ecopress
Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος panraggos@gmail.com   Αλλαγές έχουν  γίνει στην πάγια ρύθμιση των 12, 24 και 48 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών στην Εφορία.... Ρύθμιση οφειλών: τι ισχύει για επιτόκιο σε εκπρόθεσμη καταβολή υποχρεώσεων

Του Παναγιώτη Ράγγου* Οικονομολόγος

panraggos@gmail.com  

Αλλαγές έχουν  γίνει στην πάγια ρύθμιση των 12, 24 και 48 δόσεων για την εξόφληση των οφειλών στην Εφορία.

Η αύξηση του επιτοκίου

Οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν κάποια οφειλή τους ( ΕΝΦΙΑ, εισόδημα κτλ), διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο για τις 12 δόσεις της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,35% ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) βλέπουν το επιτόκιο να έχει εκτοξευτεί στο 8,18% από 5,87%.

Τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν διότι έληξε η ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείο Οικονομικών η οποία διατήρησε τα επιτόκια «παγωμένα» από τον Νοέμβριο του 2022 προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τι ισχύει για το επιτόκιο σε εκπρόθεσμη καταβολή υποχρεώσεων

Σε αντίθεση με τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης, σταθερό παραμένει μέχρι τις 9 Αυγούστου 2025 το επιτόκιο 8,76% το χρόνο ή 0,73% το μήνα με το οποίο το Δημόσιο χρεώνει τους φορολογούμενους με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής όταν δεν πληρώνουν στην ώρα τους τους φόρους. Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών

Όπως ανακοίνωσε ο κ Χατζηδάκης, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ούτως ώστε το επιτόκιο να παγώσει για ένα χρόνο στα περσινά επίπεδα, δηλαδή να διαμορφωθεί στο 4,35% το επιτόκιο ρύθμισης οφειλών για τις 12 δόσεις και στο 5,87% για 24 έως 48 δόσεις.

Πρακτικά, δηλαδή, παρατείνεται έως τη 31η Μαρτίου του 2025 το πλαφόν στο επιτόκιο που ίσχυε μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2024.

Για όσους επιβαρύνθηκαν τι θα γίνει;

Για όσους επιβαρύνθηκαν στο μεσοδιάστημα με τα υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρξουν διορθώσεις στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, καθώς η ισχύς του μέτρου θα είναι αναδρομική από την 1η Απριλίου 2024.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά η φορολογική διοίκηση λειτουργεί σε δεύτερο χρόνο για ένα θέμα που θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί από την αρχή.

Τα συμπεράσματα δικά σας….

*Παναγιώτης Ράγγος
Λογιστής Φοροτεχνικός  Α΄ Τάξης
Οικονομολόγος
Πιστοποιημένος Εσωτερικός Ελεγκτής
Πηγή foronews

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας