ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Στη δίνη της προεκλογικής περιόδου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγει το θέμα των επικοιστικών εκτάσεων, και ανακοινώνει «επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών επί... Ρύθμιση για 800.000 ιδιοκτησίες σε εποικιστικές εκτάσεις, λόγω Κτηματολογίου

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Στη δίνη της προεκλογικής περιόδου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγει το θέμα των επικοιστικών εκτάσεων, και ανακοινώνει «επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών επί εδαφών εντός σχεδίου, που διαχειρίζεται το υπουργείο», λόγω Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ecopress η νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά στις  επικοιστικές εκτάσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 800.000 ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα και περισσότερες από 150.000 ιδιοκτησίες μόνον στην Αττική.

Στην επίσημη ανακοίνωση,  που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις σημειώνονται τα εξής:

«Σε νομοθετική ρύθμιση προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολύνει την επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών επί εδαφών εντός σχεδίου, που διαχειρίζεται το Υπουργείο, οι οποίες διαφορές έχουν προκύψει με την εφαρμογή του Κτηματολογίου. Στόχος της ρύθμισης είναι να απαλλαγούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες από την ταλαιπωρία απόδειξης της ιδιοκτησίας τους».

Παραχωρήσεις 

Σημειώνεται ότι οι εποικιστικές εκτάσεις εδώ και πολλές δεκαετίες σε περιοχές όλης της χώρας και σε αστικά κέντρα έχουν διαμορφωθεί  σε οικισμούς, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό έχουν ενταχθεί σε σχέδια πόλεως και κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Πρόκειται για εκτάσεις χιλιάδων εκκλησιαστικών στρεμμάτων,  τις οποίες  την δεκαετία 1920 – 1930 το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε και παραχώρησε με σκοπό την αποκατάσταση προσφύγων και ακτημόνων καλλιεργητών και κτηνοτρόφων.

Σε μεγάλο ποσοστό ωστόσο αυτές οι εκτάσεις δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που παραχωρήθηκαν αλλά μετατράπηκαν σε εντός σχεδίου οικισμούς, ενώ εξακολουθούν να ανήκουν στην διαχείριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και παράλληλα να διατηρούν έστω τυπικά το δασικό χαρακτήρα τους.

Ειδικότερα μετά την έναρξη ισχύος του Συντάγματος  του έτους 1975 τα Δασαρχεία αντιμετωπίζουν τις εκτάσεις αυτές ως «δασικές – αναδασωτέες» βάσει γενικών αποφάσεων αναδασώσεων από το 1930 έως το 1937.

Η γενική εικόνα είναι ότι τα  σπίτια των ενδιαφερομένων στις εποικιστικές εκτάσεις έχουν κτισθεί όλα πολύ πριν το έτος 1975, ενώ σε πολλές περιπτώσεις  έχουν εκδοθεί αποφάσεις ποινικών Δικαστηρίων που τους έχουν απαλλάξει τους ιδιοκτήτες από την κατηγορία της καταπάτησης δασικών εκτάσεως κρίνοντας επί της ουσίας ότι οι δασικές εκτάσεις έχουν μετατραπεί με αποφάσεις της πολιτείας σε εντός σχεδίου οικιστικές, ενώ οι οικισμοί έχουν διαμορφωθεί πολύ πριν το 1975.

Τεκμήριο κυριότητας

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της κατάρτισης του Κτηματολογίου σε  όλη τη χώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται αντιμέτωπο με την υποχρέωση, λόγω της ιδιοκτησιακής και δασικής προέλευσης των εποικιστικών εκτάσεων να δηλώσει τις εκτάσεις ως δημόσιες στο Κτηματολόγιο ή και να προβάλλει ενστάσεις έναντι των ιδιοκτητών υποστηρίζοντας το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου,  κατά την ανάρτηση των κτηματογραφικών χαρτών.

Με τη γενική ανακοίνωση του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έρχεται να δώσει την εικόνα ότι θα προχωρήσει «στην επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών επί εδαφών εντός σχεδίου, που διαχειρίζεται το Υπουργείο, οι οποίες διαφορές έχουν προκύψει με την εφαρμογή του Κτηματολογίου», χωρίς να κάνει μέχρι τώρα γνωστό, με ποιο τρόπο θα υποχωρήσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας του δημοσίου, έναντι των ιδιωτών ιδιοκτητών.

Τεχνικοί παράγοντες, που γνωρίζουν το θέμα σχολίασαν ότι αναμένεται να γίνει γνωστό, πως, για ποιες ακριβώς περιπτώσεις θα προωθηθεί η νέα ρύθμιση, που προαναγγέλλει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι για να είναι ισχυρή η ρύθμιση θα πρέπει να ακολουθεί τις συνταγματικές επιταγές προστασίας των δασικών εκτάσεων και της δημόσιας περιουσίας. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν το παράδειγμα των «οικιστικών πυκνώσεων», που δρομολογήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίησης των προ του 1975 αυθαιρέτων  μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις με καταβολή προστίμου αλλά μετά από προσφυγές ακυρώθηκε με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας