REN21: οι λύσεις που κάνουν το Αιγαίο κέντρο των ΑΠΕ και υδρογονοπηγών
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΥποδομές 24 Φεβρουαρίου 2021 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Ως μοναδική ευκαιρία για τη χώρα περιέγραψε ο πρόεδρος του διεθνούς δικτύου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας REN21, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός την προοπτική παραγωγής υδρογόνου στο Αιγαίο από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως πλωτές ανεμογεννήτριες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όπως μιλάμε σήμερα για πετρελαιοπηγές θα μιλάμε στο μέλλον για υδρογονοπηγές.
Μιλώντας σε εκδήλωση της ελληνικής επιστημονικής εταιρείας αιολικής ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι σε όλη την Μεσόγειο υπάρχουν δύο σημεία με υψηλό αιολικό δυναμικό, η περιοχή νότια της Γαλλίας και το Αιγαίο. Παράλληλα σημείωσε ότι παρουσιάστηκε πρόσφατα η στρατηγική της ευρωπαϊκής ένωσης για το υδρογόνο, που προβλέπει εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης ισχύος 40 GW έως το 2030 ενώ η στρατηγική της Γερμανίας στον τομέα προβλέπει επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2 δισ. προορίζονται για διεθνείς συνεργασίες, σε σημεία όπου το αιολικό και ηλιακό δυναμικό επιτρέπει την επίτευξη πιο ανταγωνιστικών τιμών για το παραγόμενο υδρογόνο.
“Στο Αιγαίο έχουμε τα νησιά μας και τις βραχονησίδες μας ένα μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε” τόνισε ο πρόεδρος του διεθνούς δικτύου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας REN21, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός
Πρόσφατα δε, όπως τόνισε ο κ Ζερβός, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντέρ Λάυεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν τα κατάλληλα σημεία για την παραγωγή υδρογόνου. “Το κατάλληλο σημείο είναι το Αιγαίο. Σε άλλες χώρες κατασκευάζουν τεχνητά νησιά προκειμένου να εγκατασταθούν οι απαιτούμενες υποδομές. Εμείς έχουμε πάρα πολλά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, πρέπει να δούμε πως μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, υπογράμμισε ο κ. Ζερβός.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) αναδεικνύει την Ελλάδα, με αιχμή τα Δωδεκάννησα και την Κρήτη, σε διεθνή κόμβο των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και της ανάπτυξης ΑΠΕ και υδρογονοπήγών
«Aigaio Project», το έργο οδηγός για τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις
Σημειώνεται ότι έχει ενταχθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), ως ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης South-Aegean Interconnector της εταιρείας Eunice Energy Group (EEG) και έχει ανακοινωθεί ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία αδειοδότησης το μεγάλο έργο εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε 23 βραχονησίδες του Αιγαίου και διασύνδεσής τους με την Κρήτη και την Αττική.
Πρόκειται για το έργο «Aigaio Project» του Ομίλου EEG, ένα έργο αιολικής ενέργειας, με διεθνή σημασία, συνολικής ισχύος 582MW, το οποίο υλοποιεί άμεσα τις εγχώριες και ευρωπαϊκές διασυνδέσεις, αναπτύσσει τις ΑΠΕ και τις υδρογονοπηγές από ΑΠΕ, δίνοντας το έναυσμα και για άλλες μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις. Κυρίως αξιοποιείται το μοναδικό πλεονέκτημα της πολυνησιωτικότητας και των βραχονησίδων του Αιγαίου, για την εγκατάσταση σε σταθερό έδαφος των ανεμογεννητριών και την αποφυγή των τεχνικών και οικονομικών κινδύνων που συνοδεύουν διεθνώς τις «off sore» πλωτές ανεμογεννήτριες.
Υψηλού κόστους και με τεχνικά ρίσκα στη φάση λειτουργίας αποτελούν οι επιλογές κατασκευής τεχνητών νησίδων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Βόρεια Θάλασσα, όταν στο Αιγαίο, που διαθέτει από τα πλουσιότερα αιολικά δυναμικά της Ευρώπης υπάρχουν οι στέρεες και αποδοτικές λύσεις αξιοποίησης των αναρίθμητων βραχονησίδων.
Η ελληνική “προίκα” των βραχονησίδων
«Στη Βόρεια θάλασσα πάνε να φτιάξουν τεχνικές νησίδες για να εγκαταστήσουν τα αιολικά πάρκα» είπε ο κ Ζερβός, αναδεικνύοντας το γεωφυσικό πλεονέκτημα των βραχονησίδων μαζί με το πλούσιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει το Αιγαίο, σε συνδυασμό όπως είπε με τα πολλά λιμάνια, υπογραμμίζοντας ότι «το Αιγαίο μπορεί να γίνει ένα κέντρο καινοτομίας των ΑΠΕ και του καθαρού από ΑΠΕ και όχι από ορυκτά καύσιμα υδρογόνου, για αυτές τις τεχνολογίες που είναι οι τεχνολογίες των επόμενων δεκαετιών».
Προς αλλαγή του ΕΣΕΚ
Ο πρόεδρος του REN21, σημείωσε ότι οι στόχοι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα γίνουν ακόμα πιο απαιτητικοί ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία ο ευρωπαϊκός στόχος για την μείωση των εκπομπών το 2030 σε σχέση με το 1990 ανέβηκε στο 55% (από 42% που ήταν προηγουμένως). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το ελληνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) που προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 42%. “Ακόμη και ο σημερινός στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν γίνει η εκμετάλλευση του Αιγαίου σε μεγάλη κλίμακα”, πρόσθεσε.
Ο κ.Ζερβός σημείωσε τέλος ότι τα βάθη της θάλασσας στο Αιγαίο επιτρέπουν τη λύση των πλωτών ανεμογεννητριών, κάτι που επίσης συνιστά ευκαιρία για τη χώρα καθώς υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία και επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουμε την ευκαιρία να μη χάσουμε το παιχνίδι με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες (σε επίπεδο παραγωγής του εξοπλισμού), όπως το χάσαμε με τις επίγειες.
ΥΠΕΝ: νέο θεσμικό πλαίσιο
Στην εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ετοιμαστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά τις παραχωρήσεις θαλάσσιων εκτάσεων για υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και για αποθήκευση ενέργειας.
Παράλληλα στους άξονες του θεσμικού πλαισίου που είναι η χωροθέτηση και αδειοδότηση, η ηλεκτρική διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο τρόπος αποζημίωσης των επενδυτών με δημοπρασίες και σε μεταβατικό στάδιο με σταθερή τιμή, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Δείτε εδώ στο ecopress
Σχετικά Άρθρα
- Έφυγε από τη ζωή ο Αρθούρος Ζερβός, ο πρωτεργάτης των ΑΠΕ
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: αναβάθμιση για 10 αιολικά πάρκα
- Γιατί «φρενάρει» η εγχώρια παραγωγή «πράσινης» ενέργειας
- ΕΕ: συμφωνία για περισσότερες επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα
- Πως μοιράζονται τα ανταποδοτικά τέλη ΑΠΕ σε Δήμους και καταναλωτές
- Ευρωκοινοβούλιο: ταχεία αδειοδότηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων