποκριθεί.
Ο εντοπισμός της στον Άλιμο επαναφέρει στην επικαιρότητα την ανάγκη άμεσης δημιουργίας εξειδικευμένου κέντρου περίθαλψης για τα κητοειδή. Είναι ένα ζήτημα που είχε τεθεί και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία είχε επεξεργαστεί τα ζητήματα περίθαλψης και φροντίδας των άγριων ζώων και πτηνών και είχε προκρίνει την ανάγκη υιοθέτησης δημόσιου συστήματος υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης για τα άγρια ζώα, τα πτηνά και τα κητοειδή. Είχε δε αναδείξει την ανάγκη σχεδιασμού των προδιαγραφών για τη δημιουργία σταθμών πρώτων βοηθειών και περίθαλψης στο πεδίο.
Όσον αφορά, λοιπόν, την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως το σημερινό, θα πρέπει να γίνει ένα κέντρο περίθαλψης κητοειδών στο πεδίο, με ειδική μέριμνα για την επαναφορά τους στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τη διαμονή τους στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό. Υπάρχει, άλλωστε, ηθική και νομική υποχρέωση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Είναι, επίσης, σημαντικό όλοι να συμβάλλουμε στην απορρύπανση της Μεσογείου και να επαναφέρουμε τη οικολογική ισορροπία και την υγεία στα θαλάσσια ενδιαιτήματα. Ευχαριστούμε θερμά τους κτηνιάτρους, τους εξειδικευμένους επιστήμονες και τους εθελοντές που προσέτρεξαν σε βοήθεια και συνέβαλλαν στην επιχείρηση διάσωσης».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: επιτυχής διάσωση δύο ραμφοφαλαινών στην Κέρκυρα
- ΥΠΕΝ: διασώθηκε και τρίτη ραμφοφάλαινα μήκους πέντε μέτρων
- ΥΠΕΝ: νεκρή η νεαρή ραμφοφάλαινα στη Σαλαμίνα
- Ζιφιός εντοπίστηκε νεκρός στη Ρόδο από κατάποση πλαστικών
- ΥΠΕΝ: απελευθερώθηκε νεαρή φώκια στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου
- Δικτύο παρακολούθησης και διαχείρισης ειδών άγριας θαλάσσιας πανίδας